KAMERE I NA KALEMEGDANU: Službenicima obezbeđenja stiže pojačanje

Planom tehničke zaštite, predviđene su 64 lokacije za 67 kamera visoke rezolucije. Instalacija video-nadzora službenicima obezbeđenja u mnogome će olakšati posao i sprečiti eventualne incidente i sukobe.

524
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kompleks Kalemegdana koga obezbeđuje samo fizičko obezbeđenje, uskoro će biti pokriven video-nadzorom, ali i bežičnim internetom. JP „Beogradska tvrđava“ sprovela je javnu nabavku i zaključila ugovor sa grupom od tri ponuđača, vredan 52.197.600 dinara. Oni će uskoro krenuti sa postavljanjem mreže, a rok za završetak radova je komotan – 340 dana.

Planom tehničke zaštite, predviđene su 64 lokacije za 67 kamera visoke rezolucije. Tamo gde ne bude bila moguća montaža video-nadzora, zbog specifičnosti objekata ili narušavanja lepog pogleda, predviđeno je postavljanje novih stubova visine četiri metra.

– Na Savskom šetalištu, neposredno ispred Velikog stepeništa, pored postojećih jarbola, biće napravljen temelj za mobilni stub od četiri metra, kako se ne bi ugrožavala postojeća vizura – navodi se u ugovoru. – Biće instalirana i bežična internet mreža sa ukupno 16 pristupnih tačaka, koje će biti na lokacijama gde se najčešće zadržavaju posetioci i turisti.

Kada kamere počnu sa radom na Beogradskoj tvrđavi, ovaj najatraktivniji turistički kompleks u prestonici biće dodatno obezbeđen. Iako službenici obezbeđenja pokrivaju objekat 00:24, i na mesečnom nivou spreče oko petnaestak krađa i pokušaja uništavanja kulturnih dobara, njihovo prisustvo ipak nije dovoljno. Osim što je nedostatak kamera „ohrabrivao“ vandale da nanose štetu znamenitostima, identifikacija učinioca i kažnjavanje nisu bili mogući, a u prilog tome govori i jedna od činjenica kada su prošle godine, na tek obnovljenom postamentu „Pobednika“, osvanuli grafiti, kao i na Stambol kapiji i Damad Ali-pašinom turbetu.

Najveća šteta napravljena je u maju prošle godine, kada su vandali provalili u Barutanu, oborili rimsku statutu iz 2. veka, koja je pukla u nekoliko delova. Konzervatori Narodnog muzeja još rade na restauraciji ove skulpture.

IZGUBLJENI KLJUČEVI, TELEFONI…

Instalacija video-nadzora službenicima obezbeđenja će olakšati posao, i sprečiti eventualne incidente,sukobe i seksualna uznemiravanja koji su se ovde neretko dešavala. Takođe, i sugrađanima će biti lakše da pronađu svoje izgubljene stvari, jer je obezbeđenje izjavilo da na prostoru Beogradske tvrđave gotovo svakodnevno nalaze lopte, igračke, ključeve, telefone ali i novac.

5/5 - (5 votes)
IZVORNovosti
Prethodni članakNema više brze vožnje i izbegavanja putarine: Stiže novi sistem kontrole kretanja na auto-putu, a evo i gde
Sledeći članakVELIKI BRAT U ŠKOLSKOJ KLUPI: Protest roditelja zbog kamera u učionicama