BUDITE NA OPREZU, BLUETOOTH NAPADAČI VREBAJU!

Pojava pametnih uređaja i njihova svakodnevna upotreba u velikoj meri doprinela je većem kvalitetu i komfortu života. Takvi uređaji mogu da kontrolišu najrazličitije tehničke sistema koje su neizostavan element svake savremene porodice, kao što su daljinska kontrola grejanjana, praćenje kućnih ljubimaca putem video nadzora, primanje obaveštenja o eventualnim problemima kada smo na poslovnom ili porodičnom putovanju. Takođe, preko smart uređaja možemo kontrolisati osvetljenje, klima uređaje, pa čak i male kućne aparate čime se osećamo sigurnije kada smo u kući, a naročito kada smo izvan nje.

603
- Sponzor članka -hikvision srbija

Međutim, kao i svi uređaji koji su povezani na internet, softver koji upravlja njima nalazi se u riziku od hakreskog upada, a prošle jeseni mediji su u više navrata upozorili vlasnike popularnih Google Home i Amazon Echo uređaja da mogu biti na meti sajber napadača.

Koje metode pristupa koriste Bluetooth hakeri ?

Bluetooth hakeri su poznati po tome što izvršavaju tri vrste napada: bluejacking, bluesnarfing i bluebugging.

Bluejacking je hakerski metod koji omogućava pojedincu da šalje anonimne poruke uređajima sa omogućenim Bluetooth-om unutar određenog radijusa. Prvo, haker skenira svoje okruženje sa Bluetooth uređajem, tražeći druge uređaje. Haker zatim šalje neželjenu poruku detektovanim uređajima.

Iako je ova vrsta napada zbunjujuća i iritirajuća, nije baš toliko opasna kao drugi tipovi napada jer bluejacker nema pristup bilo kojem od vaših osetljivih podataka ili informacija – niti ima potpunu kontrolu nad uređajem.

Bluesnarfing je neovlašćeni pristup informacijama s bežičnog uređaja putem Bluetooth veze, često između telefona, računara, lap-topova i PDA uređaja.

Kada dođe do napada bluesnarfingom, Bluetooth hakeri su dobili pristup vašem uređaju i vašim podacima. Zatim mogu da ukradu privatne podatke kao što su kontakti, lozinke i drugo. Oni takođe mogu da promene bilo koji od ovih podataka, što ovaj vid napada čini izuzetno opasnim.

Bluebugging je najopasniji oblik napada uređaja jer on Bluetooth hakerima omogućava potpunu kontrolu nad uređajem. Mogli bi stvoriti haos igrajući se, na primer, svetlima i klima uređajem vaše kuće. Još gore – mogli bi da onemoguće vaš sistem obezbeđenja ili da izvrše otključavanje brava na vratima.

Srećom, kao što postoji odgovor na svaku pretnju tako postoje i koraci koje možete preduzeti da biste zaštitili svoje uređaje od Bluetooth hakera.

Koristite dvofaktorsku autentifikaciju. Jedna lozinka nije dovoljna, pogodotvo ako je prosta i nema odgovarajuće elemente odnosno preporučenu jačinu! Pobrinite se da nakon unosa ispravne lozinke, uređaj nudi drugi nivo provere autentičnosti (kao što je tekst, telefonski poziv ili e-pošta).

Čuvajte svoju privatnu WiFi  mrežu. Pre svega, ne nazivajte svoju mrežu tako da hakerima bude lako da je otkriju (na primer po prezimenu, kućnom ljubimcu).Takođe, proverite da li je zaštićena VPA2 zaštitom i veoma jakom lozinkom. Najbolje bi bilo da koristite paralelnu internet vezu rezervisanu samo za korišćenje pametnih uređaja u vašoj kući.

Promenite podrazumevane lozinke. Veliki broj ljudi koji instaliraju pametne uređaje u svoje domove nikada se ne trude da promene podrazumevanu lozinku. Ove široko korišćene lozinke se lako mogu pogoditi od strane Bluetooth hakera. Odvojite malo vremena da promenite zadane/default lozinke i na jednostavan način bolje obezbedite privatnu mrežu o potencijalnih napadača.

Obratite pažnju na ažuriranja softvera. Kada se detektuje bezbednosni propust na aplikaciji, proizvođači uređaja ulaže napor da bi što pre izdao ažuriranja i obezbedio adekvatne zakrpe u cilju saniranja prethodne ranjivosti. Konstantno proveravajte da li je softver na pametnim uređajima koje koristite uvek usklađen sa poslednjim ažuriranjem.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakPrednosti IP tehnologije u trgovini
Sledeći članakKonferencija: „Snaga SME – Podsticaj i rast preduzeća“ 2019