Kako odabrati kvalitetne sigurnosne kamere za štićeni prostor?

Relevantni kriterijumi: objektiv, senzor, FPS- Frame rate (broj kadrova u sekundi), Širok dinamički opseg (WDR), Velik dinamički opseg (HDR), noćno snimanje, video kompresija

785
kako odabrati kvalitetne sigurnosne kamere za štićeni prostor?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kada je u pitanju izbor sigurnosnih kamera, postoje brojne polemike oko toga koju izabrati, koja je najbolja, odnosno koja Vam može pružiti najkvalitetnije snimke bez obzira da li je reč o video nadzoru za poslovne potrebe ili zaštitii Vašeg doma. Tržište je prepuno kvalitetnih kamera koje nude vrhunski kvalitet slike i video zapisa. No, postoje određeni parametri koji opredelju izbor sigurnosne kamere.

 

Kako se određuje kvalitet sigurnosnih kamera?

Uprkos brojnim stavovima da je rezolucija jedini i najvažniji opredeljujući faktor sigirnosne kamere, navode se još nekoliko, koji imaju krucijalnu ulogu. Da, rezolucija je veoma bitna, ali pored navedenog kriterijuma, bitno je da li je kamera širokopojasna, kakav je kvalitet noćnog snimanja i slično.

Relevantni kriterijumi:  objektiv, senzor, FPS- Frame rate (broj kadrova u sekundi), Širok dinamički opseg  (WDR), Velik dinamički opseg (HDR), noćno snimanje, video kompresija.

 

1. Rezolucija slike

Rezolucija slike je najčešći kriterijum za određivanje veličine, odnosno kvaliteta dobijenog snimka – fotografije ili video zapisa. Što je rezolucija manja, video zapis će imati manji broj piksela, pa samim tim fotografija će biti nedovoljno kvalitetna. Što je veći broj piksela, veća je rezolucija a snimak daleko kvalitetniji. Na tržištu su najzastupljenije sigurnosne  kamere rezolucije 720p, 1080p ili 1440p. Današnji standard kamera za video nadzor su HD sigurnosne kamere rezolucije 1080p (2MP). Kako se tehnologija rapido razvija i ima sve veću ekspanziju, sigurnosne kamere tipa UHD sve više nalaze primenu  i sve više su zastupljene na tržištu jer omogućavaju još kvalitetniji video zapis, jer imaju minimalno 4MP u rezoluciji 1440p. U nastavku teksta priložena je tabela rezolucija koja je od značaja za određivanje kvaliteta HD sigurnosne kamere.

Broj megapiksela Maksimalna rezolucija Ukupno piksela
1MP sigurnosna kamera 1280×720 921.600
2 MP sigurnosna kamera 1920×1080 2.073.600
3 MP sigurnosna kamera 2048×1536 3.145.728
4 MP sigurnosna kamera 2560×1440 (2K) 3.686.400
5 MP sigurnosna kamera 3072×1728 5.308.416
8 MP sigurnosna kamera 3840×2160 (4K) 8.294.400

 

2. Objektiv

Tri vrste objektiva koroiste se na sigurnosnim kamerama za video nadzor.

  • Fiksni objektiv

  • Varifokalni

  • Zum objektivi

Kamere sa fiksnim objektivom imaju fiksnu fokusnu tačku. Šta to znači? To znači da se odgovarajuća kamera sa fiksnim objektivom koristi u zavisnosti od toga da li njome želite da pokrijete otvoreni ili zatvoreni prostor. Ukoliko želite da imate nadzor sobe, na primer, najbolji kvalitet slike daće kamera sa fiksnim objektivom sa krtatkom fokalnom dužinom, a ukoliko želite da pokrijete hodnik  manje kvadrature najbolji rezultat daje kamera sa većom  fokusnom dužinom.

Kamere sa varifokalnim objektivom – njihova karakteristika je podesiva fokalna dužina i koristite se za nadgledanje, kako uskih i dugih hodnika, tako i za nadgledanje prostranih i širokih prostorija. Kada želite da promenite fokusnu dužinu, fokus se podešava ručno, tako da slika koju dobijete ne bude van fokusa. Ukoliko je slika van fokusa, to bi dovelo do situacije da video zapisi imaju lošiji kvalitet.

Kamere sa zum objektivom su ujedno i najbolja opcija jer omogućava direktno zumiranje (uveličavanje) u posmatranom objektu. Funkcija auto-fokusa, omogućava automatsko zumiranje, pa  nećete morati sami ni da zumirate.

 

3. Senzor

Senzor u sigurnosnoj kameri detektuje svetlost u kameri i pretvara je u elektronsku sliku, te, pored rezolucije, senzor diktira ukupni kvalitet slike i video zapisa. Na tržištu su aktelni CCD i CMOS senzori.  CCD i dalje se smatra superiornijim, iako je nešto stariji jer se bolje ponaša u uslovima slabijeg osvetljenja, ima bolju preciznost, širi dinamički opseg i niži prag detektovanja. Iako ima svoje prednosti, CCD troše više energije, imaju niži Frame rate i iziskuju veće finansije izdatke. Zbog toga je ipak CMOS današnji standard za merenje kvaliteta sigurnosnih kamera.

 

4. Dinamički opseg – WDR/HDR

Tehnički posmatrano širok dinamički opseg i veliki dinamički opseg su različiti ali imaju istu svrhu.-  poboljšanje dinamičkog raspona kamere. Ove dve funkcije jednostavno rešavaju problem uravnoteženog osvetljenja kako bi se postigao najbolji mogući kvalitet slike ili video zapisa. Od ove dve opcije poželjnije je da kamera ima veliki dinamički opseg- WDR.

 

5. FPS (Frame rate) – broj slika u sekundi

FPS predstavlja  broj kadrova, odnosno slika koje sigurnosna kamera beleži u sekundi vremena. Ako je njegova vrednosti ispod 15 zasebnih slika u sekundi, dobijeni snimci će biti svakako nekvalitetni i mogu biti teški za gledanje.

Najbolja brzina za sigurnosne kamereje između 25 i 30 (FPS) frejmova u sekundi, a  postoje i kamere koje imaju 50/60 FPS predstavljaju naprednije formate. Sigurnosne kamere koje obezbeđuju čak 72 FPS još uvek su u eksperimentalnoj fazi. Zbog toga je važno da prilikom izbora kamere obratite pažnju na FPS broj da bi ste imali obezbeđene kvalitetne video zapise.

 

6. Kompresija video zapisa

Video zapis koji je snimljen sigurnosnim kamerama obično se kompresuje u samoj kameri ili u snimaču, kako bi se najbolje iskoristio prostor za skladištenje. Nažalost, tokom procesa kompresije ponekad se može izgubiti na kvalitetu slike.

Većina proizvođača koristi H.264 i Mpeg-4 video kompresiju. H.264 je standardna opcija kompresije u sistemima sigurnosnih kamera koja će obezbediti maksimalno očuvanje kvaliteta slike i najekonomičnije korišćenje prostora za skladištenje podataka.

 

7. Noćno snimanje

Kamere sa opcijom noćnog snimanja koriste infracrvene LED diode što im omogućava da snimaju čak i u potpunom mraku. U većini slučajeva, video materijal koji sigurnosne kamere snime u mraku će biti crno-bele.

Imajte na umu da neke kamere koje imaju opciju noćnog snimanja u stvari mogu da snimaju samo u uslovima slabije osvetljenosti i možda neće biti u mogućnosti da snimaju kada je potpuni mrak. Najzad, važno je napomenuti da za spoljašnje sigurnosne kamere preporučeni domet ne bi trebalo da bude manji od 18 metara, a za unutrašnje sigurnosne kamere domet od 10 metara se smatra standardnim.

Da zaključimo, pre nego što odlučite koju vrstu sigurnosnih kamera želite da kupite, važno je da razumete vaše konkretne potrebe za video nadzorom. Da li želite da kamerama bude pokrivena velika površina vašeg celog imanja? Da li vam je potrebna opcija prepoznavanja lica ili registarskih tablica na vozilima? Ili vam možda treba nadzor malog unutrašnjeg prostora? Šta god je vaša potreba, kvalitet video zapisa mora se uzeti u obzir. Zato je važno da pre kupovine proverite sve gore navedene faktore koji će vam pomoći da odredite kvalitet svake kamere.

5/5 - (3 votes)
IZVORitmagazin
Prethodni članakISTIČE ZAKONSKI ROK ZA ZAMENU ORUŽANIH LISTOVA!
Sledeći članakKako je CIA decenijama kontorlisala globalnu firmu za enkripcijske programe!