Plašite se hakera? Evo kako da zaštitite svoj Gmail nalog

Strahujete da bi vam Gmail nalog mogao biti hakovan jednog dana? Unesite ove promene na svoj nalog da biste ga sačuvali i zaštitili od hakera.

1115
Plašite se hakera? Evo kako da zaštitite svoj Gmail nalog
- Sponzor članka -hikvision srbija

Uređaji koje najčešće koristimo snažno su integrisani u Google „ekosistem“, preko Android-a, Gmail-a, pretrage, dokumenata, mapa, YouTube-a i mnogih drugih proizvoda koje ovaj  gigant za pretragu može da ponudi. Na neki način predstvalja živu materiju koja sama za sebe funkcioniše i koja je puna raznoraznih fantastičnih mogućnosti, ali i mogućnosti za raznorazne sajber napade.

Sve ove stvari se kontrolišu pomoću jednog Gmail naloga. Zbog takvog visokog nivoa integracije postaje obavezno da zaštitite svoj Gmail nalog, jer ako je ugrožen, ceo vaš Googleov ekosistem biće u opasnosti. Danas ćemo pogledati nekoliko saveta pomoću kojih možete da sačuvate svoj Google nalog.

Koristite jake i jedinstvene lozinke

Imati slabu lozinku praktično znači kao i da je nemate. Jedan napad može lako otkriti vašu lozinku. Međutim, ukoliko je lozinka malo jača gde se očekuje primena preporuke  od 8 karaktrea, da bi ste zadržali jedinstvenu i jaku lozinku za svoj nalog. To može biti slučajna fraza sa preko osam znakova koja se sastoji od brojeva, velikih slova, malih slova i posebnih znakova. Takođe, jedan od novijih saveta za zaštitu lozinke je preporuka od čak 16 znakova – kombinacije znakova intrepunkcije kombinacije velikih i malih slova, razmaka i drugih specifičnih znakova. Dakle šifra koja je dovoljno jaka da zašitgi vaš nalog.

Koristite dvofaktorsku autentifikaciju

Korišćenje 2FA pruža dodatnu zaštitu naloga. Sa omogućenom 2FA, Google će osim vaše lozinke zahtevati i OTP koji vam je poslat u poruci ili putem Google Authenticator-a. Teško je dobiti OTP bez fizičkog pristupa vašem ličnom uređaju, a nakon više pokušaja prijavljivanja, račun se blokira, dok ne dokažete da ste vlasnik i deblokirate ga.

Dodajte opciju oporavka naloga

Ako haker želi da pristupi vašem nalogu ili je u stanju da ga blokira, takvu situaciju možete preduprediti i onemogućiti u opciji Podešavanja Gmail-a. Pomoću opcija oporavka, neovlašćenim licima možete da blokirate upotrebu naloga bez vaše ponovne dozvole. Takođe će vam biti upućena poruka ako neko pokuša da pristupi vašem nalogu.

Uklonite pristup  nebitnim aplikacijama

Ako ste nalogu dali pristup nezavisnim aplikacijama i ako su one ugrožene, vaši podaci mogu procureti. Stoga se preporučuje da redovno čistite svoj nalog i uklonite pristup iz svih nebitnih aplikacija. Idite na podešavanja naloga, a zatim u odeljak Aplikacije i opozovite pristup bilo kojim trećim aplikacijama koje više ne koristite.

Koristite pouzdan i ažuriran pregledač

Ako ne koristite pouzdan i ažuriran pregledač, možete upasti u zamku phishing napada. Za vreme phishing napada, haker koristi specijalizovani softver koji se priključuje na pregledač i tačno zna vaše pritiske tastera na tastaturi i posećene veb lokacije, a zatim sve te podatke vraća hakeru.

Zanemarite sumnjive mailove

Mnogi hakeri koji pokušavaju dobiti pristup vašim računima šalju poštu sa priloženim phishing softverom, ako otvorite takve mailove, možda ćete naići na veliku bazu problema. Tako da je preporučljivo da ako vidite bilo kakvu vrstu poštanskih pošiljaka tog tipa, jednostavno ih ignorišite i obrišite.

4.2/5 - (4 votes)
IZVORThe Indian EXPRESS
Prethodni članakPrednosti CCTV sistema u kompanijama
Sledeći članakŽIVOT U SCIENCE FICTION MODU: EVO ŠTA TREBA DA ZNATE O KAMERAMA KOJE NAM PREPOZNAJU LICE!