Napravljena aplikacija i za prevenciju rizika od korona virusa!

Aplikacija je razvijena sa ciljem da se građanima omogući da u svom neposrednom okruženju imaju signalizaciju onda kada je zaražena osoba u njihovoj blizini, odnosno, da prilikom kretanja, izbegnu gradske četvrti u kojima je detektovano prisustvo korona virusa.

212
Napravljena aplikacija i za prevenciju rizika od korona virusa!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Od kraja 10.februara 2020. prema saopšetnju kineske Nacionalne zdravstvene komisije, preko 430.000 lica imalo je bliski kontakt sa pacijentima zaraženim korona virusom.

Imajući u vidu da postoji veliki rizik rapidnog širenja virusa i povećanja broja žrtava, jedna od mera izbegavanja rizika je i pokretanje mobilne aplikacije – “detektora bliskog kontakta“. Aplikacija je razvijena sa ciljem da se građanima omogući da u svom neposrednom okruženju imaju signalizaciju onda kada je zaražena osoba u njihovoj blizini, odnosno, da prilikom kretanja, izbegnu gradske četvrti u kojima je detektovano prisustvo korona virusa. WeChat, tehnološka komapnija, lansirala je platformu za preuzimanje informacija o gradskim područjima gde su zvanično registrovana zaražena lica korona virusom. Tako prikupljeni podaci pomoću aplikacije, konvertuju se u geografske koordinate koje jasno pokazuju na mapi koje delove grada treba izbegavati.

Aplikacija je razvijena od strane Kineske tehnološke kompanije za elektrotehniku – CETC u saradnji sa Nacionalnom zdravstvenom komisijom, Glavnom kancelarijom Državnog veća i drugim vladinim organizacijama. Aplikacija se koristi skeniranjem QR coda  koristeći Alipay i WeChat. Da bi proverili da li su u bliskom kontaktu sa zaraženim pacijentom, korisnici dostavljaju svoje ime, broj telefona i matični broj.

Pod bliskim kontaktom podrazumeva se kontakt sa osobama koje su sumnjive u pogledu simptoma, lica koja su imala blaže simptome ili lica koja su u konstantnom dodiru sa pacijentima zaraženim korona virusom. To se najčešće odnosi na medicinsko osoblje, ili na druga lica koja su neposredno bila u bliskom kontaktu sa zaraženima u zatvorenom prostoru, putnici, članovi posade koji putuju sa zaraženim pacijentima.

Ljudima koji su bili u bliskom dodiru, Vlada savetuje da se izoluju i obaveste lokalne zdravstvene organe kako bi im se pružila adekvatna primarna pomoć.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakNovi zakon u Hrvatskoj – zaštitari i sa osnovnom školom!
Sledeći članakCISO – perspektivno zanimanje današnjeg doba!