PROTEKCIJA VIP LIČNOSTI U ERI DIGITALIZACIJE

U današnjem digitalnom dobu i brzini ekspanzije vesti, slavnim ličnostima i njihovoj porodici nikada nije bilo važnije da se zaštite od digitalne zloupotrebe. VIP klijenti koji traže odgovarajuću zaštitu, veoma često koriste svoje IPhone uređaje za snimanje videa, selfija i druge uređaje za održavanje kontakata sa agentima i menadžerima kao i članovima porodice, pa se postavlja pitanje gde je tu njihova bezbednost i privatnost?

696
Protekcija VIP ličnosti u eri digitalizacije?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Život u centru pažnje je mač sa dve oštrice, koliko imponuje i donosi vrtoglavi uspeh, satisfakciju, ostvarenost, popularnost, bolje kotiranje na društvenom miljeu, toliko može postati i noćna mora posebno ako VIP osoba uživa visoku reputaciju u krugu džet seta i ima nebrojano veliki broj obažavalaca.

Imajući u vidu aktuelnost socijalnih medija, takva osoba uvek je eksponirana i u žiži javnosti, a privatnost veoma često servirana društvu (ne)namerno. Upravo tu zaslugu vuku socijalni mediji koji samo u jednoj sekundi cirkularno obaveste sve fanove o novom dešavanju ili bilo kakvoj (ne)značajnoj promeni svog idola, posebno ukoliko VIP ličnost ima veliki broj pratilaca, na primer preko 95 miliona na Instagramu, 20 miliona pratilaca na Tvitteru. To je pozamašna cifra, zar ne?

Takođe, VIP klijenti koji traže odgovarajuću zaštitu, veoma često koriste svoje IPhone uređaje za snimanje videa, selfija i održavanje kontakata sa agentima i menadžerima kao i članovima porodice. Pa se postavlja pitanje gde je tu njihova bezbednost i privatnost? Njihov život konstantno se nalazi na otvorenom igralištu, što se vrlo često reflektuje kroz turbolentne izazove u privatnom i profesionalnom životu, pa tako postaju laka meta za potencijalne napadače. Tu na scenu stupaju bezbednosne organizacije sa ciljem njihove sveobuhvatne zaštite, ali i sama VIP ličnost mora delati u pravcu sopstvene portekcije pridržavajuči se određenih saveta i mera.

Poznate ličnosti su, u većoj meri nego ostali, podložne napadu na visokom nivou, posebno ukoliko uključimo zajedničke iCloud usluge podataka vezane za većinu iPhone uređaja. Dok neke zvezde dopuštaju svom profesionalnom timu da se bavi reklamiranjem, druge su pak samostalno aktivne na društvenim mrežama, te su izuzetno zavisne od potrebe da dobiju najviše lajkova na svom poslednjem postu. To je u današnjem digitalnom dobu postao vitalni deo popularnosti, a koji se takođe zasigurno može definisati i kao Ahilova peta.

Ahilova peta, u ovom slučaju ima 3 ključne komponente, odnosno oblasti ranjivosti: fizička  bezbednost, reputacija, zaštita psihološkog integriteta.

Fizička bezbednost

Uveliko je jasno da fotografisanje telefonom povlači i otkrivanje lokacije i to vrlo precizno.  Kada slavna ličnost vrši snimanje videa ili selfija u nekom u popularnom restoranu, tačna lokacija i poznata vremenska oznaka odmah se otkrivaju. Google i drugi pretraživači pomažu u otkrivanju tačne lokacije fotografije, otkrivajući lične podatke koji mogu predstavljati neposrednu pretnju po fizičku bezbednost, pa je neophodno u cilju prevencije ili akcije prilikom incidentnog događaja, telohranitelji da budu na svojim pozicijama i da odreaguju u skladu sa situacijom, vodeći računa da pretnju eliminišu, a VIP ličnost nepovređenu sklone sa mesta događaja. Javni nastupi stvaraju još veći potencijal za pretnju fizičkoj sigurnosti. Veliki fanatik ili čak lice sa ne tako dobrim intencijama, može pronaći gde je fotografija snimljena, datum, kameru i objektiv koji se koristi, da li su vršene izmene na fotografiji i u kom obimu.  Dakle, potreno je imati  kvalitetno fizičko obezbeđenje i dobru tehničku zaštitu uređaja, u suprotnom veoma lako se postaje meta napada ili gnjavaže obožavaoca.

Reputacija

Procurele informacije, odnosno fotografije snimljene na mobilnom telefonu veoma često mogu biti objavljene na raznim portalima koji nude vruće vesti iz zabavnog sveta– Party news,  takođe mogu dospeti kod novinara ili zlonamernih, osvetnički nastrojenih lica koja su gladna za novim, a posebno kompromitujućim materijalima, jer uspeh se veoma često ne prašta. Imajući to u vidu nije retka pojava da VIP ličnost bude izložena uceni kako bi sačuvala svoju intimu koja joj po defaultu i pripada. Ostavljanje telefona na stolu u sopstvenoj kući, stanu ili u klubu  postaje veliki rizik, ukoliko se uzmu u obzir intimne prepiske ili intimni, pa čak i eksplicitni snimci i fotografije koje i te kako mogu biti šlagvort za tabloide i konkurenciju. A time dolazi do ugražavanja sledeće kategorije ranjivosti – psihičkog integriteta.

Bezbednost psihičkog integriteta

Poveriti svoj život fizičkoj pratnji, izuzetno je važna odluka svake slavne ličnosti, jer ipak, njihov život je u rukama nekih drugih ljudi. Od izuzetnog značaja je izbor telohranitelja, od čega i zavisi poverenje, dobra saradnja  i što je najvažniije zdrav tok života, obavljanje nesmetanih aktivnosti, poštovanje  privatnosti od strane security tima pridržavajući se kodeksa i etike poslovanja, i svakako spokoj VIP u pogledu javnog nastupanja. Neke poznate ličnosti previše veruju svojim poznanicima, prijateljima, omogućujući osoblju, ili drugim znanim licima,  da se previše zbliže i uđu u objekat bez odgovarajućeg pregleda. Ponekad se dešava da je ulazak NN lica ili pak bliske osobe i te kakva pretnja, pa unutrašnje pretnje za VIP klijenta, često mogu biti opasnije od spoljnih pretnji.

Radi sveobuhvatne zaštite, sem adekvatno obučenog ljudstva, potrebno je uložiti i u tehničku zaštitu objekta u kome slavna ličnost živi ili boravi, pri čemu glavnu ulogu ima procena rizika!

Nivoi i način zaštite:

  1. Mobilni telefon
  2. Email
  3. Javne informacije

Mobilni telefon

  • preporuka je da se koristi telefon koji će omogućiti anonimne postavke i podešavanja,
  • kupovina telefona preko drugog lica ili nadimka, kako bi se sprečila direktna konekcija stvarnog identiteta sa mobilnim operaterom.
  • korišćenje nekoliko različitih brojeva povezanih sa više različitih identiteta koji se ne mogu pratiti.
  • plaćanje računa u gotovini i bez registracije u Apple-u.
  • podešavanje prepaid usluge u pseudonimu.
  • uzdržavanje od korišćenja telefona najduže 30 dana od dana kupovine kako bi se izbegla bilo kakva veza zasnovana na kupovini u prodavnici ili nadzoru video kamera.
  • kreiranje šifrovane deljene komunikacije (brojevi ćelija, slanje poruka i e-mailove pod nadimcima) sa bliskim osobama, poput porodičnih i poslovnih partnera.
  • Bluetooth mora biti na opciji OFF
  • izbegavanje korišćenja aplikacije Moji prijatelji.
  • bez korišćenja I-Cloud -a.
  • korišćenje najmanje dva nivoa autentifikacije lozinke.
  • korišćenje faradej torbice za mobilni telefon kako ne bi bilo potencijalnog hakovanja i praćenja.

2.Email

  • korišćenje OTP šifrovane pošte.
  • Internet: Korišćenje VPN u cilju zaštite identiteta i lokacije računara.
  • nikada ne koristiti pravo ime ili povezane identitete u e-pošti
  • neželjenu poštu ili e-poštu od nepoznatog entiteta nikako ne otvarati
  • ne koristiti I-Cloud za e-poštu.

3.Javno dostupne informacije

  • ukloniti personalne podatke sa interneta, ime, adrese, adrese e-pošte, telefonske brojeve i druge informacije koje odaju identitet
  • nikako ne obavljati online kupovine koristeći lične podatke ili lične kreditne kartice.
  • javni Wi-Fi, uključujući aerodrome, banke i druge mreže nikako ne koristiti

Postoji veliki broj bezbednosnih mera koje VIP klijent sam može preduzeti kako bi zaštitio svoju reputaciju bez ugrožavanja svog imidža. No, u današnjem digitalnom dobu i brzini ekspanzije vesti, slavnim ličnostima i njihovoj rodbini nikada nije bilo važnije da se zaštite od digitalne zloupotrebe, mogućnosti brisanja podataka, zaštita od zloupotrebe, pa je jako važno da postoji svest o nečemu što se zove GDPR!

4.9/5 - (9 votes)
IZVORThe world protection group
Prethodni članak5 neizostavnih trendova u tehnologiji sigurnosnih sistema!
Sledeći članakOPREZ! PLJAČKAŠI KORISTE HIRUŠKE MASKE!