Privredna špijunaža cveta – rad od kuće raj za hakere

Dok deca preko interneta igraju igrice ili gledaju filmove, izlaze na nezaštićene adrese, roditelji preko sistema svog preduzeća rade. Svi podaci idu kroz mrežu preko istog kućnog priključka!

268
- Sponzor članka -hikvision srbija

Unosan posao 21. veka je krađa informacija, a vreme pandemije ide na ruku hakerima jer rad od kuće olakšava posao upravo onim hakerima koji se bave privrednom špijunažom. I pre toga krađa podataka uvek je bila atraktivna i predstavlja izazov za sajber kriminalce pa je u mnogim slučajevima eskalirala dolaženjem do izuzetno poverljivih infomacija i na taj način koštala ekonomije čak i po nekoliko desetina i stotina milona evra.

Zašto je rad od kuće rizičan?

Jednostavno, u domaćinstvima je najtipičlnija situacija – jedan internet-priključak, jedna bežična mreža a mnogo priključenih uređaja. To je standard u većini domaćinstava. Dok deca preko interneta igraju igrice ili gledaju filmove, izlaze na nezaštićene adrese, roditelji preko sistema svog preduzeća rade. Svi podaci idu kroz mrežu preko istog kućnog priključka. To je rizik kako kaže Roland Fajl, direktor minhenske kompanije za sajber bezbednost Dalmajer Sistems. „Imate dvoje-troje dece koja svojim uređajima surfuju po internetu i svaki od tih uređaja potencijalno otvara vrata za ulazak spolja“, kaže Fajl. Tako je olakšan put do osetljivih podataka koje ima svaka firma, prenosi Dojče vele.“Na početku pandemije se ovom nije pridavalo previše pažnje. Jednostavno se htelo da posao ide dalje iako zaposleni ne dolaze u kancelarije. Ali situacija je vrlo osetljiva“, dodaje Fajl.

Jedan od načina da se prepoznaju napadi na digitalne baze su programi koji prate protok podataka i reaguju ako se odjednom pojavi neuobičajeno veliki protok. Jer, to ukazuje da je u toku krađa, pravcato isisavanje podataka. Pritom su najosetljiviji sektori istraživanja i razvoja gde na raspolaganju stoje rezultati dugih i skupih istraživanja, kao i kritična infrastruktura.

5/5 - (6 votes)
IZVORb92
Prethodni članakBezbedni i na točkovima: AI sistem upravlja umorom vozača i smanjuje saobraćajne nesreće
Sledeći članakTOP 5 NAJVEĆIH GDPR KAZNI DO SADA!