Dahua vs Hikvision: Ko pobeđuje?

I dalje vas brine šta da odaberete? Hikvision i Dahua su dva najpopularnija brenda kada je u pitanju tehnologija video nadzora. Ova dva pružaoca usluga opslužuju svoje klijente sistemima koji imaju najnoviju tehnologiju kako bi bili sigurni da su njihovi klijenti zadovoljni...

1982
- Sponzor članka -hikvision srbija

I dalje vas brine šta da odaberete? Dahua i Hikvision su dva najpriznatija svetska brenda po visokim performansama i kvalitetu slike kada je u pitanju tehnologija video nadzora – IP kamera.

I Hikvision i Dahua proizvode vrlo sličnu liniju proizvoda koja se ogleda u samim specifikacijama. Upravo zbog toga većina ljudi i upoređuje ova dva brenda. Usled sagledavanja sličnosti, razlika i prednosti jednog u odnosu na drugi, javlja se strah da li istovremeno korišćenje oba brenda može naići na nekompatibilnosti.

Poređenje HikVision i Dahua mogućnosti i karakteristika

Kada je reč o proizvodima na tržištu, svako želi da dobije najbolje  – kvalitet u okviru dostupnog budžeta.  Što više opcija postoji, veće su mogućnosti za optimalan izbor. I Dahua i Hikvision nude najrazličitije opcije kada je u pitanju tehnologija video nadzora. Među brojnim kompanijama koje danas proizvode najbolje komponente na tržištu bezbednosti izdvojili smo dva vodeća: Dahua i Hikvision. Ko pobeđuje?

Karakteristike Dahua vs. Hikvision – ONVIF i RTSP

U poređenju različitih karakteristika Dahua u odnosu na Hikvision, treba uzeti u obzir nekoliko ključnih stvari. Tu treba imati u vidu ONVIF i RTSP u svakoj od IP kamera proizvođača, posebno ako imate postojeći NVR. Zašto je ovo bitno? ONVIF obezbeđuje kompatibilnost kamere sa opremom nezavisnih proizvođača. RTSP se odnosi na funkciju koja omogućava softveru i drugoj opremi pristup video kameri. I Hikvision i Dahua sigurnosne IP kamere ih odlično podržavaju.

Poređenje veličine senzora Dahua vs. Hikvision

Sledeća komparativna komponenta su senzori koji se koriste u IP kamerama koje su proizvele Hikvision i Dahua. Hikvision i Dahua IP kamere imaju 1/3 inčne CMOS senzore Progressive Scan, što je najčešće zastupljena vrsta senzora u IP kamerama ove vrste. Što se tiče sigurnosnih kamera, veličina senzora je izuzetno značajna, jer direktno utiče na sposobnost slabog osvetljenja kamere. Veći senzori bolje rade u uslovima slabog osvetljenja. Što više piksela senzor ima bez povećanja, veće je smanjenje detalja u proizvedenom video zapisu. Potreba za većim senzorom postaje imperativ. Što je senzor veći, to je manji rizik od nedostatka detalja. U poređenju veličine senzora Dahua i Hikvision IP kamera, ovde su uglavnom iste.

Minimalno osvetljenje Dahua vs. Hikvision

Minimalno osvetljenje IP kamera takođe ide u korist i Hikvision i Dahua proizvođača. Minimalno osvetljenje odnosi se na merenje minimalne količine svetlosti potrebne CCTV kameri za generisanje vidljivih slika. U ovom domenu oba brenda zaslužuju izbor.

Objektiv kamere

Poređenje karakteristika objektiva kamere je još jedan aspekt koji je neophodno sagledati. Sigurnosne kamere koje proizvode Hikvision i Dahua omogućavaju više fiksnih sočiva sa različitim žižnim daljinama. Međutim, dok Hikvision ima sočiva od 2,8 mm, 4 mm i 6 mm, 8 mm i 12 mm, Dahua nudi samo izbor sočiva od 2,8 mm, 3,6 mm i 6 mm. Ako tražite više opcija, onda je Hikvision pravi izbor.

Kvalitet slike

Generalno, ovde i nema nekih značajnih razlika. Ova dva pružaoca usluga opslužuju svoje klijente sistemima koji imaju najnoviju tehnologiju kako bi bili sigurni da su njihovi klijenti zadovoljni. Oba proizvođača imaju širok spektar kamera a neke čak imaju i senzor od 8MP koji daje jasnije i oštrije slike. Dakle, i Dahua i Hikvision.

Pametne karakteristike

Neke od ovih video funkcija uključuju detekciju pokreta, prepoznavanje lica, upozorenja za upad, otkrivanje neovlašćenih video zapisa i drugo. Brendovi čak imaju i kamere koje mogu da otkriju i šalju upozorenja pokrenuta naglim porastom zvuka.

Dahua Max Bitrate vs. Hikvision Max Bitrate 

Maksimalna brzina prenosa je još jedno područje u kojem se poređenje Dahua i Hikvision previra u korist Hikvision-ovih IP kamera. Hikvision-ov model ima maksimalnu brzinu prenosa od 16Mbps, za razliku od maksimalne brzine od 10Mbps koja se nudi u Dahua-inim kamerama. Oba proizvođača  uglavnom poseduju i više nego dovoljnih karakteristika, ali ako vam je taj broj važan, Hikvision ipak osvaja nagradu.

Robusnost i dimenzije Dahua vs. Hikvision

Robusnost i dimenzije kamera su takođe tačke poređenja. Obe imaju sličnu težinu, ali Hikvision kamere imaju dimenzije 4,4 inča × 3,2 inča, dok je Dahua-ina kamera 4,33 inča × 3,19 inča. Hikvision opet vodi za nijansu.

Poređenje cena

Hikvision IP kamere su uglavnom pristupačnije od Dahua- inih IP kamera, mada obe kompanije nude različite raspone IP kamera sa različitim karakteristikama čiji rasponi cena u zavisnosti od toga i variraju.

Lakoća korišćenja

Tehnički, nije potrebno upoređivati Hikvision i Dahua za ovaj domen. Prvi je zaista pobednik, počevši od plug-play rešenja i softvera prilagođenog korisniku koji čak i ne treba da poseduje nikakve tehničke veštine.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakMOŽE LI U OBRAZOVNE USTANOVE BAŠ SVAKO DA UĐE? Loše obezbeđenje perimetara zeleno svetlo za uljeze!
Sledeći članakSajber kriminalci ne odlaze na godišnji! 3 ključna koraka za održavanje bezbednosti tokom letnjih meseci