VOJNI SPECIJALCI U PRIVATNOM SEKTORU BEZBEDNOSTI: Top 20 kompanija za privatno obezbeđenje koje angažuju veterane

Prelazak iz vojne sfere u sferu privatnog obezbeđenja i zainteresovanost velikog broja privatnih bezbednosnih kompanija za angažovanje vojnih profila, veterana za poslove obezbeđenja i drugih zadataka izazvalo je veliko interesovanje i diskusiju.

2580
- Sponzor članka -hikvision srbija

Članak je inspirisan ratnim filmom 13 sati (Tajni vojnici Bengazija), čudnovatnim putašestvijima vojnih specijalaca i prelaskom iz vojne sfere u sferu privatnog obezbeđenja, imajući u vidu i veliku zainteresovanost pozamašnog broja privatnih bezbednosnih kompanija za angažovanje vojnih profila, veterana, za poslove obezbeđenja i drugih zadataka. Ta karakteristika je izazvala veliko interesovanje i diskusiju. Na osnovu toga, rađena su istraživanja i dobijene informacije na osnovu kojih je sastavljena lista od čak 20 privatnih kompanija za obezbeđenje koje angažuju vojne elite.

1. GRS

GRS je pružalac usluga privatnog obezbeđenja koji je zapošljavao preživele operativce, čija je biografija predstavljena na filmskom platnu pod nazivom 13 sati: Tajni vojnici iz Bengazija.  Operativici GRS -a „ostaju u senci, rade prikriveno i pružaju neupadljivu zaštitu za službenike CIA-e u delovima visokog rizika“. To je namensko preduzeće u vlasništvu veterana (SDVOB) i ima kancelarije u Virdžiniji i Teksasu.

2. ACADEMI

ACADEMI, je privatna vojna kompanija, koju je osnovao bivši oficir mornarice, Erik Prince 1997. prvobitno osnovana i od ranije poznata kao „Blackwater“. Academi je pružala ugovorne usluge obezbeđenja saveznoj vladi Sjedinjenih Država. Od 2003. godine grupa pruža usluge Centralnoj obaveštajnoj agenciji. Godine 2013. podružnica Academi International Development Solutions dobila je oko 92 miliona dolara ugovora za čuvare Stejt departmenta. 2014. godine, Academi je postao odeljenje Constellis Group zajedno sa Triple Canopy i drugim kompanijama za obezbeđenje koje su bile deo Constellis Group. Academi u konstelaciji sa drugim ugovračima, pruža usluge bezbednosnih istraga, obuka, tehničkih usluga, bezbednosnih operacija, reagovanje u slučaju vanrednih situacija i drugo.

(Slika: ACADEMI/ Blackwater)

3. SOC

SOC je rangirana kao jedna od 100 vodećih svetskih odbrambenih snaga i pruža usluge bezbednosti više od jednog veka. Pruža sigurnost, upravljanje objektima, inženjering, skladištenje i odlaganje eksplozivnih sredstava, domen međunarodne logistike i drugo. Među klijentima su kompanije američkog Stejt departmenta, energetike, odbrane.

4. Triple Canopy

Triple Canopy su osnovali bivši operativci Specijalnih snaga američke vojske i danas je više od 80  %  zaposlenih u američkoj vojsci. Većina radnih mesta stručnjaka za bezbednost zahteva iskustvo u vojnim operacijama, vojnoj policiji i civilnoj policiji, vojnoj medicini  i još mnogo toga.

5. AEGIS – Egida

Kompanija Aegis za bezbednost i upravljanje rizicima opslužuje preko klijente u preko 60 zemalja širom sveta, uključujući vlade, međunarodne agencije i korporacije. Aegis vodi globalnu mrežu kancelarija, ugovora i saradnika i pruža usluge privatnog obezbeđenja – od korporativnih rizika i operacija do antiterorističkih operacija.

6. Blue Hackle

Blue Hackle je ugovarač osiguranja za više sektora, uključujući naftu i gas, rudarstvo, građevinarstvo i vlade. Oni pružaju stabilnost komercijalnim preduzećima, kao i vladama u razvoju.

7. GardaWorld

GVGS se specijalizovao za zaštitu osoblja i interesa američke vlade. Lica koja pretenduju da se priključe ovakvoj bezbednosnoj strukturi treba znaju da se pripradnici obučavaju za više bezbednosnih domena koje pokrivaju, reagovanje na krize, upravljanje rizikom i blisku zaštitu i druge usluge u domenu privatne bezbednosti. GVGS obezbeđuju klijentima brzo reagovanje pripadnika hitne medicinske pomoći u slučajevima COVID – 19, profesionalni tim za fizičko obezbeđenje štiti  državnike i imovinu vlade SAD u područjima sa visokim rizikom, širom sveta. Visoko obučeno osoblje obezbeđenja i flota oklopnih vozila pružaju siguran transport, zaštitu konvoja za pomoć, vojnu robu i drugo. Takođe fokusirani su na upravljanje krizama i planiranje u vanrednim situacijama, neposredno reagovanje na otmice, oružane napade, socijalne nemire, evakuacije u ekstremnim situacijama i hitne medicinske slučajeve.

Slika: Garda World

Federal-Security-Services Garda World

8. ICTS International N.V.

ICTS International N.V. osnovali su 1982. godine stručnjaci za bezbednost, bivši vojni komandanti i veterani vladinih obaveštajnih i bezbednosnih agencija. Oni su postavili standard za industriju vazduhoplovne bezbednosti. NV je dugogodišnji i pouzdani globalni lider u bezbednosnim tehnologijama i uslugama, specijalizovan za vazduhoplovnu bezbednost i druge usluge povezane sa aerodromima, kao i front-end i mrežna tehnološka rešenja za potvrdu identiteta i skrining za komercijalna i vladina tržišta. Tokom godina, ICTS International NV održava bliske radne odnose sa državnim strukturama, avio-kompanijama širom sveta i bio je hvaljen zbog uvođenja operativnih koncepata i tehnologija koje su zakonodavni organi usvojili i postali industrijski standard. Stručnjaci kompanije redovno su pozvani da učestvuju na međunarodnim konferencijama i raznim vladinim i privatnim forumima koji se bave vazduhoplovnom sigurnošću i autentifikacijom ličnih karata.

9. AKE Group

AKE Group pruža bezbednosne i konsultantske usluge u rasponu od hitne evakuacije i kriznih reakcija do izbegavanja otmice. Oni pružaju blisku zaštitu zvaničnicima, rukovodiocima i VIP osobama.

10. G4S

G4S je osnovan 1901. godine u Danskoj i danas posluje širom sveta u preko 100 zemalja sa više od 611 000 zaposlenih. G4S ide tamo gde vlade ne mogu – ili neće – da održavaju red, od naftnih polja u Africi do aerodroma u Britaniji i nuklearnih postrojenja u SAD, G4S popunjava prazninu. Treći je najveći poslodavac u privatnom sektoru na svetu i zapoveda snagama tri puta većim od britanske vojske..

Slika: G4S

g4s

11. Armed Maritime

Naoružana pomorci nude usluge u domenu pomorske bezbednosi komercijalnim i privatnim brodovima koji rade na istočnoj i zapadnoj obali Afrike, Sredozemnog mora i Indijskog okeana. Odbor direktora čine bivše diplomate, vojni i pomorski oficiri iz Britanije, Finske i Švedske. Njihovi ebzebdnosni timovi sastavljeni su od sadašnjih pripadnika i bivših pripadnika švedske, britanske i finske elitne jedinice.

12. Control Risks

Zahvaljujući delovanju u preko 150 zemalja sveta, Control Risks pruža bezbednosne usluge vladama, preko 500 kompanija i građanima. Specijalizovana je za sajber, operativnu, pomorsku i putničku bezbednost u neprijateljskim oblastima i aktivno zapošljava ljude sa iskustvom u vojsci, sprovođenju zakona, poslovnom savetovanju, bezbednosnim službama i obaveštajnim službama.

Slika: Control risks

Control risks

13. Blue Mountain

Blue Mountain je pružalac usluga privatnog obezbeđenja sa sedištem u Velikoj Britaniji, specijalizovan za privatnu, državnu i komercijalnu zaštitu. Njegovi izvršioci  bliske zaštite obučeni su da se besprekorno uklope u porodični i profesionalni život za “golu“ bezbednost bez kompromisa.

14. Beni Tal – Međunarodna bezbednost (BTS)

BTS opslužuje vojne i vladine organizacije sa sopstvenom privatnom vojskom. Ima stručnost u gerilskom ratovanju i i nekonvencionalnom terorizmu i pruža rešenja za kopnene, vazdušne, pomorske i obaveštajne snage.

Slika: BTS

15. GK Sierra

Sa sedištem u Vašingtonu i Portlandu, GK Sierra prikuplja obaveštajne podatke za centralno obaveštajnu službu CIA. Ima operatere širom sveta specijalizovane za korporativne istrage, obaveštajne podatke, digitalnu forenziku i šifrovanje.

16. Prosegur

Prosegur je jedan od vodećih španskih ugovarača obezbeđenja sa preko 158.000 zaposlenih širom sveta. Njegovi klijenti se sastoje od pravnih lica u u različitim zemljama u Aziji, Evropi, Okeaniji i Latinskoj Americi. Specijalizovano je za čuvanje ljudi, tranzit gotovine i sisteme tehničke zaštite – alarme.

17. Chilport (UK) Limited

Chilport se specijalizovao za bezbednost i obuku pasa. Nabavlja i dresira  pse za potragu i spašavanje (SAR), otkrivanje droge, bombi i drugih eksplozivnih naprava i još mnogo toga.

Slika: Chilport (UK) Limited

Chilport (UK) Limited

18. Andrews International

Andrews International je kompanija sa sedištem u Los Anđelesu, pruža usluge  širom sveta. Pruža naoružano i nenaoružano obezbeđenje vladinim službama i Ministarstvu odbrane.

19. International Intelligence Limited

Međunarodna obaveštajna služba zapošljava bivše policijsko, vojno i obaveštajno osoblje za rad u neprijateljskim okruženjima. Nudi privatne istrage, obaveštajne, nadzorne i forenzičke usluge korporacijama, vladinim agencijama, ambasadama i policijskim snagama.

20. Erinys

Erinys pruža usluge bezbednosti gasnim, naftnim, brodarskim i rudarskim kompanijama u Africi i na Bliskom Istoku. Oni pružaju regionalnu i državnu stručnost zapošljavanjem i obukom lokalnog stanovništva.

Slika: Erinys

Erinys
5/5 - (3 votes)
IZVORWe are the mighty
Prethodni članakTOP 8 svetskih kompanija za privatno obezbeđenje u 2021. godini
Sledeći članakOtisak prsta umesto kartice? Da li biometrijski bankomati stižu i kod nas?