Najrizičnije destinacije za putovanje u 2019. godini

Neke zemlje sveta ne predstavljaju dobre destinacije za putovanja zbog određenih bezbednosnih rizika, kao što su nestabilna politička situacija, teroristički napadi, visoka stopa kriminala, rizici na putu ili zdravstveni rizici.

1295
- Sponzor članka -hikvision srbija

Analizirajući ove bezbednosne rizike, kompanije SOS International i Control Risks kreirale su Travel Risk Map – mapu zemalja rangiranih prema stepenu rizika za putnike u 2019. godini.

Naredne godine putnici će potpuno bezbedno moći da se osećaju samo u nekoliko zemalja, a sve one se nalaze u Evropi. Ukoliko želite da se osećate skroz sigurno, prema mapi treba da posetite Dansku, Finsku, Island, Luksemburg, Norvešku, Sloveniju i Švajcarsku.

Eksperti su mapu kreirali na osnovu više parametara – trenutne političke situacije i faktora kao što su terorističke pretnje, društveni nemiri, stopa kriminala, pa čak i rizik od kidnapovanja, koji postoji u nekim regionima, posebno u zemljama Afrike i Latinske Amerike. Rizik za putnike je stepenovan na sledeći način – beznačajan, nizak, srednji, visok i ekstreman.

Prema dobijenim podacima Evropa  predstavlja najbezbedniji kontinent, budući da je rizik za skoro sve evropske zemlje nizak. Slična situacija je sa Severnom Amerikom i delovima Južne Amerike, Kinom, Japanom, Australijom, Novim Zelandom i pojedinim afričkim zemljama, kao što su Maroko, Senegal, Gana, Namibija i Bocvana.

U afričkim, azijskim i zemljama Južne Amerike situacija je dosta drugačija, rizik za putnike je srednji, visok i čak ekstreman. Posebno opasne oblasti su granični prelazi između Egipta i Izraela, Gaza, delovi Ukrajine i Centralnoafrička Republika.

Putnici treba da budu veoma oprezni kada putuju u sledeće zemlje: Avganistan, Irak, Libiju, Mali, Somaliju, Južni Sudan, Siriju, Jemen. Zemlje u kojima su opasni pojedini regioni su: Alžir, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Kongo, Egipat, El Salvador, Eritreja, Honduras, Obala Slonovače, Liban, Mauritanija, Meksiko, Mozambik, Nikaragva, Niger, Nigerija, Pakistan, Palestina, Papua Nova Gvineja, Ekvador, Indija, Filipini, Tadžikistan, Ukrajina, Venecuela.

U većini afričkih zemalja postoje veliki zdravstveni rizici (epidemije, loše zdravstvene usluge), a medicinska zaštita je skoro nepostojeća. Ostale zemlje sa visokim zdravstvenim rizikom za putnike su Irak, Sirija, Avganistan, Severna Koreja, Haiti, Venecuela. Evropa, Severna Amerika i Australija se po ovom pitanju smatraju bezbednim.

Bezbednost na putu se odnosi na kvalitetu putnu infrastrukturu, kvalitetne zakone koji propisuju ograničenja brzine, vezivanje zaštitnih pojasa i sl. Zemlje u kojima je bezbednost na putu na niskom nivou su brojne afričke zemlje, Saudijska Arabija, Oman, Iran, Kazahstan, Tajland, Vijetnam, Dominikanska Republika. Rizični su i putevi Rusije, Kine, Mongolije, Malezije, Mjanmara, Brazila, Bolivije, Paragvaja, Ekvadora i Gvatemale.

4/5 - (4 votes)
Prethodni članakUpravljanje rizikom kao preduslov za uspešnost preduzeća
Sledeći članakPrva kazna za GDPR: Nastradala banka