Ugrožena privatnost građana u Podgorici – procurele informacije zaraženih virusom COVID-19!

Građanska alijansa oštro je osudila ovakav postupak i apelovala na Vladu da se utvrdi odgovornost za ovakvo nedelo koje može dovesti do ozbiljnih posledica, jer kako navode iz alijanse pre svega treba da se poštuje privatnost, da se zaustavi stigmatizacija i zaštite lica od daljih postupaka koji mogu ugroziti njihov integritet.

178
Ugrožena privatnost građana u Podgorici - procurele informacije zaraženih virusom VOCID-19!
- Sponzor članka -hikvision srbija

U Crnoj Gori došlo je do “curenja“ informacija o  zaraženim licima koronavirusom, što po Ustavu kao najvišem pravnom aktu predstavlja kršenje ličnog integriteta, privatnosti lica, pa samim tim i negiranje samog Ustava. Iako je spisak povučen, tih nekoliko minuta bilo je sasvim dovoljno, da dođe do nekontrolisanog širenja na društvenim mrežama i portalima, viber grupama, i drugim socijalnim medijima.

 

Ovakav postupak ne samo da je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, već je direktno ugrozio sigurnost i privatnost građana Crne Gore. Na spisku se nalazi preko 60 imena, a među podacima koji su na dokumentu su i matični brojevi,  godina rođenja i brojevi telefona.

 

Građanska alijansa oštro je osudila ovakav postupak i apelovala na Vladu da se utvrdi odgovornost  za ovakvo nedelo koje može dovesti do ozbiljnih posledica, jer kako navode iz alijanse pre svega  treba da se poštuje privatnost, da se zaustavi stigmatizacija i zaštite lica od daljih postupaka koji mogu ugroziti njihov integritet.

 

„Očekujemo da nadležne institucije najhitnije preduzmu mjere u ovom pravcu i informišu javnost o rezultatu istrage.  Podsjećamo da smo zahtijevali da se ispita i slučaj od 21. marta kada je u javnost dospio spisak lica u samoizolaciji sa matičnim brojevima“, kaže se na Twitter nalogu Vlade CG.

Kako saopštavaju,  „ovim se pokušavaju urušiti kredibilitet institucija i podriti napori koje sprovode Vlada, NKT i sve nadležne institucije u nastavku uspješnog suočavanja CG sa koronavirusom“.

5/5 - (2 votes)
IZVORVijesti
Prethodni članakMetode prevencije rizika u poslovanju kroz bezbednosne sisteme!
Sledeći članakTRANSFORMACIJA POSLOVANJA U 5 KORAKA: Evo kako da upravljate biznisom za vreme COVID-19!