Bezbednost u hotelu

Poslednjih nekoliko godina porast kriminalnih aktivnosti, terorističkih napada i smanjena bezbednost građana, problemi su sa kojima se turistička i hotelijerska industrija konstantno bore.

789
- Sponzor članka -hikvision srbija

Danas, bezbednosti treba posvetiti posebnu pažnju, jer je ona jedan od bazičnih faktora turizma, bezbednost gostiju i radnika hotela, pogotovo na traženim destinacijama i u svetskim metropolama mora biti prioritet, smatraju stručnjaci.

Savremena istrživanja potvrđuju činjenicu da se ljudi najsigurnije osećaju u svojoj zemlji, a da osećaj sigurnosti slabi čim se pređu nacionalne granice, što je kultura zemlje u koju se putujuje različitija od domaće osećaj sigurnosti sve više opada.

Potražnja klijenata za hotelima koji pružaju visok nivo bezbednosti je u porastu, pa shodno tome ulaganje u bezbednost hotela povećava njegovu vrednost. Sve je više destinacija koje putnici žele da obiđu, ali iz bezbednosnih razloga se ustručavaju. Oni koji se odluče da ipak posete destinaciju za koju su vezani određeni bezbednosni rizici (kao na primer Hurgada, Egipat) uglavnom biraju hotele u kojima će imati sve na dohvat ruke ( All inclusive) i u kojima je bezbednost na visokom nivou. Stoga je davanje prioriteta nivou bezbednosti u hotelu jednako bitno kao ulaganje u marketinške i komercijalne svrhe, jer hotel gradi svoju reputaciju na udobnosti i bezbednosti svojih gostiju.

Postoje određene bezbednosne mere koje su neophodne u ugostiteljskoj industriji i poželjno je da se raspitate da li hotel u kome planirate da odsednete primenjuje iste. Pored toga, bitno da je da i vi sami brinete o svojoj bezbednosti, a u nastavku teksta su neki od saveta bezbednosnih stručnjaka, kao i putnika sa iskustvom:

Ispitajte željenu destinaciju

Pre nego što se odlučite za određenu destinaciju, pogledajte pažljivo kakva je bezbednosna situacija u toj zemlji. Da li je terorizam pretnja? Da li su turisti često meta lokalnih zločina? Postoje li određena naselja, gradovi ili regioni koji su bezbedniji od drugih? Da li su česte krađe na šetalištima? Ovo su samo neka od pitanja na koja treba da nađete odgovor, što danas uz pomoć interneta nije nikakav problem. Kada dođe vreme da rezervišete hotel, ne gledajte samo na cene i pogodnosti – obratite pažnju i na lokaciju. Da li je hotel u luksuznom stambenom naselju, užurbanoj poslovnoj četvrti ili oskudnoj komercijalnoj zoni? Da li je bezbedno šetati se posle mraka? Da li je u blizini policijska stanica? Svi ovi faktori mogu da utiču na verovatnoću provale ili napada tokom vašeg boravka. Informacije i odgovore na ova pitanja takođe možete pronaći na mnogobrojnim sajtovima i forumima koji se odnose na putovanja.

Budite oprezni prilikom prijavljivanja u hotel

Ukoliko ste u mogućnosti da birate, nemojte da prihvatite sobu u prizemlju hotela. Mnogi bezbednosni stručnjaci se slažu u tome da je najbolji i najbezbedniji izbor sobe između trećeg i šestog sprata, jer je visina sobe dovoljna da se izbegnu provale, ali ne toliko da bude van domašaja vatrogasnih ekipa.

Prilikom prijavljivanja u hotel na recepciji, većina hotelskog osoblja poštuje bezbednosno pravilo da ne izgovara broj sobe naglas, u slučaju da se to pravilo prekrši, zatražite novu sobu.

 Pazite na ključ

Jedan od saveta iskusnih putnika se odnosi na to da ne držite ključ sobe u fascikli za ključeve koju vam preda osoblje recepcije. U fascikli sa ključem sobe nalazi se i broj sobe, a ponekad i prezime. U slučaju da izgubite fasciklu, onaj ko pronađe fasciklu može pristupiti vašoj sobi. Zato je najbezbednije da se fascikla za ključ ostavi u sobi i samo ponese neoznačeni ključ sobe.

Oprezno sa hotelskim sefom

Budite oprezni sa korišćenjem hotelskog sefa, jer je njih u većini slučajeva lako provaliti, po iskustvima opljačkanih putinika sefovi su obično prva stvar koja je ciljana. Takođe, nikada nemojte ostavljati pasoš ili novac pod vašim dušekom, to je obično drugo mesto koje lopovi pretražuju u hotelu. Mnogi hoteli ne preuzimaju odgovornost za predmete koji su ostavljeni u sefovima za goste.

Možda je bolja varijanta da dragocenosti ostavite na recepciji hotela. Na recepciji treba da dobijete pismenu potvrdu za sve što ostavite i informišite se o tome da li ste pokriveni u slučaju gubitka.

Poslužite se starim taktikama

Kada izađete iz sobe, nije loše da se poslužite nekim starim trikom za zavaravanje provalnika, kao što je upaljeno svetlo, televizor ili znak „NE UZNEMIRAVAJ“ na vratima hotelske sobe, tako da odajete utisak da ste prisutni.

Jedna od najbitnijih stavki kada putujete u drugu zemlju jeste da odaberete proveren i siguran smeštaj, preporučljivo je da izaberete hotel poznatog hotelskog lanca u centru grada u koji putujete, da su poznata hotelska pravila, ali i da se informišete o svakodnevnim rizicima koji mogu da se dogode u određenoj zemlji i koje su to opasnosti koje su karakteristične za destinaciju u koju putujete. Isplanirajte putovanje i budite oprezni u svakom trenutku, da ne bi došlo do određenih neprijatnosti na istom.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakOPREZ: Drumski razbojnik na putu!
Sledeći članakVeća bezbednost trgovanja: Usvojen Zakon o robnim berzama