“OKO SOKOLOVO“ U AKCIJI! KAZNE ZA NEPROPISNO PARKIRANJE STIŽU NA KUĆNU ADRESU VEĆ OD 10. AVGUSTA!

Naplata kazni za nepropisno parkiranje putem sistema "Oko sokolovo" počinje 10. avgusta. Od 27.jula pa do 3. avgusta, vozila će samo snimati bahate vozače. Kazne se kreću u rasponu od 5000 do 25.000 dinara, a obaveštenje o prekršaju stiže na kućnu adresu sa fotografijom. Sistem je planiran od 2018. godine a zakonska regulativa promenjena kako bi zaživeo ovakav vid kontrole.

2289
“OKO SOKOLOVO“ U AKCIJI! KAZNE ZA NEPROPISNO PARKIRANJE STIŽU NA KUĆNU ADRESU VEĆ OD 10. AVGUSTA!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Imajući u vidu da se u Beogradu suočavamo sa manjim brojem „bahatih“ vozača koji se nepropisno parkiraju, vozila ostavljaju u žutim trakama, na tramvajskim šinama ili mestima za invalide, remete red ostalih vozača koji ga se pridržavaju, čime dodatno usporavaju saobraćaj, onemogućavajući vozilima  Hitne pomoći, vatrogascima, policiji  da pravovremeno izvrše svoje zadatke.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavio je na predstavljanju novog sistema naplate kazni za nepropisno parkiranje, da je „Oko sokolovo“ dokaz da je Beograd moderan grad, proizvod je „domaće pameti“, a omogućiće uvođenje reda u saobraćaju i povećanje bezbednosti građana.

Izmena Odluke o javnim parkiralištima, usvojena krajem maja na Skupštini grada, donela je mnogo novina, a jedna je i uvođenje sistema „Oko sokolovo“. Naime, u pitanju su  specijalno nadograđena vozila koja poseduju elektronski sistem za očitavanje tablica putem video nadzora.

Komunalna milicija opremljena je novim „sajber vozilima“ sa specijalnim kamerama koja je već otpočela snimanje  nepropisno parkiranih automobila!

Obrazložio je da se uvođenjem  sistema „Oko sokolovo“  postiže veća sigurnost i bezbednost za većinu  Beograđana koji žele red u gradu. Ovakav sistem, kaže Vesić, postoji u Amsterdamu, Briselu, Roterdamu, Londonu, a sada će se „red znati i u Beogradu“.

– Kažnjavanje bahatih vozača do sada je zavislilo od toga kada će tom ulicom naići komunalni milicioner ili saobraćajni policajac. Sada imamo situaciju u kojoj ćemo imati prolazak ovog automobila na najmanje 20 minuta, što znači da će izvesnost kažnjavanja biti mnogo veća – dodaje Vesić.

I to nije sve.

– Druga prednost je ta što će se naš gradski prevoz ubrzati za 10 do 20 odsto, kada budemo oslobodili žute trake. Pravi efekti ovog sistema videće se oko 20. avgusta, videćete kako će izgledati najprometnije ulice. Bez obzira što u njega polažemo veliku nadu, ovaj sistem pokriva samo 93 ulice, a u Beogradu ih je oko 12.000. Za početak smo izabrali one koje su najprometnije i u kojima saobraća gradski prevoz – navodi zamenik gradnonačelnika Beograda.

 

Neće biti selektivnog kažnjavanja

Naredna prednost je, kaže Vesić, što prilikom kažnjavanja vozača neće biti selektivnosti.

– Mi nemamo dovoljno milicionera i policajaca da pokrijemo svaki deo Beograda. A nakon što smo uveli ovaj sistem, ne postoji mogućnost da oni koji budu bili snimljeni ne budu kažnjeni za prekršaj koji su načinili, svi će jedanko odgovarati. Napravili smo najnapredniji sistem u svetu, softver je domaći, pravljen je u Srbiji i vlasništvo je Grada Beograda.

Napredan sistem snimaće i rupe na putu

Sistem je napredniji od onoga u Londonu, Parizu, Briselu jer omogućava integraciju i drugih preduzeća u njegovovo korišćenje –  „Parking servis“, „Beograd put“….Da to ne bude sve, početkom sledeće godine očekuje se da ispod svakog automobila budu postavljene kamere koje će snimati rupe na putu, pri čemu će fotografije po automatizmu biti poslate službama za održavanje puteva. Napredan sisitem prepoznaje da li je vozilo parkirano nepropisno, po zelenim površinama, žutoj traci i slično. Takođe prepoznaje da li u vozilu sedi vozač ili ne. Kamera snima apsolutno sve, 360 stepeni  oko vozila.

Naplata kazni od 10. avgusta

Naplata kazni za nepropisno parkiranje putem sistema „Oko sokolovo“ počinje 10. avgusta. Od 27.jula pa do 3. avgusta, vozila će samo snimati bahate vozače. Od 3. do 10 avgusta svako ko napravi prekršaj dobiće na kućnu adresu obaveštenje sa fotografijom prekršaja, odnosno mesto na kojem je napravio prekršaj. U obaveštenju biće naznačena visina kazne koja bi bila naplaćena, obaveštenje da je u toku faza testiranja i molba da se ubuduće parkira pravilno.

Takođe se navodi da “Oko sokolovo“ neće  “operisati“ u krugu domova zdravlja, vrtića, covid centara, porodilišta i na mestima gde ljudi imaju potrebu da zastanu u određenom delu dana na kratko.

Kazne se kreću u rasponu od 5000 do 25.000 dinara, pri čemu je možete izbeći ukoliko uključite sva četiri pokazivača pravca u određenim okolnostima.

Sistem je planiran od 2018. godine a zakonska regulativa promenjena kako bi zaživeo ovakav vid kontrole.

4.5/5 - (2 votes)
IZVORBLIC
Prethodni članakZLOUPOTREBE I KRAĐE: VELIKI PROBLEM KOMPANIJA!
Sledeći članakUTICAJ MUZIKE U TOKU VOŽNJE!