Facebook mora „debelo“ da plati zbog kršenja privatnosti

Kompaniji Facebook je potvrđena kazna u iznosu od 5 milijardi dolara od strane američke Federalne komisije za trgovinu (FTC), zbog kršenja propisa o privatnosti svojih korisnika, kako prenose američki mediji.

208
- Sponzor članka -hikvision srbija

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultantska firma Kembridž analitika (Cambridge Analytica) na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Fejsbuka.

Ovo je najveća kazna koju je komisija FTC ikada izrekla, daleko veća od druge po redu najveće kazne od 22 miliona, kojom je pre sedam godina kažnjena kompanija Google.

Sa obzirom na to da je Facebook imao prihode od gotovo 56 milijardi dolara prošle godine, a ove godine analitičari očekuju oko 69 miljardi dolara, kazna od 5 milijardi dolara neće mnogo osiromašiti budžet ove kompanije.

Facebook je dobro pripremljen za ovu dugo očekivanu kaznu i ne očekuje se da će mnogo pogoditi duboke džepove ovog medijskog giganta. Međutim, time će kompanija takođe biti opterećena dodatnim restrikcijama i dugim periodom strogog nadzora. Facebook je odvojio 3 milijarde dolara za moguću kaznu i u aprilu je kompanija saopštila da predvidja da će možda morati da plati do 5 milijardi dolara.

Prema brojnim medijskim izveštajima, Američka Savezna trgovinska komisija (FTC)  je u petak glasala da se kazni Facebook zbog kršenja privatnosti i zloupotrebe podataka korisnika. Većina medija poziva se na neimenovane osobe upoznate sa tim predmetom.

U Komisiji se glasalo sa tri glasa za kaznu i dva protiv, a bilo je podeljeno po partijskim linijama – republikanci su glasali za, a demokrate su bile protiv, prenose izveštaji. Slučaj se sada podnosi civilnom odeljenju Ministarstva pravde za reviziju. Nije poznato koliko će taj proces trajati, ali se očekuje da će mera biti odobrena.

FTC je počeo istragu Facebook-a u martu 2018.godine posle izveštaja da je Kembridž analitika imala pristup podacima destina miliona korisnika te društvene mreže.

Sporazumom iz 2011.godine Facebook je bio u obavezi da jasno obavesti korisnike i dobije izričit pristanak da deli njihove podatke, te je FTC počeo istragu, koja je bila usmerena na to da li je Facebook prekršio ovaj sporazum.

Još uvek nije poznato da li će se preduzeti dodatne mere prema kompaniji, kao što je povećan nadzor o zaštiti privatnosti ili da li će biti nekih ličnih posledica za generalnog direktora kompanije Marka Zakerberga, navodi BBC.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakPrva kazna za GDPR: Nastradala banka
Sledeći članakOPREZ: Drumski razbojnik na putu!