Facebook lansira svoju digitalnu valutu u januaru 2021.

Facebook-ov projekat digitalne valute, Libra, biće objavljen u januaru, a njegovu vrednost će podržati američki dolar.

231
Facebook lansira svoju digitlnu valutu u januaru 2021.
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prema informacijama iz Financial Times-a, Facebook je pre godinu i po dana želeo da pokrene kripto valutu koja je bila slična Bitcoin-u, a koju je nazvao Libra, nakon što su se neke kompanije poput Visa i Mastercard povukle iz projekta, a s obzirom na zabrinutost koju su izrazile neke banke i finansijske institucije kao i Evropska unija, u aprilu prošle godine, Udruženje Libra uvelo je promene koje su ovu valutu više odredile kao sistem plaćanja  PaiPal tipa.

Ovaj projekat još uvek čeka odobrenje od FINMA-e (švajcarskog Nadzornog tela za finansijsko tržište) i sada se čini da to neće biti sistem plaćanja koji se lansira u januaru 2021. godine, već stablecoin.

Stabilnicoin je virtuelna valuta koja je mnogo manje promenljiva od kripto valuta poput Bitcoin-a, jer je njegova vrednost fiksna. U ovom slučaju, to će podržati američki dolar. Stoga bi Libra imala istu vrednost kao i dolar. Odnosno, njegova vrednost će zavisiti od toga koliko vredi dolar.

Lansiranje bi se odvijalo samo u Sjedinjenim Državama i u nekim zemljama Latinske Amerike. Cilj je, kažu izvori, upotreba valute da bi se ponudio sistem plaćanja na više platformi. Imajući stabilnu valutu, lakše je dobiti odobrenje za nju nego za kripto valute. Projekat bi takođe obuhvatio digitalni novčanik Novi (ranije se zvao Calibra), iz kojeg se stablecoin-i mogu nabaviti i njim upravljati preko WhatsApp-a i Messenger-a, na način da se omogući slanje, prijem i obavljanje administrativnih procesa  nove kripto valute.

5/5 - (3 votes)
IZVOREntrepreneur
Prethodni članakPOVEZANI AUTOMOBILI I NISU BAŠ TAKO BEZBEDNI, A EVO I ZAŠTO!
Sledeći članakNove tehnologije u industriji zaštite od požara za 2020. godinu!