Legalna sredstva za samoodbranu

Do 2016. godine za nošenje sprejeva za odbranu i elektrošokera mogli ste da budete kažnjeni pet godina zatvora, sada se mogu nabaviti legalnim putem i koristiti u samoodbrani bez ikakvih pravnih posledica.

40121
- Sponzor članka -hikvision srbija

Zakon o oružju i municiji („Sl. glasnik RS“, br. 20/2015 – dalje: Zakon) počeo je sa primenom 5. marta 2016. godine. Pored uvođenja obaveznog lekarskog pregleda za one koji žele da dobiju dozvole za nošenje i držanje oružja i municije, legalizacija biber-sprejova i šokera jedna je od najvažnijih novina u novom Zakonu.

Članom 5 Zakona između ostalog predviđeno je da se oružje za samoodbranu kao što su biber-sprejovi i električni šokeri može nabavljati i držati bez isprave i obaveze prijave nadležnom organu.

Shodno Zakonu o oružju i municiji, gasni sprejevi i mini elektro šokeri spadaju u kategoriju D, predstavljaju oružje za ličnu bezbednost i u tu svrhu se mogu upotrebiti. Članom 26. Zakona oružju i municiji, punoletna lica mogu nositi gasne sprejeve i uređaje za izazivanje elektrošokera. Istim članom je propisano da maloletna lica starija od 16. godina mogu da nose pomenuta sredstva samoodbrane. Kada je upotreba oružja u pitanju, uslovi su pooštreni, a dozvole za nošenje potpisivaće direktor policije.

Većina ljudi misli da su biber sprej i suzavac ista stvar, treba napomenuti da to nije istina i da postoji razlika. Biber sprej je dozvoljen za upotrebu, suzavac je zakonski zabranjen. Razlika između ova dva je u tome što biber sprej ispušta ravnomeran i kontrolisan mlaz, za razliku od suzavca. Biber-sprej je hemikalija na bazi ekstrakta ljute paprike u malim bočicama i nakon što se naprska napadaču lice, izaziva intenzivan kašalj, probadanje u grudima, privremeno slepilo, suženje i iritaciju očiju. Deluje na četiri metra, zdravstveno je bezopasan, a njegovo dejstvo prolazi tek pola sata nakon ispiranja očiju vodom.

Što se tiče elektrošokera, to je mali uređaj koji staje u džep i omamljuje napadača strujom napona od 10.000 do 100.000 volti. Takođe je zdravstveno bezopasnan, a u omamljivanju napadača je izuzetno efikasan.

Nema nekih posebnih informacija koje je od ova dva sredstva za samoodbranu efikasnije , ali većini žena je lakše i praktičnije da koriste biber sprej, jer je lakše rukovati njime, a može da se koristi i na većoj udaljenosti od napadača. Takođe je važno napomenuti da napasnik može oteti žrtvi njeno oružje za samoodbranu pa da ga upotrebi protiv nje, zato je nepohodana opreznost pri rukovanju ovim sredstvima.

Radi veće bezbednosti i povećanju osećaja sigurnosti, zakon vam dozvoljava da u torbicu stavite šoker ili biber sprej, ali po istom tom zakonu, možete da ih iskoristite samo pod posebnim uslovima koji podrazumevaju da je upotreba legalna tek kada do nasilja dođe.

5/5 - (9 votes)
Prethodni članakPOLIGRAF: Tehnika otkrivanja laži
Sledeći članakOprezno na letovanju!