Bezbedno upravljanje dronom?

Ugrožavanje bezbednosti pojedinaca ili grupe ljudi, uvek je moguća, jer, kako postoji veliki broj registrovanih, tako postoji veliki broj neregistrovanih bespilotnih letelica koje nisu pod kontrolom nadležnih organa!!

1218
Bezbedno upravljanje dronom?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Bespilotne letelice – dronovi, doživeli su neverovatnu ekspanziju u civilnoj upotrebi poslednjih godina, pa je zbog neodgovornog, a samim tim i nebezbednog upravljanja, doneta regulativa koja jasno određuje ko sve može da upravlja dronom. Dronovi koji su registrovani na teritoriji Srbije koriste se u komercijalne  svrhe, najčešće za snimanje filmova, spotova, reklama.  Dronovi se koriste i u privredi za termalno snimanje, inspekciju cevovoda i dalekovoda, snimanje uslova radi primene agrotehničkih mera, geodetska snimanja i slično.

 

Koji su uslovi za upravljanje dronom?

Za sveobuhvatno sagledavanje bezbednog upravljanja dronom, od velikog značaja je i psihofizičko stanje korisnika letelice čije rasuđivanje, percepcija, motorika, refleksi ne smeju biti umanjeni  usled stresa, neispavanosti,  upotrebe alkohola, opijata i slično. Lice koje upravlja dronom odgovorno je za bezbednost onih koji se nalaze u neposrednoj blizini. Dron se može koristiti na takav način, da  ne sme ugrožavati život, zdravlje, životnu sredinu, imovinu, privatnost, javni red i mir.

Pravilnikom o bespilotnim vazduhoplovima Repubilka Srbija je normativno uredila upotrebu dronova. Da bi neko mogao da upravlja dronom, potrebno je da ispunjava određene uslove za posedovanje dozvole koju izdaje Direktorat za upravljanje civilnim vazduhoplovstvom (DCV). Direktoratu se podnosi zahtev za upravljanje civilnim vazduhoplovima. Nakon odobravanja, lice polaže stručni ispit o poznavanju propisa koji su utvrđeni Pravilnikom. Za dobijanje dozvole potrebno je imati najmanje 75% tačnih odgovora od ukupno 40 pitanja koliko je koncipirano na ispitu. Po dobijanju dozvole, lice dostavlja dokumentaciju da je sposobno da upravlja letelicom i u obavezi  je da izvrši registraciju iste, na osnovu čega  dobija rešenje kojim se odobrava upravljanje dronom. U nekim slučajevima potrebno je dodatno odobrenje Ministarstva odbrane za snimanje iz vazduha.

Zašto je bitna dozvola i kako upravljati?

Imajući u vidu činjenicu da svako može kupiti dron, dozvola ipak predstavlja ispravu kojom se ograničava neovlašćeno upravljanje, imajući u vidu tehnološke mogućnosti drona kojima se može ugroziti bezbednost, pre svega privatnost pojedinaca ili grupe, snimanjem iz vazduha. Da bi se sprečila zloupotreba, operater na zemlji je dužan da uvek bude dostupan službi kontrole letenja.

Prema Pravilniku dron može da leti samo danju i sve vreme da bude u vidnom polju korisnika, i to na udaljenosti do 500 metara vazdušnom linijom. Maksimalna visina je 100 metara iznad tla, izuzev ako se na na zahtev odobri  upotreba na većoj visini od strane Direktorata. Dronovi se po pravilu koriste na nenaseljenim područjima, a po pribavljenojm odobrenju moguće ih je koristiti i u naseljenim.

Najava leta je obavezna i svaki let se planira najmanje 5 – 10 dana unapred u skladu sa meteorološkim uslovima. To znači da se služba letenja obaveštava o lokaciji, putanji, svrsi i trajanju leta.

Ugrožavanje bezbednosti, odnosno privatnosti pojedinaca je uvek moguća, jer, kako postoji veliki broj registrovanih, tako postoji veliki broj neregistrovanih bespilotnih letelica koje nisu pod kontrolom nadležnih organa!!

Kolike su kazne za kršenje zakona?

Kazne za prekršaj kreću se od 25.000 do milion dinara za pravna lica, a za fizička od 10.000 do 50.000 dinara. Ukoliko osoba izazove teške povrede, smrtni ishod ili veliku materijalnu štetu, onda slučaj prelazi u nadležnost krivičnog zakonodavca, a u tom slučaju sledi kazna zatvora.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članak5 vojnih inovacija u civilnoj upotrebi
Sledeći članakFOTOKLOPKE – Pametna zaštita Vaše imovine!