FOTOKLOPKE – Pametna zaštita Vaše imovine!

Prednost ovog uređaja je njegov spoljni izgled tzv “Kameleon”, koji se adaptira na okruženje u kome treba da se postavi. Najčešće se izrađuje u maskirnim bojama i pogodan je za kamuflažu. To je upravo cilj, da bude stopljen sa okruženjem, neprimetan, a da bude od koristi i posluži svrsi.

411
Fotoklopke - pametna zaštita vaše imovine
- Sponzor članka -hikvision srbija

Šta su fotoklopke?

Fotoklopke  su vid kamera koje se koriste na otvorenom prostoru: u lovu, za praćenje i zaštitu životinja, skriveno snimanje lica koje narušavaju prirodna staništa i njihove perimetre, ali se takođe mogu koristiti i za zaštitu imanja i imovine od neovlašćenog ulaza u posed od strane NN lica, posebno ukoliko instalacija sistema  tehničke zaštite premašuje vaš budžet.

 Prednost ovog uređaja je njegov spoljni izgled takozvani “Kameleon”, koji se adaptira na okruženje u kome treba da se postavi. Najčešće se izrađuje u maskirnim bojama i pogodan je za kamuflažu. To je upravo cilj, da bude stopljen sa okruženjem, neprimetan, a da bude od koristi i posluži svrsi.

 

Kako rade?

Fotoklopke rade na bazi toplotnih senzora – njihov okidač se aktivira kada se u blizini neko ili nešto kreće. Senzor detektuje toplotni trag čoveka ili životinje koji se kreću i tada se aktivira kamera koja pravi fotografije ili kratke snimke. Skladištenje fotografija i snimaka vrši se na SD kartici ili se po difoltu šalju korisniku preko interneta, a modeli sa GSM modulom mogu urgentno poslati MMS poruku putem mobilnog ili e-mail obaveštenje o detektovanom kretanju na posedu.

Napajanje uređaja ostvaruje se preko baterija (alkalnih, litijumskih), ima 2 režima rada –  dnevni i noćni. Danju sva registrovana kretanja snima u boji, a noću  su snimci ili fotografije u crno-beloj varijanti (night vision). Budući da su uglavnom namenjeni za eksterno okruženje, adaptirani su da rade na temperaturi od -30 do čak +70 stepeni Celzijusa.

Ključna razlika u odnosu na video nadzor je u tome što fotoklopke ne vrše snimanje 24h, već kada senzori detektuju pokret. Njihove dimenzije, spoljni izgled, jednostavna montaža i kamuflaža,  pored navedenih mogućnosti, opredeljuju izbor za njihovu kupovinu.

 

Ključne karakteristike kvalitetne fotoklopke!

Prilikom kupovine, veoma je važno odabrati fotoklopku koja ispunjava sledeće zahteve:

  1. Momentalna detekcija i brzo reagovanje senzora na toplotu, odnosno kretanje

  2. Kvalitet i vrsta objektiva, njegova svetlosna jačina. Što je širi objektiv i širina snimka, to je veća preglednost terena, pa se preporučuje klopka sa širokopojasnom kamerom ili postavljanje manji broj klopki radi sveobuhvatne preglednosti predmetnog terena.

  3. Kvalitet osvetljenja je takođe od ključnog značaja pogotovu ukoliko je cilj da uređaj bude u “pripravnosti” i tokom noći kada dolazi do aktivacije infracrvenog svetla koje je nevidljivo i neupadljivo (940nm)

  4. Fotoklopka sa belim blicem omogućava da napravljeni snimci i fotografije u toku noći budu u boji

  5. Od napajanja pogodan je solarni punjač ukoliko se klopka postavlja u dvorište vikendice ili na neko drugo mesto, gde je potrebno da bude duže vreme aktivirana bez obilaska korisnika

  6. Fotoklopke sa dojavom pružaju mogućnost kontrole “instant” napravljenih snimaka i fotografija putem telefona

    Cene uređaja variraju u zavisnosti od kvaliteta i mogućnosti, te, ukoliko smatrate, da bi baš Fotoklopka moga da bude Vaš idealni čuvar poseda, trebaće Vam najmanje 200 evra za ovakvu investiciju.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakBezbedno upravljanje dronom?
Sledeći članakObaveze pravnih lica iz oblasti zaštite od požara!