Tinejdžeri oprez! 5 najčešćih prevara na internetu i kako se zaštititi

Budući da su društveni mediji digitalno igralište za većinu tinejdžera, prirodno je da će preduzimljivi prevaranti pokušati da ih targetiraju tamo gde provode većinu svog vremena, istraživajući njihove profile i preferencije...

358
- Sponzor članka -hikvision srbija

Većina tinejdžera je izložena različitim spoljnim uticajima, a najviše je pod uticajem digitalnog okruženja, pa nije ni čudo da najviše vremena provode sa telefonom u ruci i ispred ekrana. Ako ste jedan od njih, verovatno i niste doživeli brojne uspone i padove koje vam servira život, a najčešće roditelji nisu tako interesantni za savete iako imaju da ponude gro životnog iskustva.

U eri tehnološke ekspanzije, veliki procenat roditelja razume se u tehnologiju tek toliko da je koristi za svoje potrebe, ali ne i da edukuje decu po pitanju rizika u koje bespotreno mogu da se upuste njihova deca.

Složićete se da je tinejdž period veoma osetljivo doba i veliki broj mladih je previše željno poverenja, da budu u centru pažnje, a neki su izuzetno pogodni za manipulaciju. Upravo ta poverljiva priroda, nevinost i mladalačka naivnost mogu ih učiniti glavnom metom za prevarante, koji vrlo lako mogu uzeti novac, zloupotrebiti lične podatke: od fotografija preko mesta stanovanja, ID računara, kreditne kartice, pa do kompletne zloupotrebe identiteta, a posledice mogu biti nemerljive.

Iako postoji ustaljen stav među mladima, pa čak i među starijom populacijom kako „sve znamo“, kako su “prevare očigledne“, kako “nismo naivni“ ipak, prevare se događaju, i neko se zakači na „udicu“, a to je sasvim dovoljan razlog da pogledamo šta to ima navedeno u članku, koje su to uobičajene prevare koje targetiraju mlade i tinejdžere i na šta treba posebno obratiti pažnju.

Ako ste roditelj, možda biste želeli da podelite ovaj savet sa svojom decom i celoj vašoj porodici kako bi ste bezbedno boravili na intrenetu i uživali u omiljenim aktivnostima.

1.Prevare na društvenim mrežama

Budući da su društveni mediji digitalno igralište za većinu tinejdžera, prirodno je da će preduzimljivi prevaranti pokušati da ih ciljaju tamo gde provode većinu svog vremena istraživajući njihove preferencije. Prevare na društvenim mrežama poprimaju različite oblike i veličine. Na primer, jedna od prevara može biti link do članaka u tabloidima sa šokantnim naslovima o poznatim ličnostima; međutim, kada kliknete na takvu vezu, bićete preusmereni na zlonamernu veb lokaciju.

Alternativno, prevaranti mogu kontaktirati svoje žrtve direktno putem poruka sa ponudama za učešće na takmičenjima ili nagradnim igrama, ali opet, zajednička veza će gotovo sigurno preusmeriti tinejdžera na lažnu web lokaciju koja će ili napasti njihove uređaje zlonamernim softverom ili pokušati da dođe do njihovih osetljivih podataka.

2. Brendirana roba sa popustom

Još jedna uobičajena prevara koja se širi na internetu, uključujući i lažne oglase objavljene na društvenim medijima, uključuje ponude za luksuznu, brendiranu robu po smešno niskim cenama. Da bi njihove ponude bile privlačne tinejdžerima, prevaranti pokušavaju ponuditi robne marke i robu koja bi im se svidela, poput patika i odeće navodno ograničenih zaliha koje su inače preskupe za većinu tinejdžera ili čak lažiraju i online prodavnice kako bi laž bila što realnija.

Trik se sastoji u stvaranju lažne maloprodajne web stranice koja nudi širok asortiman ove robe; međutim, nakon što završite sa kupovinom, ili ćete dobiti „knock-off“ proizvod, ili nećete dobiti ništa. U najgorem slučaju, ako ste podelili podatke o kreditnoj kartici, sajber kriminalci će podići troškove i očistiti vaš bankovni račun.

3. Prevare sa stipendijama

Kako se približava završetak srednje škole, tinejdžeri počinju da gledaju ka svom sledećem koraku u životu; često to podrazumeva upisivanje akademskih studija i sticanje diplome na univerzitetu. Ali, u zavisnosti od toga gde pohađate fakultet, to se može pokazati prilično skupim, što dovodi do potrage za stipendijom koja bi, bar delimično, pokrila školarinu. Prevaranti pokušavaju da targetiraju studente koji traže finansijsku pomoć stvaranjem lažnih stipendija, koje imaju različite oblike.

Na primer, ovi lažni programi stipendiranja često zahtevaju od podnosioca zahteva da plati „taksu za registraciju“; međutim, ne postoji stipendija i prevarant će sofisticirano opljačkati lice i pokupiti  taksu, a možda i sve sa računa. Alternativno, prevara može biti u obliku tombole za stipendije, koja će od učesnika zahtevati da plati ili „naknadu za obradu“ ili „taksu za isplatu“ navodeći porezne troškove, ali rezultat je na kraju isti.

4. Prevare pri zapošljavanju

Biti tinejdžer sa različitim interesima, od odlaska na koncerte i putovanja do praćenja mode, do bavljenja sportom, nije lako, pogotovo jer ne možete sve pokriti svojim džeparacima. Zato biste prirodno želeli da potražite honorarni posao da biste pokrili svoje troškove.

Da bi ciljali mlade tražioce posla, sajber kriminalci stvaraju  lažne ponude za zapošljavanje koje obično zvuče previše dobro da bi bile istinite. Prevaranti će postavljati lažna radna mesta na legitimne oglasne ploče i obično će nuditi pozicije koje omogućavaju rad od kuće sa pozamašnom platom. Međutim, krajnji cilj je targetirati i animirati njihove mete za uzimanje ličnih podataka koji će se zatim koristiti u razne nezakonite aktivnosti, poput otvaranja bankovnih računa na imena njihovih žrtava ili koristiti identitet za krivotvorenje dokumenata.

5. Romantična lovišta – Prevare online upoznavanja

Kao i mnoge stvari u digitalnom dobu, čak je i potraga za romantikom prešla na internet, a platforme za upoznavanje na mreži postale su korisna lovišta za prevarante. Da, vi ste ulov! Ovi prevaranti, međutim, ne drže se samo sajtova za izlaske i upoznavanje – oni često pretražuju društvene mreže tražeći profile i razne oznake tinejdžera, kontaktiraju ih putem privatnih poruka.

Prevara se često sastoji od lažnog predstavljanja osobe, pri čemu se dobro proceni koji bi tip muškaraca ili devojke meti bio privlačan. A kako to neko može da zna? Vrlo jednostavno, na osnovu vaših profila na kojima slobodno servirate 50% stvari koje bi trebalo da budu vaša privatnost. (najrazličitiji selfiji, bivši partneri, praćenja, komentari, posećene lokacije, izbor drugarica i drugova, i slično). Takvi ljudi pomno istraže vaš profil, i najčešće su to iskusni prevaranti, slatkorečivi, fini, i takvi su sve dok ne postignu svoj krajnji cilj. Nažalost, u nekim slučajevima kibernetički kriminalci se odlučuju za gnusne taktike, kao što je manipulacija u deljenju škakljivih fotografija. Pod time se misli na ucene koje mogu da traju jako dugo u zamenu za jednokratne ili višekratne uplate određene svote novca (ili druge kompenzacije) kako ne bi određene slike, i video materijal “slučajno“ dospeo kod članova porodice ili u javnost.

Par saveta u par koraka – Kako se zaštititi?

Ako naiđete na ponudu za posao koja zvuči primamljivo, ali vam se javljaju neke sumnje, pokrenite brzu veb pretragu o kompaniji. Vrlo lako možete i kontaktirati samu kompaniju i na licu mesta dobiti informacije iz prve ruke. Budite od akcije! Takođe zapamtite da vaše lične podatke o bankovnim računima u svrhu primanja plate dajete tek nakon što vas na posao i prime, a to podrazumeva popunjavanje određenih formulara/ ugovora o zapošljavaju.

Slični saveti se primjenjuju u slučaju stipendija – ako ste u potrazi za nekom, svakako proverite da li organizacija koja nudi stipendiju legitimna i da li uopšte postoji, tako što ćete pretražiti veb, pa čak i direktno kontaktirati njihove kancelarije ili otići na licu mesta. Ne budite tvrdoglavi i raspitajte sa na više strana, od roditelja, prijatelja, rođaka, profesora i sačekajte efekat – mišljenje svih njih po pitanju jedne te iste stvari, a u međuvremenu istražujte (forumi, tuđa iskustva i slično). Tako čete dobiti presek o nečemu što vas interesuje. I nikada, ali nikada nemojte uplaćivati bilo kakvu naknadu za „obradu“ ili „avans“ iako ste imali “uredne“ razgovore sa ljubaznom radnicom samo preko telefona.

Jedno od zlatnih pravila interneta je: „ako vam se čini da je nešto previše dobro da bi bilo istinito, onda verovatno i jeste tako“. Dakle, ako naiđete na skupocene i brendirane jakne, patike, kozmetiku, tehniku kola, po smešnim cenama, to je najverovatnije prevara. Ako ste i dalje zaintrigirani, pažljivo proučite prodavca i istražite ga da vidite da li će nešto izbiti na površinu.

Ako primite neželjenu poruku od nekoga koga ne poznajete, budite oprezni, posebno ako sadrži sumnjivu ponudu ili link. U svakom slučaju, najbolji način delovanja je zanemariti poruku i nikada ne bi trebalo da kliknete na link od nekoga koga ne poznajete, niti da prihvatate ljubavne ponude.

U slučaju da stranac pokušava uspostaviti kontakt i u roku od nekoliko poruka počne ispovedati svoje simpatije i ljubav prema vama, to bi trebalo da vam izazove tvrdu sumnju. Takođe samosažaljevanje i hvatanje mete na bolnu prošlost u većini slučajeva je dobra taktika za ulov. Ne shvatajte je ozbiljno, već preispitajte zašto je neko sa takvim pristupom krenuo baš ka vama. U takvim slučajevima, najbolje je obavestiti roditelje, jer sem internet prevara, iza ekrana mogu vrebati i drugi (najčešće seksualni) predatori.

5/5 - (5 votes)
IZVORWe live security
Prethodni članakTipovi CCTV kamera: Kako odabrati onu pravu?
Sledeći članakZašto je IKT infrastruktura važna za Vaš biznis?