Naloženo brisanje snimaka zbog nezakonitog snimanja građana

Nakon što su građani Podgorice izrazili sumnju da postavljeni video nadzor vrši snimanje suprotno zakonu, MANS je obavestio Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama koja je obavila inspekcijski nadzor kako bi utvrdila da li nepravilnosti zaista postoje.

451
Naloženo brisanje snimaka zbog nezakonitog snimanja građana
- Sponzor članka -hikvision srbija

Krajem jula 2020. u Podgorici su instalirani sistemi video nadzora na deset lokacija, najavljujući to kao pilot projekat koji ima za cilj da unapredi zaštitu imovine i bezbednost građana.

Instalirano je ukpuno 26 kamera pokrivajući sledeće lokacije: Kraljev park, pojas kod Dvorca Petrovića, park Ivana Milutinovića, Centralni park na Pobrežju, Dječiji park, Podgorički park, igralište kod Okova,  Vučedolska ulica i u Ulica Admirala Zmajevića na Starom aerodromu.

Nakon prijave građana da sumnjaju da je video nadzor postavljen suprotno zakonu, MANS je o tome obavestio Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristupu informacijama koja je u Službi za zajedničke poslove Glavnog grada obavila inspekcijski nadzor.

Sumnje građana ipak su se pokazale opravdanim što potvrđuje nalaz Agencije koja je potvrdila  da je Glavni grad instalirao video nadzor video nadzor u parkovima i na igralištima bez saglasnosti, čime su podaci o građanima prikupljani na nezakonit način!

U Agenciji je konstatovano da u Podgorici nije doneta ni saopstena Odluka o uvođenju video nadzora kojom je trebalo da se obrazlože razlozi za njegovo uvođenje uključujući obaveznu procenu uticaja na privatnost građana.

U zapisniku je takođe evidentirano da je određeni broj instaliranih kamera van upotrebe. Međutim, i u tom slučaju postoji prekršaj  jer se  kod građana „izaziva osećaj kontrole čime se narušava pravo na privatnost“. Konstatovano je uz to i da na lokacijama na kojima se nalaze kamere nema obaveštenja da je prostor pod video nadzorom, kako propisuje zakon.

Budući da su nepravilnosti utvrđene, Agencija je Podgorici naložila da bez odlaganja izvrši brisanje svih snimaka koji su prikupljeni na taj način koji je suprotan zakonu, kao i da prestane sa obradom ličnih podataka prikupljenih na taj način.

Iz MANS-a upozoravaju da pravo na privatnost predstavlja veoma osetljivo pitanje, te da Glavni grad naročito u domenu zaštite podataka treba više povesti računa u pogledu donošenja odluka.

„Činjenica da je Glavni grad nezakonito prikupljao lične podatke, prethodno se ne osvrćući na jasne zakonske obaveze, izaziva veliku zabrinutost i predstavlja prikaz odnosa gradske uprave prema građanima. Ozbiljna gradska uprava ne bi smela sebi da dopušta ovakvu vrstu propusta, bez obzira da li se radi o nepoznavanju ili pak potpunom ignorisanju zakona koji uređuju ovu oblast. Iako nam je jasna namera da se zaštiti državna imovina, to ne sme biti izgovor za nepoštovanje zakona koje je rezultiralo kršenjem prava na privatnost građana Podgorice“, kazali su iz MANS-a.

MANS je od Podgorice zatražio objašnjenje zbog čega Agenciji nisu tražili saglasnost za postavljanje video nadzora, jesu li kamere u međuvremenu onesposobljene, te da li je nezakonito prikupljen video materijal obrisan? Iz Službe za zajedničke poslove koja upravlja ovim sistemom nije stigao odgovor.

U međuvremenu, MANS je obišao sve lokacije na kojima se nalaze kamere. Uočljiva su obaveštenja da se u parkovima i na igralištima sprovodi video nadzor, ali na pitanje da li su kamere i dalje aktivne te da li su u međuvremenu pribavili saglasnost Agencije, Glavni grad nije odgovorio.

5/5 - (1 vote)
IZVORVijesti
Prethodni članakVajber imenovao svog predstavnika za Republiku Srbiju u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti
Sledeći članakKorporativna bezbednost – čuvar svih funkcija kompanije!