Popularne Beauty kamere su opasne po vašu bezbednost

Svi želimo da izgledamo savršeno na slikama koje objavljujemo na društvenim mrežama, te mnogi od nas koriste aplikacije za ulepšavanje slika i takozvane Beauty kamere. Međutim, prema nalazima Trend Micro istraživača, ove vrste aplikacija obavljaju više funkcija nego što mi mislimo. Samo zato što je aplikacija dostupna na Google Play prodavnici ne znači da je ona legitimna aplikacija. Uprkos toliko mnogo napora koje je uložio Google, neke lažne i zlonamerne aplikacije se ušunjaju i uvuku milione nesvesnih korisnika u svet prevaranata i hakera.

399
Popularne Beauty kamere su opasne po vašu bezbednost
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kompanija Trend Micro otkrila je najmanje 29 lažnih aplikacija za fotografije koje su uspele da stignu do Google Play prodavnice i preuzete su više od 4 miliona puta, pre nego što ih je Google uklonio iz svoje prodavnice aplikacija.

Reč je o mobilnim aplikacijama koje su prerušene u uređivanje fotografija i aplikacije za lepotu, koje koriste kameru vašeg mobilnog telefona za snimanje boljih slika ili ulepšavanje snimaka koje snimate.

Tri zlonamerne aplikacije – Pro Camera Beauty, Cartoon Art Photo i Emoji Camera – preuzete su više od milion puta, dok je Artistic Effect Filter instaliran preko 500.000 puta, a još sedam aplikacija na listi preko 100.000 puta.

Jednom instalirane, neke od ovih aplikacija će izbacivati oglase na čitavom ekranu na uređaju žrtve za lažne ili pornografske sadržaje svaki put kada se zaraženi telefon otključa, a neki će čak preusmeriti žrtve na web-lokacije za krađu identiteta u pokušaju da im ukradu podatke, tako što će ima saopštiti da su pobedili u nagradnoj igri, tražeci im da ostave svoje lične podatke. Oglasi takođe preuzimaju drugi zlonamerni softver i uprkos plaćanju aplikacija nikad ne dobiju obećane usluge, a neke od aplikacija preusmeravaju korisnike na web-stranice za mrežnu krađu identiteta (phishing). Trend Micro je takođe identifikovao drugu kategoriju zaraženih aplikacija, koja učitava slike korisnika na skriveni server dok obećava korisniku da će da ulepša njegove slike.

Ove aplikacije sadrže viruse, obećavaju da će urediti i filtrirati snimljenu fotografiju kako bi poboljšali njen izgled, ali nakon instalacije, ikone se automatski uklanjaju iz liste aplikacija tako da korisnik ne može da ih izbriše.

Kada korisnik uzme fotografiju koristeći jednu od ovih aplikacija, umesto da je učita na web da bi je obradio, aplikacija traži od korisnika da ažurira aplikaciju. Korisnik nikada ne dobija poboljšanu sliku, već se slike koriste u nepoštene svrhe, kao što je pravljenje lažnog profila na društvenim mrežama i druge slične aktivnosti.

Google je uklonio sve aplikacije koje je pronašao Trend Micro, ali istraživačka kompanija sugeriše korisnicima pametnih telefona da provere svaku aplikaciju pre preuzimanja, posebno recenzije koje mogu biti jedini način da se utvrdi da li je aplikacija legitimna ili ne.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, uvek držite dobru antivirusnu aplikaciju na Android uređaju koja može da otkrije i blokira takve zlonamerne aktivnosti pre nego što one zaraze vaš uređaj i naštete vašem identitetu.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakPrevare i krađe od strane zaposlenih
Sledeći članakUpravljati krizom znači opstati