Kako da znam da li je moja bankarska aplikacija bezbedna?

Ako ste ikada izgubili mobilni telefon, makar i na minut, onda vam je poznat osećaj panike koji se javlja od trenutka kada posegnete za telefonom i shvatite da ga nema, i taj jeziv osećaj traje sve do trenutka dok se ne pojavi i ponovo nađe u vašim rukama. U tim momentima, imate osećaj kao da ste izgubili sve što ste imali. Osim velike neprijatnosti zbog gubitka svih vaših kontakata (i čiste jezive spoznaje da slučajni stranac možda gleda vaše fotografije i tekstualne poruke), ako je u pitanju smart telefon, on može sadržati čak i osetljive podatke koji bi mogli ugroziti vašu finansijsku bezbednost.

596
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kako je došlo do eksplanzije tehnologije i mogućnosti da skoro svaki pojedinac vrlo lako u svojim rukama drži smart telefon, sve radnje koje su ranije bile nedostupne ili su vršene “pešice“, sada se obavljaju sa lakoćom, na „jedan klik“. Pođimo od fotošopa, gledanja filmova, snimanja profi video klipova, obavljanja radnih zadataka putem prilagdljivih aplikacija, kontrole bezbednosnog sistema i otključavanje stana ili vozila, pa do plaćanja raćuna.

Složićete se da je tehnologija otišla predaleko i da je moć upravljanja vašim životom praktično skoncentrisana u touch screen uređaju, iako još uvek ne znamo koliki su stvarni dometi daljeg razvoja nove tehnologije i kako će se u budućnosti ista i primeniti na nama.

Sve je veći broj korisnika koji svoje pametne telefone ili tablet računare koriste za pristup banci, kreditnoj kartici ili brokerskom računu, drastičan porast broja zabeležen je usled pandemije protekle godine, a svakako se očekuje i nastavak takvog trenda – porast broja korisnika online bankarskih usluga putem namenskih aplikacija.

Ako ste ikada izgubili mobilni telefon, makar i na minut, onda vam je poznat osećaj panike koji se javlja od trenutka kada posegnete za telefonom i shvatite da ga nema, i taj jeziv osećaj traje sve do trenutka dok se ne pojavi i ponovo nađe u vašim rukama. U tim momentima, imate osećaj kao da ste izgubili sve što ste imali. Osim velike neprijatnosti zbog gubitka svih vaših kontakata (i čiste jezive spoznaje da slučajni stranac možda gleda vaše fotografije i tekstualne poruke), ako je u pitanju smart telefon, on može sadržati čak i osetljive podatke koji bi mogli ugroziti vašu finansijsku bezbednost.

Potrošače sve više privlači pogodnost mobilnog bankarstva i koriste bankarske aplikacije, mobilne preglednike ili tekstualne poruke za sve, od prenosa sredstava i dovršavanja transakcija deonicama do provere stanja na računu ili drugih finansijskih aktivnosti. Mobilno bankarstvo takođe nudi obećanje neposrednosti i može slati upozorenja ako stanje na vašem računu padne ispod određenog praga ili ako na vaš račun stignu sumnjive naknade. Ova ažuriranja u realnom vremenu mogu vam pomoći da izbegnete naknade prekoračenja i brzo reagujete na lažne aktivnosti, ali da li prednosti ovakog pristupa nadmašuju rizike?

U istraživanju mobilnih korisnika čak iz davne 2010. godine, 33% korisnika pametnih telefona navelo je zabrinutost za bezbednost kao primarni razlog zbog kojeg izbegavaju korišćenje telefona za pristup finansijskim računima. Da li je tako i sada i da li je u tom periodu njihova nevoljnost opravdana? Šta banke mogu učiniti da osiguraju bezbednost aplikacija za onlajn bankarstvo , šta VI možete učiniti za vašu bezbednost i kako da znate da li je vaša bankarska aplikacija sigurna? U daljem tekstu, saznajte.

Prepoznajte rizike

Na stotine aplikacija za finansijsko i lično bankarstvo dostupno je u Apple App Store –u. Neke stvaraju i distribuiraju pojedinačne banke ili kompanije za izdavanje kreditnih kartica, dok su neke druge osmišljene da pomognu korisnicima u upravljanju bankovnim računima, kreditima i ulaganjima. Bezbednosni rizici povezani sa aplikacijama mobilnog bankarstva spadaju u sledeće tri opšte kategorije:

  • Podaci koje čuvate. Ako vaš telefon (ili bankarska aplikacija na vašem telefonu) skladišti lične podatke, poput lozinki, brojeva računa ili istorije transakcija, vaši podaci mogu postati dostupni nekome ko pronađe ili ukrade vaš telefon. Slično, e-poruke i tekstualne poruke koje razmenjujete sa finansijskom institucijom (ili čak sa supružnikom) i čuvate na telefonu mogu sadržati brojeve računa ili druge osetljive podatke.
  • Podaci koje šaljete. Ako se povežete sa svojom finansijskom institucijom preko neobezbeđene ili javne Vi-Fi mreže (poput one na aerodromu ili u kafiću), moguće je da treća strana presretne vaše lične finansijske podatke. Aplikacije za bankarstvo sa nedovoljnom enkripcijom takođe vas mogu učiniti ranjivim na krađu identiteta
  • Aplikacije koje odaberete. Opis u App Store -u ili Android Market -u može zvučati baš kao što tražite, ali šta znate o njegovom izvoru? Dok se nove aplikacije navodno testiraju na upotrebljivost i proveravaju na zlonamerni softver pre nego što se dodaju u iPhone App Store, Apple iOS se u prošlosti pokazao ranjivim na bezbednosne hakove, a Android Market ostavlja korisnicima da testiraju i pregledaju aplikacije. Opasnost je u tome što bi beskrupulozni programeri aplikacija mogli navesti korisnike da preuzmu lažne bankarske aplikacije-ili čak igre i druge nebankarske aplikacije-koje sadrže zlonamerni softver koji lične podatke stavlja direktno u ruke kradljivaca identiteta.

Ali ne odustajte još od mobilnog bankarstva. Banke imaju jasan podsticaj da svoje mobilne aplikacije učine što bezbednijim, i uprkos rizicima, postoje određeni koraci koje možete preduzeti kako biste osigurali bezbednost svojih ličnih podataka.

Instaliranje aplikacije – na šta obratiti pažnju?

Ako želite da koristite mobilnu aplikaciju svoje banke, preuzmite je direktno sa veb lokacije banke, a ne iz prodavnice aplikacija na telefonu ili veze koju pratite u e-pošti.

Dobra vest je da je mobilno bankarstvo zapravo sigurnije, barem u teoriji, od onlajn bankarstva koje koristi prenosne ili stone računare, za koje je daleko veća verovatnoća da će od telefona biti zaraženi zlonamernim softverom. Ali pošto je mobilno bankarstvo još uvek relativno novo na sceni, bar kod nas, banke još uvek uče kako da upravljaju rizicima povezanim sa bankarskim aplikacijama. Na primer, u jednoj studiji bezbednosne firme viaForensics, 25% ocenjenih aplikacija za mobilno bankarstvo dobilo je ocenu „neuspešno“, pre svega zato što su tokom testiranja, simulacijom upada, testeri uspeli da preuzmu lozinke, PIN brojeve ili druge lične podatke sa telefona korisnika. Dakle nije nemoguće.

Na sreću, dobra vest je što naši pametni telefoni imaju ugrađene bezbednosne funkcije, biometrsijke autentifikacije koji će biti još sofisticiraniji u skorijoj budućnosti, te će podržavati zaštitne funkcije biometrije lica ili nekih drugih biometrsijskih vidova autentifikacije kako bi se sprečio neovlašćeni  pristup bilo kome sem zakonitom vlasniku telefona. Do tada, imajte na umu sledeće savete kako biste bili sigurni da su vaše transakcije mobilnog bankarstva sigurne.

Kao što smo napomenuli, krucijalno je da za korišćenje mobilnog bankarstva koristite aplikaciju svoje banke koju je neophodno da preuzmete  direktno sa veb lokacije banke, a ne iz prodavnice aplikacija na telefonu ili veze koju pratite u e-pošti. Izaberite jaku lozinku i ako je morate zapisati, sačuvajte je na sigurnom mestu, daleko od telefona. Ono što je najvažnije, izbegavajte da vaš telefon „pamti“ vaše podatke za prijavljivanje ili unapred popunite polja za korisničko ime i lozinku.

Ako želite da koristite bankovnu aplikaciju nezavisnog proizvođača koja vam omogućava nadgledanje i interakciju sa više naloga, odvojite vreme da istražite popularne aplikacije i izaberete onu koja ima pozitivne kritike i veliki broj preuzimanja. Pre nego što instalirate bilo koju mobilnu aplikaciju – bankovnu ili na neki drugi način – budite sigurni da razumete kojim delovima telefona će imati pristup. Ako vam se dozvole čine prevelike, razmislite da li vam je aplikacija zaista potrebna i da li razumete zašto joj je potreban pristup oblastima koje ima. Izbegavajte korišćenje aplikacija za mobilno bankarstvo ili slanje osetljivih e-poruka ili tekstova preko javnih ili nezaštićenih Wi-Fi mreža; umesto toga, koristite mrežu vašeg mobilnog operatera.

Čak i ako pametni telefon ne koristite za bankarstvo, dobra je ideja da aktivirate funkciju zaključavanja ekrana. Opet, uverite se da lozinka nije automatski popunjena unapred; svaki put bi trebalo da ga unesete. Obrišite e-poštu, tekstualne poruke ili dokumente koji sadrže finansijski osetljive podatke. Na kraju, ali ne i najmanje važno, instalirajte softver za mobilnu bezbednost koji vam omogućava da daljinski „obrišete“ bitne stavke na telefonu, to znači da možete da obrišete sve vaše podatke u slučaju gubitka ili krađe vašeg telefona.

Proverite bezbednosnu praksu svoje banke

Trebalo bi da postoji odeljak na veb lokaciji vaše banke koji objašnjava kako čuvaju vaše podatke na sigurnom. Preporučujemo da ga pročitate. Možda ne razumete svaku reč, ali trebalo bi da proverite da li je njihova praksa dovoljno dobra . Jedna očigledna stvar na koju treba obratiti pažnju je ikona katanca koja pokazuje da je veb lokacija pravilno šifrovana. Drugi je dostupnost dvofaktorske autentifikacije . Ponekad ovo nije obavezno i trebalo bi ga uključiti radi dodatne sigurnosti. Potrebno je da odgovorite na sigurnosno pitanje ili unesete jednokratni sigurnosni kod svaki put kada se prijavite.

Ovakve stvari daju neku ideju o tome koliko je vaša banka posvećena bezbednosti. To je verovatno znak koliko su i njihove aplikacije sigurne . Ako vam se čini da bezbednost nije prioritet, možda je vreme da potražite novu banku. Banka koja nije zabrinuta za bezbednost verovatno nije zabrinuta ni za korisničku uslugu, pa im vi niste ni bitni.

Prepoznajte prevare i krađu identiteta

Koliko god da je bezbednost važna i podrazumeva izvršenje određenih mera, obazrivost, možete biti sigurni da vas banka nikada neće kontaktirati da traži podatke o računu . Ako dobijete takvu poruku, to je gotovo sigurno šema za krađu identiteta. Hakeri često šalju e-poštu zvanične Banke kako bi prevarili ljude da daju osetljive podatke. Mogu čak postaviti i lažne veb stranice i ubediti vas da kliknete na loše veze.

Lako je nasesti na ovu vrstu prevare ako ne znate šta da tražite. Ali to je takođe lako izbeći ako se obučite da na pravilan način posmatrate svoje virtuelno okruženje. Ako niste sigurni u vezi bilo koje poruke koju primite od svoje banke, otkucajte njenu veb adresu direktno u pregledač i kontaktirajte službu za korisnike .

Zaključak

Ne bojte se da uživate u pogodnostima aplikacija za mobilno bankarstvo, već nastavite sa korišćenjem, ali oprezno. Znajte za šta se prijavljujete (i ko vam to pruža!) pre nego što preuzmete novu aplikaciju na svoj pametni telefon. Nikad se ne zna da li će i kada, novac postati nematerjalna/virtuelna stvarnost, do tada  čuvajte svoj telefon kao što biste to radili sa novčanikom.

5/5 - (2 votes)
IZVORhowstuffworks
Prethodni članak15 razloga da ugradite PTZ kameru i još 15 da budete bezbedniji
Sledeći članakZaštita od požara: TOP 10 zabluda u koje ste do sada verovali