Podizanje bezbednosnih standarda

Ciaran Barri, Direktor Grupne Operacije u Link International Group, analizira bezbednosne propise koji su na snazi u Velikoj Britaniji i kroz niz inicijativa u obuci i kvalifikacijama u oblasti bezbednosti podržava profesionalizaciju sektora.

443
podizanje-bezbednosnih-standarda
- Sponzor članka -hikvision srbija

Bezbednost se tiče svakog dela našeg života i sredstava za život, ali još uvijek postoji konfuzija među mnogima izvan sektora u odnosu na profesionalne kvalifikacije i standarde koji se nude kada je u pitanju angažman sa pružateljima usluga bezbednosti.

Ponekad se nepravedno posmatra kao sekundarni izbor karijere, privatni bezbednosni profesionalci zaslužuju mnogo više poštovanja. Da bismo pomogli u rešavanju ovog problema, potrebno je da nastavimo sa podizanjem standarda i promovisanjem profesionalizma naših praktičara kako bismo ispravili bilo kakve zablude.

Profesionalizam 

Dok mnogi ljudi u industriji bezbednosti ponosno pokazuju impresivnu profesionalnost, a Uprava za industriju bezbednosti (SIA) primenjuje obavezno licenciranje pojedinaca koji obavljaju određene aktivnosti, u Velikoj Britaniji postoji mnogo manje propisa nego što bi javnost mogla da zamisli. Postoje značajni delovi industrije koji nisu obavezni da budu licencirani, već se oslanjaju na samoregulaciju. Ovo je u kontrastu sa drugim delovima sveta kao što je Dubai, gde svako (na bilo kom nivou) koji obavlja poslove privatne zaštite mora biti licenciran zakonom. Da bi se ovo rešilo, britanska industrija bezbednosti već je uvela svoje sopstvene šeme.

Na primer, Registar ovlašćenih stručnjaka za bezbednost (CSiP) sprovodi Kodeks ponašanja i Profesionalni disciplinski kodeks, a podnositelji registracije moraju svake godine sprovoditi kontinuiranu obuku o stručnom usavršavanju, čineći ga zlatnim standardom kompetencije za bezbednost.

Registar za ovlašćene tehničke stručnjake za bezbednost (CTSP), koji je pokrenut u septembru 2017. godine, bio je veoma uspešan u javnoj demonstraciji sposobnosti i kvalifikacija pojedinaca.

Demonstriranje kvalifikacija 

Bez zakonskog sprovođenja, neizbežno će postojati praznine u regulaciji nekih delova britanske bezbednosne industrije. Moramo ohrabrivati i podsticati očekivanja (kako unutar naše industrije, tako i od strane javnosti) da stručnjaci za bezbednost trebaju otvoreno prikazivati svoje kvalifikacije.

To je već slučaj u drugim industrijama. Na primer, kada biste tražili montera za gasne aparate, insistirali biste da se nalaze u registru bezbednog gasa. Kompanije koje žele zaposliti stručnjake za bezbednost trebaju očekivati isto: ako niste prijavljeni u CTSP ili SIA da biste otvoreno pokazali svoju stručnost, zašto bi vas neko angažovao?

Šire razumevanje bezbednosti 

Pored podizanja svesti o standardima profesionalne bezbednosti, takođe mora postojati veća svest javnosti o bezbednosnim potrebama i odgovornosti organizacija i pojedinaca za to.

Odlične inicijative kao što su Project Griffin i Project Argus edukuju komercijalni sektor i širu javnost, naglašavajući da bezbednost utiče i mora uključiti sve članove zajednice. Poslodavci moraju obezbediti da osoblje bude adekvatno obučeno / kvalifikovano i da se sprovode mere bezbednosti.

Takođe postoji sve veće interesovanje za mere bezbednosti, svest i obuku onih koji su van tradicionalne bezbednosne uloge. Zbog zahteva demografske populacije koja je nova za obuku u oblasti bezbednosti, uveden je online kurs o osnovnim bezbednosnim praksama. Ovo je posebno dizajnirano za one koji sve više pronalaze zadatke bezbednosti koji su dodati njihovom profesionalnom delokrugu i potrebna im je pomoć da bi razumeli šta su suštinski principi. U isto vreme, ovo čini važnijim nego ikada za stručnjake posvećene bezbednostii da budu priznati za kvalifikacije i veštine koje nude.

Poboljšano obrazovanje

 Bez sumnje, bezbednosni profesionalci moraju izgraditi poverenje sa svojim klijentima i internim akterima, u celom biznisu. Jedan od najboljih načina za podizanje profesionalnih standarda je kroz obrazovanje, testiranje i sertifikaciju.

Ovaj pristup mora uključivati celu industriju, a ne samo određene delove. Izvođači, instalateri i integratori trećih strana moraju biti obučeni i obrazovani.

Bezbednost treba da bude deo veće slike u bilo kojoj organizaciji. To podrazumeva korišćenje ključnih veština kao što su kritičko razmišljanje, rešavanje problema, komunikacija, saradnja, kreativnost i inovativnost uz zdravu komercijalnu svest da bi se obezbedilo da je bezbednost svesna svojih rezultata.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakStudije dokazuju da je prerušavanje delotvorno u prikrivanju identiteta
Sledeći članakSekte u Srbiji