Unapredite bezbednost na vašem pametnom telefonu

Vaš pametni telefon zna sve vaše tajne, zato je neophodno na pravi način sprečiti njihovu zloupotrebu. Pametni telefoni su česta meta napada lopova i hakera zbog sticanja materijalne koristi ili krađe dragocenih podataka.

560
- Sponzor članka -hikvision srbija

Postoje određene mere zaštite koje možete preduzeti kako bi podigli bezbednost vašeg telefona na viši nivo.

Ažurirajte svoj operativni sistem i aplikacije 

Ažuriranje softvera i ispravke programskih grešaka sadrže bezbednosna poboljšanja koja pomažu da se vaš pametni telefon zaštiti od krađe podataka i hakerskih upada. Kada vam telefon ponudi opciju za ažuriranje operativnog sistema vašeg pametnog telefona ili neke od aplikacija koje koristite, instalirajte ga bez odlaganja. Softverske kompanije stalno ažuriraju softver, ne samo iz razloga da unaprede funkcije, već i da povećaju bezbednost sistema.

 Izbegavajte javni Wi-Fi 

Poznate su brojne opasnosti korišćenja otvorene javne Wi-Fi mreže u tržnim centrima, kafićima, aerodromima ili na bilo kojem drugom javnom mestu. Pokušajte da koristite samo svoju privatnu mobilnu vezu kad god je to moguće i potpuno isključite Wi-Fi na svom mobilnom telefonu kad god ste na javnom mestu. Ako to nije moguće, razmislite o upotrebi VPN aplikacije, uslužnog programa koji sprovodi mrežne komunikacije preko šifrovane veze. Ali birajte pažljivo, nisu sve VPN aplikacije jednake po kvalitetu i bezbednosti.

Zaključajte svoj pametni telefon

Za korišćenje svog uređaja uvek unesite četvorocifrenu ili šestocifrenu lozinku. Razmislite o postavljanju što dužeg koda sastavljenog od brojeva i slova kako biste napravili što „jaču“ lozinku, koja će biti imuna na hakerske napade. Pored unošenja lozinke, pametni telefoni vam nude mogućnost da zaključanom telefonu pristupite putem skeniranja otisaka prstiju ili ID lica što niko sem vas neće moći da upotrebi.

Koristite dvofaktorsku autentifikaciju

Dvofaktorska autentifikacija je dodatan sloj zaštite, dizajniran tako da omogući da samo vi možete da pristupite svom nalogu, čak i ako neko drugi zna vašu lozinku.

Svrha dvofaktorske autentifikacije je da osoba koja sazna vašu lozinku ne može da se uloguje na vaš nalog bez još jednog sloja zaštite. Ukoliko želite da postavite ovakvu vrstu zaštite potrebno je da izaberete još jedan uređaj od poverenja na koji će vam stizati kod koji morate uneti da biste se ulogovali na vaš nalog.

Koristite ugrađene zaštite uređaja

Ako se vaš telefon izgubi ili ukrade, postoje usluge praćenja uređaja, kao što su Find my iPhone i Androidov Find My Device, koji mogu pronaći vaš telefon na mapi i u nekim slučajevima, automatski ga blokirati. Ove usluge takođe omogućavaju da pozovete sami sebe kako biste pronašli uređaj koji ste privremeno izgubili. Takođe možete da podesite da sistem telefona izbriše sve informacije nakon što neko pokuša da ukuca lažnu lozinku.

Instalirajte antivirus na vašem telefonu

Hakeri koriste zlonamerni softver za krađu lozinki i podataka o bankovnim računima. Protiv toga se možete boriti antivirusnom aplikacijom za pametne telefone, od kojih su neke od popularnih aplikacija za desktop računare poput Avast, McAfee i Panda. Antivirus aplikacija za pametne telefone omogućava proveru da PDF datoteke, slike i druge datoteke koje preuzmete nisu zaražene zlonamernim softverom pre nego što ih otvorite.

Back up ili duplikat važnih informacija sa telefona

Backup i spašavanje podataka sa mobilnog telefona mogu vam biti potrebni ukoliko dođe do krađe vašeg telefona, kvara uređaja a da vaš telefon nije moguće popraviti ili ako vam je potrebno prebacivanje podataka sa starog na novi mobilni telefon, prebacivanje podataka sa Androida na iPhone ili Windows telefon i obrnuto.

Postoji mnogo načina i aplikacija koje prave rezervnu kopiju celog telefona, jedna od najpopularnijih je “Titanium BackUp”.

4.8/5 - (5 votes)
Prethodni članakTradicionalno okupljanje menažera korporativne bezbednosti
Sledeći članakŠpijunski softver: Da li neko prati vaš telefon?