Sistem narukvica kao nova mera zaštite žena od nasilja

Ministarstvo unutrašnjih poslova uveliko radi na uvođenju nove mere zaštite žrtava porodičnog nasilja putem sistema narukvica za žrtve i počinioce, kako bi policija efikasnije mogla da reaguje u slučaju da dođe do kršenja mere zabrane prilaska.

485
- Sponzor članka -hikvision srbija

Nova mera zaštite žena pomoću narukvica za žrtve i nasilnike, služi kako bi se alarmirala policija čim nasilnik prekrši meru zabrane prilaska žrtvi. Narukvice će biti uvedene u naredne tri godine kroz projekat „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koju sprovodi Agencija UN za rodnu ravnopravnost u Srbiji (UN Women) u saradnji sa MUP-om, a uz finansijsku podršku Norveške.

Novi sistem zaštite osoba koje su preživele nasilje obuhvata dva elementa- narukvicu i mobilni uređaj. Ova dva aparata trebalo bi da alarmiraju i žrtvu i policiju ukoliko nasilnik prekrši zabranu prilaska.

Ovakva mera zaštite u Španiji i Portugalu postoji deset godina i prema rečima organizacije UN Žene, koja sa ministarstvom unutrašnjih poslova sarađuje na uvođenju sistema, ovo je jedno od „najefikasnijih rešenja“ u borbi protiv nasilja nad ženama.

Sistem za praćenje nasilnika i žrtava sastoji se od fiksnih i prenosivih uređaja koji šalju upozorenje žrtvi ukoliko je u opasnosti. Taj sistem se sastoji od uređaja koji nose nasilnici i žrtve.

Sistem definiše bezbedne zone u kojima se žrtva kreće i koje mogu biti fiksne.

Označavaju se sve zone kojima se žrtva najčešće kreće u toku dana i ukoliko se nasilnik približi nekoj od bezbednosnih zona, sistem i žrtva odmah dobiju obaveštenje.

„Sistem koji smo videli u Španiji ima dobru primenu u praksi i sastoji se od narukvice/nanogice za nasilnika i specijalnog telefonskog uređaja za žrtvu.“, kaže za BBC na srpskom Natalija Ostojić, menadžerka projekta iz organizacije UN Žene.

Na tržištu u ponudi ima više sistema koji se razlikuje od proizvođača do proizvođača.

Ovaj sistem se neće primenjivati na žrtve koje to ne žele, uslov za primenu jeste da žrtva da pristanak da dobrovoljno učestvuje u programu zaštite i praćenja. Takođe je bitno napomenuti da pristup podacima o lokacijama kojima se žrtva kreće ima samo centar za praćenje i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Ukoliko se desi da nasilnik manipuliše opremom za praćenje, sistem to odmah registruje i prijavljuje centru za praćenje.

Iz UN Žene kažu da je u Španiji urađeno istraživanje među korisnicima koje je pokazalo da se većina uz ovaj sistem oseća bezbednije i sigurnije:

  • 9 odsto od ukupnog broja ispitanih žrtava koje su učestvovale u programu, osećale su se sigurnije;
  • 71 odsto od ukupnog broja ispitanih nasilnika veruju da im je sistem pomogao da ispune zakonske obaveze i poštuju zabranu prilaska;
  • 59 odsto od ukupnog broja ispitanih žrtava i nasilnika preporučuje meru.

U Španiji u ovom programu trenutno učestvuje 2,000 osoba, a u Portugalu 1,600. Sistem funkcioniše i u Argentini od 2017. godine i u Urugvaju od 2013. godine.

Projekat „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koji je pod okriljem organizacije „UN women“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i podršku Kraljevine Norveške, trajaće tri godine.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakVeća bezbednost trgovanja: Usvojen Zakon o robnim berzama
Sledeći članakSaveti za bezbedniju vožnju tokom letnje sezone