SLUŽBENICI OBEZBEĐENJA: Motivacija u privatnoj bezbednosti i kako je održati

Službenici obezbeđenja koji su motivisani, više se trude da svoj posao rade što bolje i kvalitetnije, a motivacija je važna isto koliko obuka i iskustvo.

1097
- Sponzor članka -hikvision srbija

Angažovanje profesionalne agencije u domenu fizičke zaštite prvi je korak ka povećanju bezbednosti vaše kompanije, (kancelarijskog, magacinskog prostora), imovine ili događaja koji organizujete. Specijalizovane kompanije brinu da njihovi zaposleni – službenici obezbeđenja budu dobro obučeni i profesionalno pripremljeni za svoj rad. Postoji, međutim, još jedan važan faktor koji može značajno poboljšati njihove performanse. To je njihova motivacija koja je važna isto koliko obuka i iskustvo.

Postoji stav, da kompanije koje karakteriše visoka stopa fluktuacije SFO nije dobra opcija za razmatranje, jer to znači da postoji velika šansa da su neki ili svi službenici na dužnosti neiskusni, novi, ili često nezadovoljni radnim uslovima. Imajući u vidu domaće tržište i uvid u katastrofalno niske zarade pripadnika obezbeđenja, nameće se pitanje: Kako motivisati te ljude da dobro rade svoj posao, u skladu sa očekivanjima klijenata?

U vezi sa tim, kompanija koja pruža usluge fizičkog obezbeđenja, dužna je da preduzme korake da zadrži svoje stalno zaposlene i iskusne pripadnike SFO,  a novim i neiskusnim da pruži stručne obuke, kako bi u slučaju neobičnih i vanrednih situacija odgovorili što profesionalnije. No, to svakako nije dovoljno, jer postoje i niz drugih faktora koje klijent, kako korisnik usluga fizičkog obezbeđenja može da doprinese.

Sa druge strane motivacija ne može sama po sebi i za svakog zaposlenog biti ista. Ono što jednog službenika motiviše, drugog i ne dotiče. Dakle, potrebno je svakoj osobi pronaći “pokretača“, jer, svi zajendo ipak činimo jedan sistem u kome smo povezani, i, hteli, ne hteli, utičemo jedni na druge.

Zašto je motivacija pripadnika obezbeđenja toliko važna?

Zaposleni koji su motivisani jednostavno se više trude da svoj posao rade što bolje i kvalitetnije. Stalno pokušavaju da spreče problematične situacije, a ako se i dese, žele da ih reše brzo i efikasno. Motivisani i cenjeni službenici obezbeđenja osećaju se odgovornim za rezultate svog rada. Na kraju dana, učinak i rezultat je najvažniji za nekoga ko angažuje specijalizovanu agenciju za pružanje usluga obezbeđenja.

Štaviše, pokušavajući da održi motivaciju radnika obezbeđenja, ili bilo kojih zaposlenih zapravo, poslodavac sprečava veliku fluktuaciju u kompaniji. SFO koji već dugo rade zajedno čine dobar tim, bolje sarađuju i brže rešavaju probleme. Niska fluktuacija je takođe  garant odgovarajuće obuke i iskustva, jer je potrebno nekoliko meseci da se svaki SFO obuči i uvede u kompaniju.

Kako stvoriti dobre uslove za rad službenika obezbeđenja?

Stav bilo kog zaposlenog u velikoj meri zavisi od uslova rada i atmosfere na radnom mestu. Isto je i sa obezbeđenjem. Ako ih želite držati motivisanima, obavezno sledite ove savete.

Obezbediti dobre radne uslove i odgovarajuću opremu

Počnimo sa osnovnim faktorima koji pozitivno utiču na radno okruženje. Obezbedite obezbeđenju odgovarajuću, higijensku prostoriju za odlaganje ličnih stvari, pripremu za posao i pauze. To sigurno ne može biti mala sobica u kojoj se odlažu bespotrebne stvari. Zatim ih opremite opremom neophodnom za obavljanje posla:  profesionalnom odećom – uniformom, telefonom ili automobilom, ako to zahtevaju njihove dužnosti. Dozvolite im da uzimaju pauzu za obrok tokom svog rada i poštuju pravila o dozvoljenom radnom vremenu. Samo zdravi i odmorni SFO mogu dobro raditi svoj posao i pružiti vam bezbednosne usluge koje i očekujete.

Zapamtite imena

Kada novi zaposleni dođe na radno mesto, obavezno ga pozdravite prvog dana (ili ga poverite svom zaposlenom, u zavisnosti od strukture vaše kompanije), predstavite se i setite se njegovog imena. To je mala stvar, ali zaista je važna. Ako zaposlite nekoliko ili više službenika obezbeđenja, neće vam biti potrebno puno napora da naučite njihova imena i to potpuno menja prirodu vaše veze. Jednom kada saznate njihova imena, pozdravi i razgovori postaju ličniji. Na taj način se važe obezbeđenje oseća primećeno i manje anonimno, što pozitivno utiče na njihov odnos prema poslu. Oni ozbiljno shvataju svoje dužnosti i osećaju se odgovornijima za njih.

Uspostavite pravila rada i saopštite ih na jasan način

Kada angažujete  obezbeđenje, sigurno se vodite potrebom da povećate bezbednost svoje kompanije, ljudi i imovine. Odvojite trenutak da razmislite šta tačno očekujete od kompanije koja vam puža fizičku zaštitiu, šta očekujete odi njenih zaposlenih i to saopštite. Zapamtite da su pisana uputstva važna koliko i usmena i moraju biti potpuno ista. Treba da napravite profesionalni opis posla i tamo navedete sve dužnosti radnika obezbeđenja. U tom kontekstu Plan obezbeđenja je od krucijalnog značaja, jer olakšava i vama i njima radne procese. Vaši službenici obezbeđenja, tačno će znati šta se od njih očekuje, šta smeju a šta ne.

Ophodite se sa poštovanjem

Kao poslodavac, ali i kao osoba, prema svima treba da se odnosite sa dužnim poštovanjem. Dobro se ophodite prema svom obezbeđenju i obratite pažnju na to kako se drugi zaposleni ponašaju prema njima. Na mnogim mestima SFO vide kao drugorazredne zaposlene, kako kolege, tako i kupci, klijenti. To često uključuje nepoštovanje i uvredljive komentare koji im se upućuju. U takvim slučajevima morate biti na oprezu i odmah signalizirati drugim zaposlenima ili trećim licima da takvo ponašanje nije prihvatljivo u vašoj kompaniji. Jasno stavite do znanja da svi zaposleni zaslužuju da se prema njima postupaju jednako i sa poštovanjem i budite primer svojim postupanjem.

Obezbeđenje mora biti priznato u kompaniji koja se obezbeđuje

Ovo je jedan od najvažnijih elemenata za motivaciju vaših zaposlenih. Čak i ako su pravila rada jasna, a vaše obezbeđenje samo radi svoj posao, nije zgoreg, s vremena na vreme pohvaliti njihov rad. Na ovaj način vide da je njihov trud prepoznat i to ih motiviše da nastave tako. Cenite ih posebno kada se izuzetno dobro ponašaju. Njihov posao je vrlo rizičan, jer je njihova dužnost da spreče i otklone opasnost, nekad i po ceni života. To treba imati u vidu i odati počast takvim ljudima, jer su oni tu zbog vas.

4.8/5 - (6 votes)
Prethodni članakPRAVO NA PRIVATNOST ZAPOSLENIH: Evo šta treba da znate
Sledeći članakV2X tehnologija: Budućnost saobraćajne infrastrukture