5 neizostavnih trendova u tehnologiji sigurnosnih sistema!

Nove funkcije i tehnologije čine bezbednost efikasnijom nego ikad ranije: radarska tehnologija ulazi u visokotehnološke i bezbednosne aplikacije za upotrebu sigurnosnih senzora, sve je češća integracija komponenti sistema poput audio i video nadzora, aktivacija alarma nadgledanje i kontrola sa mobilnog uređaja, razvoj veštačke inteligencije i implikacije na bezbednosne sisteme, kvalitetnija rezolucija snimaka...

205
5 neizostavnih trendova u tehnologiji sigurnosnih sistema!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kontinuirani razvoj i primena novih tehnologija  postaje imanentni deo bezbednosnih sistema i faktor kontinualnog razvoja – počev od unapređenja procesora kamera do pametnijih, sposobnijih senzora alarma i čitavog niza novih upozorenja i pametnih funkcija koje olakšavaju život i korišćenje tehničkih sistema zaštite. Nove funkcije i tehnologije čine bezbednost efikasnijom nego ikad ranije, a koje ujedno predstavljaju i neizostavne trendove u tehnološko bezbednosnoj praksi.

Inovativni detektori pokreta

Dok se većina sigurnosnih sistema (uglavnom sistema video nadzora) do danas fokusirala na detekciju pokreta ili na druge vidove senzora, novi oblici visokotehnoloških i ne-vizuelnih senzora pojavili su se poslednjih godina. Oni uključuju apsolutno sve, od radara do naprednih tehnologija detekcije zvuka, poput mikrofona i naprednih sistema detekcije lomljenja stakla.

Radarska tehnologija sve više ulazi u visokotehnološke i vrhunske bezbednosne aplikacije za upotrebu sigurnosnih senzora. Radarski senzori koriste elektromagnetnu tehnologiju za otkrivanje pokreta, za razliku od infracrvenog tipa koji se obično koristi na senzorima kretanja. Elektromagnetni radarski senzori posebno su korisni za uklanjanje lažnih alarma i pružanje tačne, pouzdane detekcije pokreta, jer nisu osetljivi na određena kretanja i pojave koje pokreću lažne alarme – kućne ljubimce ili manje životinje koje ulaze u vidno polje, vetar i vremenske prilike, kao i okolnu svetlost i bljeskove.

Radarski bezbednosni senzori takođe daju detaljne, tražene informacije o posmatranim predmetima : kao što su lokacija, brzina i smer kretanja. U mnogim slučajevima, radarski senzori i alarmi mogu se takođe integrisati u sisteme i stanice za nadzor i pokrenuti video snimanje u cilju verifikacije i nadgledanja.

Audio senzori

Kako tehnologija sigurnosnih sistema sve brže napreduje, sve je češća integracija poput audio i video nadzora. Poboljšavanjem tehnologija  CCTV sistema,  često se uključuje instalacija  mikrofona sa poboljšanim mogućnostima detekcije zvuka. Koristeći naprednu tehnologiju obrade, uz kreativne algoritme, ovi foto-mikrofonski sistemi sada pružaju mogućnost slušanja i detektovanja određenih i unapred definisanih zvukova, poput lomljenja stakla, pucnjave i drugih glasnih zvukova, žamora i slično. Detekcijom ovih zvukova, sistem može ili pokrenuti snimanje video zapisa u svrhe verifikacije, da izvrši upozorenje stanici za praćenje ukoliko postoji smunja, da se uključi u live dešavanja – odnosno proverava snimke događaja uživo ili je jednostavno može samo da nasnimi traženi sekvencu, kako bi snimak poslužio kao dodatni materijal detekcije za buduću reprodukciju.

Sistemi koji koriste audio detekciju takođe su poboljšani audio analitikom, koja pomaže  kvalitetnijem procesuiranju, otkrivanju i upozoravanju službenika obezbeđenja na potencijalno opasne incidente. Često upareni sa video analitikom, audio analitika počinje da pronalazi svrhu na mestima velike koncentracije ljudi, kao što su tržni centri i sistemi javnog prevoza, pri čemu je  otkrivanje problema od vitalnog značaja za osiguranje javne bezbednosti.

Kontrola alarmnog sistema putem telefona

Ekspanzija mobilne integracije

Mobilna integracija za bezbednosne sisteme doživela je ekspanziju u poslednjih nekoliko godina, a pametne funkcije postaju sve više korišćenije kako u komercijalne tako i u svrhe ulaganja u bezbednost i podizanja nivoa iste. Iako je daljinsko nadgledanje putem mobilnog uređaja popularno već neko vreme, mnogi sistemi i proizvođači takođe počinju da integrišu različite funkcije poput paničnih tastera i tastera alarma u aplikacije mobilnih telefona. To omogućava svim korisnicima da aktiviraju alarm i upozore kontrolnu stanicu za nadgledanje sa mobilnog  telefona u slučaju hitnih situacija. Ovi sistemi takođe omogućavaju korisnicima da proveravaju i otkažu alarme po potrebi, a već sada priužaju mogućnost korisnicima da postave čitav niz prilagođenih upozorenja, obaveštenja i podešavanja za pristupačno, prikladno i sveobuhvatno bezbednosno iskustvo sa bilo kog mesta.

Veštačka inteligencija – AI

Analitika i algoritmi mašinskog učenja takođe rapidno transformišu način funkcionisanja bezbednosnih sistema i povećavaju nivo njihove efikasnosti. Iako su tehnologijom prepoznavanja lica, prepoznavanja zvuka, poboljšani algoritmi mašinskog učenja,  kontinuirano se razvijaju kako bi bezbednosni sistemi postali pametniji, tačniji i efikasniji. Razvojem AI- veštačke inteligencije, može se očekivati brži napredak u razvoju bezbednosnih sistema, koji će omogućiti automatizaciju  i pružiti bolje preventivne i aktivne mere bezbednosti izvan tradicionalnog pasivnog okvira – postojećeg sigurnosnog nadzora i zaštite perimetara.

Veća rezolucija video zapisa

Konačno, jedno standarno unapređenje tehnologije sigurnosnih sistema,  a to je rezolucija za CCTV kamere, koja omogućava oštriju, jasniju i efikasniju sliku, i snimanje  video zapisa. Većina vrhunskih IP kamera sada dolazi u 4k Ultra HD formatu, što pruža kavlitetnu sliku koja precizno i čisto pokazuje predmet posmatranja:  lica, registarske tablice i druge detalje koji su od značaja za pružanje sveobuhvatnih digitalnih informacija. Upareni sa audio i prediktivnom video analitikom, kao i daljinskim nadgledanjem i poboljšanim mogućnostima skladištenja, i UHD sigurnosne kamere omogućavaju sveobuhvatan i efikasan nadzor kako za sprečavanje provala, tako i za rešavanje problema posle incidenta.

5/5 - (3 votes)
IZVORSafe and Sound security
Prethodni članak6 najbitnijih karakteristika kamera za video nadzor
Sledeći članakPROTEKCIJA VIP LIČNOSTI U ERI DIGITALIZACIJE