Vozači prilagodite brzinu! Auto-put E75 je pod budnim okom kamera!

U toku je faza testiranja najnovijeg projekta JP „Putevi Srbije“ gde se vrši pojačana video kontrola kretanja vozila na auto-putevima. Test faza će trajati naredna tri meseca, a nakon toga ako se projekat pokaže kao uspešan postaće validan sistem kontrole saobraćaja. U toku testiranja kamera vozačima koji prekorače dozvoljenu brzinu kretanja na auto-putu slaće se samo opomene na kućnu adresu a nakon isteka probnog perioda opomene bi mogle da pređu i u novčane kazne.

2725
- Sponzor članka -hikvision srbija

Na auto-putu Beograd-Niš postavljeno je 56 kamera na 14 lokacija koje danonoćno prate i snimaju brzinu kretanja vozača. Kamere prate saobraćaj na 14 deonica dužine od 6 do 32 kilometra, što znači da su u svakom smeru u blizini naplatnih rampi postavljene po dve kamere koje snimaju saobraćaj u sve tri trake.

Zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda čiji je uzrok upravo neprilagođena brzina JP „Putevi Srbije“  zalaže se za realizaciju ovog projekta. Postavljene kamere moći će sa 100% prezicnošću da zabeleže kretanja vozila čak i pri brzini od 250km/h.

Na određenim deonicama između naplatnih stanica nema odmorišta niti benzinskih pumpi koje neki vozači „zloupotrebljavaju“ kako bi natempirali vreme putovanja i samim tim smanjili prosečnu brzinu iako se kreću brzinom većom od dozvoljene. Samim tim vozači ukoliko žele da izbegnu kaznu kao jedina opcija za „odmaranje“ ostaje im zaustavna traka. Kako je i sa video nadzorom uspostavljen „zatvoren sistem puta“ tačno se zna gde je se i kada koje vozilo uključilo na auto-put i na kojoj rampi isključilo.

Kraj „iskradanju“ sa auto-puta

Portali ispred naplatnih stanica su idealna mesta za postavljanje kamera jer omogućavaju bolju preglednost i time kamere mogu da zabeleže svako vozilo i njegovo kretanje odnosno da li je se vozilo isključilo sa auto-puta ili nastavilo dalje. Ovo je posebno značajno zbog „divljih“ isključenja sa auto-puta. Naime često se dešava da vozači kako bi izbegli plaćanje putarine razvale zaštitnu žicu pored auto-puta i tako se isključe sa istog. Ovo osim što je nelegalno takođe povećava rizik od raznih nezgoda i ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju.

Kako navode u „Putevima Srbije“ ove kamere ne mere trenutnu brzinu kretanja vozila već beleže vreme kretanja vozila od ulazne naplatne stanice do izlazne, povezane su sa softverom za merenje vremena i naplatu putarine, pa vozači koji se kreću brzinom većom od 130km/h koja je maksimalna dozvoljena brzina kretanja i samim tim za kraće vreme od predviđenog prelaze određene deonice ne mogu da prođu nezapaženo.

Kamere neće ugroziti privatnost građana                                          

Postavljene kamere neće ugroziti privatnost građana, one će štititi podatke o ličnosti učesnika u saobraćaju iako će detaljno beležiti saobraćaj na autoputu Beograd – Niš, uveravaju u „Putevima Srbije“. Lica vozača i ostalih putnika u vozilu biće zamućena i neće biti zloupotrebljena ni na jedan način.

Rukovodilac ovog projekta Darko Savić iz JP“Putevi Srbije“ ističe da sistem iako ne meri brzinu kretanja vozila već vreme, ima mogućnost da izvrši proračun prosečne brzine kretanja svakog vozila na deonicama između 14 postavljenih portala. Projekat je potpuno legalan i po mišljenu stručnjaka iz JP „ Putevi Srbije“  sistem je dobro osmišljen i primenjiv, a da li će sistem preći u realnu upotrebu odlučiće nadležni organi, odnosno policija.

 

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakBeograd pokriven kamerama: Da li će nove kamere ugroziti privatnost građana?
Sledeći članakGradovi budućnosti: Fikcija ili stvarnost?