NI RUSIJA NE KASKA ZA KINOM! “PAMETNE“ KAMERE I U RUSKIM ŠKOLAMA

Kako navode ruski mediji, 43.000 škola na području Rusije biće pokriveno sistemom video nadzora. Takozvane “pametne“ kamere moći će da identifikuju nepoznata lica u krugu školskog objekta i u samom objektu i na taj način povećati bezbednost mališana.

281
NI RUSIJA NE KASKA ZA KINOM! “PAMETNE“ KAMERE I U RUSKIM ŠKOLAMA
- Sponzor članka -hikvision srbija

Naime, uvođenjem AI tehnologije za prepoznavanje lica u školama, postiže se povećanje zaštite dece, praćenje vremenskog intervala kada je dete došlo i napustilo školu, identifikacija nepoznatih lica u školskim prostorijama.

Naručilac je bilo regionalno odeljenje za obrazovanje, a izvođač radova Nacionalni centar za informatizaciju (NCI, deo državne korporacije Rostec). Informacije o kupovini takvih sistema dostupne su na web stranici državne nabavke. Ukupni iznos ugovora prelazi dve milijarde rubalja, izračunao je Vedomosti.

NCI je odgovoran za integraciju svih rešenja u projektu. Među isporučenom opremom su i sistemi video nadzora koji će se koristiti za povećanje sigurnosti dece tokom nastavnog procesa. Biće pokriveni hodnici, dvorane, stepeništa, a instaliraće se i video nadzor za spoljnu upotrebu, kako bi se osigurala sigurnost perimetra u krugu i van školskog dovorišta. Njihovu kupovinu obezbedila je kompanija Elvis-neotek (ruska portfeljska firma), čiji se predstavnik kompanije Evgeny Lapshev oglasio po tom pitanju.

Projekat je deo nacionalnog programa „Digitalna ekonomija“ koja, između ostalog, osigurava sveobuhvatno opremanje obrazovnih institucija sistemima video nadzora, objasnio je predstavnik „Elvis-neotek“. Kako je izjavio predstavnik NCI, u prvoj fazi sprovođenja projekta i instalacije, sistemi video nadzora već su isporučeni u 1608 obrazovnih ustanova u 12 regija. Evgeny Lapshev navodi da će se uskoro tehnički uređaji planski rasporediti u više od 43.000 škola na području Rusije.

Elvis-neotek je za pilot projekt dostavio više od 28.000 kamera. Da bi se jedna školska zgrada adekvatno obezbedila sistemom video nadzora, u proseku je potrebno oko 20 kamera za stvaranje nadzornog perimetra. Sve su kamere povezane na platformu Orwell – sistem video nadzora. Uz to u sistem je integrisan i modul za prepoznavanje lica iz NtechLaba (koji je takođe deo grupacije Rostec), kaže Lapšev. Pre toga, kompanija je za moskovsku vladu postala dobavljač tehnologije za prepoznavanje lica u video streamu.

Rešenje NtechLab omogućava identifikaciju lica u video streamu u stvarnom vremenu, proveravanje liste praćenja i slanje obaveštenja kada dođe do nepodudaranja, objašnjava predstavnik kompanije.

Dakle, pomoću sistema moguće je kontrolisati prisustvo ovlašćenih lica u okviru školskog objekta i odmah regovati na pojavu neželjenih i nepoznatih osoba kako u zgradi, tako i u krugu školske zgrade.

Prema izjavi portparola  NtechLaba, ovaj sistem se takođe može koristiti za praćenje radnog vremena zaposlenih, takođe se integriše sa digitalnim dnevnikom, obaveštava roditelje o dolasku i odlasku učenika.

video nadzor u skolama

Unošenju ličnih podataka učenika i njihovih roditelja pristupa se tek nakon pismenog pristanka na obradu  ličnih podataka. Lapšev je potvrdio da se sve baze podataka pohranjuju lokalno, dakle prikupljeni i obrađeni podaci ostaju u školama. Obrada podataka se odvija  na licu mesta i informacije se ne prenose u NtechLab ili bilo koju drugu eksternu ustanovu.

Ministarstvo prosvete objasnilo je pravila za korišćenje video nadzora u prostorijama vrtića i škola tokom nastave: dozvoljeno je samo uz saglasnost svih učesnika  u obrazovnim odnosima, uključujući zaposlene u školskim ustanovama i roditelje.

Osim toga Orwell platforma može otkriti požare i dim, napuštene predmete, prisutnost ljudi u ograničenim područjima, može odrediti njihov broj, a takođe je opremljena algoritmima koji obezbeđuju efikasan rad celog sistema u bilo kojim uslovima.  Lapšev dodaje da se, osim pružanja bezbednosti, kamere mogu koristiti i za potrebe učenja na daljinu.

Projekat je izuzetno složen, i predstavlja integraciju više različitih sistema, uključujući sisteme komunikacije, kontrole i upravljanja pristupom, pohranu podataka, digitalna rešenja za organizovanje  video emitovanja, odvijanje obrazovnog procesa, itd. Prema izjavi Lapševa, obrazovne ustanove koje već imaju instalirane sisteme video nadzora, integrisaće se na novi sistem bez prethodnog demotiranja i ponovnog instaliranja.

Dmitrij Pimkin, zamenik predsednika Odbora Rusnano zaključuje da pametne tehnologije oblikuju digitalno okruženje u ruskim školama i proširuju mogućnosti učenja na daljinu, a mora se priznati da su dobile na značaju nakon iskustva sa pandemijom.

5/5 - (2 votes)
IZVORVedomosti
Prethodni članakCORONAVIRUS: KAKO SMANJITI PANIKU MEĐU ZAPOSLENIMA?
Sledeći članakSMART GRADOVI = BEZBEDNI GRADOVI?