VOZAČKE DOZVOLE I ZA ELEKTRIČNE TROTINETE? Stiže novi zakon koji reguliše ko će moći da vozi, pod kojim uslovima i gde

Kako navode iz Agencije za bezbednost saobraćaja novim zakonom konačno će biti rešeno pitanje vožnje električnih trotineta na gradskim ulicama, da li će vozači voziti po kolovozu, biciklističkim stazama ili pešačkim zonama, s obzirom da vozilo razvija brzinu i do 90km/h.

4291
- Sponzor članka -hikvision srbija

Agencija za bezbednost saobraćaja će u okviru izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja regulisati status električnih trotineta u saobraćaju, kako i navodi direktor agencije, jedna je, od najvažnijih stavki koja će biti obuhvaćena izmenama zakona koje se očekuju narednih meseci.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić izjavio je da :„Odluka mora uskoro biti doneta i postoji nekoliko varijanti. Gotovo je izvesno da neće smeti da se voze kolovozom zbog nebezbednosti, ali ostaje pitanje kako će se regulisati u pešačkim zonama nešto što dostiže brzinu od 90 kilometara na čas. Postoji opcija da će brzina biti zakonski propisana, ali to je odluka koja treba zakonski da se donese,

Kako sada stvari stoje, električni trotineti najpribližniji su pešačkim zonama.

„Ako se donese odluka da se voze po biciklističkim stazama, to znači da ste ih zabranili u delovima grada gde biciklističkih staza nema, a takvih delova i gradova ima mnogo. Zbog toga to nije najbolje rešenje i moraju se uzeti u obzir sve specifičnosti našeg saobraćaja. Postoji šansa da se usvoji zakon po kome će se električni trotineti voziti samo po trotoaru, brzinom hoda, a to je nekih šest do osam kilometara na čas“, kaže Duško Pešić.

Tek kada se to reguliše, preći će se na deo koji se odnosi na uslove koje električni trotinet treba da ispuni da bi bio učesnik u saobraćaju.

„Osim zakonski određene brzine i dela puta, novim zakonom biće regulisano koju zaštitnu opremu treba da ima upravljač električnog trotineta, da li će kaciga biti obavezna, da li će svaki trotinet morati da ima svetlosnu signalizaciju i prsluke. O svemu tome se detaljno raspravlja“, kaže direktor Agencije za soabraćaj.

OMETA VOZAČE U 74 % SLUČAJEVA

Prema pojedinim istraživanjima, tri četvrtine električnih trotineta nalazi se u  Beogradu. Oko 58 odsto vozača smatra da upravljači električnog trotineta ometaju njihovo kretanje na način da su vozači bili primorani da njima promene i prilagode brzinu i način kretanja, dok 74 odsto vozača u anketama tvrdi da im pojava električnog trotineta na kolovozu u značajnoj meri odvraća pažnju.

VOZAČKA DOZVOLA I PRAVILO DESNE STRANE?

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić kaže za MONDO da je veoma važno da se donese novi zakon.

„Sve više je žalbi vozača, ali i pešaka, autobusa javnog gradskog saobraćaja, na problem koje izazivaju vozači električnih trotinetaZakonom o bezbednosti saobraćaja moramo da ga svrstamo u određenu kategoriju, a tek onda da možemo da kažemo da je električni trotinet bezbedno vozilo„, kaže Milan Vujanić.

Osim što mora da se zna koje su adekvatne površine po kojima smeju da se voze, treba utvrditi i  da li su oni koji upravljaju električnim trotinetom obavezani da poštuju zakon o bezbednosti saobraćaja.

Ako se utvrdi da su oni vozači i da su obavezni da poštuju zakon o bezbednosti, to dalje zanči da im je neophodna vozačka dozvola. Mora da se zna da li trotinet ima obavezu da poštuje pravilo desne strane, da li sme da se vozi površinom predviđenom za pešake. Trenutno, biciklisti moraju da imaju svetloobojeni prsluk i kacigu, dok se električni trotineti voze bez zaštite i svetlosne signalizacije“, kaže Vujanić.

Dok ovaj zakon ne stupi na snagu apeluje se da se električni trotineti ne voze kolovozom i da se koriste samo trotoari i biciklističke staze uz maksimalno poštovanje pešaka i biciklista, kažu iz Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije. Na trotinetima ne bi trebalo da se prevoze deca koja stoje ispred njih, dok u uslovima  smanjene vidljivosti treba nositi reflektujuće prsluke.

Pri izradi novog zakona, Radnoj grupi MUP  pomoći će podaci koje im je dostavilo Evropsko udruženje saobraćajnih policija (TISPOL) o zakonskoj regulativi nekoliko zemalja za električne bicikle i trotinete. Prilikom donošenja propisa koji regulišu ovu oblast biće korišćena iskustva drugih zemalja, kažu iz Agencije za saobraćaj. 

ŠTA SU URADILE DRUGE ZEMLJE?

Francuska je nedavno promenila zakon po kome su svi električni dvotočkaši imali satus pešaka. Sada im je zabranjeno kretanje trotoarom, mogu da se kreću pored kolovoza i biciklističkim stazama.Na biciklističkim stazama maksimalna brzina je 25 kilometara na čas, a na kolovozu 45. Kazne za kršenje su i do 1.500 evra. Deca od osam godina ne smeju da voze, a ona od osam do 12 moraju da imaju zaštitnu kacigu. Uz to, zabranjena je vožnja sa slušalicama i prevoz više osoba.

U Holandiji je uvedena registracija električnih trotineta, koji su zabranjeni za mlađe od 16 godina.  Obavezna je vozačka dozvola i kaciga za one čiji trotineti imaju veću brzinu od 25 kilometara na čas. U Belgiji je maksimalna dozvoljena brzina 25 kilometara na čas, ali ako idu trotoarom onda je brzina samo šest kilometara na čas. Holandija i Belgija dozvoljavaju vožnju i kolovozom, ali samo desnom stranom bližoj trotoaru.

5/5 - (2 votes)
IZVORMONDO PORTAL
Prethodni članakBezbednost hotela: mere koje povećavaju sigurnost lica, imovine i poslovanja!
Sledeći članakNova uredba EU o veštačkoj inteligenciji: Šta je zabranjeno, a šta ne?