Bezbedniji uz video nadzor: Top 7 CCTV kamera za vaš poslovni prostor

Instalacija kamera je danas neophodna, kako u poslovnim i stambenim prostorima, tako i u domaćinstvu. Da li se pitate koju CCTV kameru da kupite za svoj poslovni prostor? Pratite naš stručni vodič da izaberete rešenje koje odgovara svrsi i pruža nivo bezbednosti koji vam je potreban, kako biste zaštitili svoju imovinu i zaposlene.

524
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ako niste sigurni da li vaša trenutna bezbednosna politika u potpunosti štiti Vaše preduzeće ili niste sigurni koliko je Vaša imovina izložena riziku, vreme je da se dobro zamislite. Možda ste do sada bili veliki srećnici da izbegnete incidente. Zbog toga je veoma važno, da stvari ne prepuštate slučaju već da se od sad pa nadalje podrobnije pozabavite bezbednošću vaše imovine i efikasno upravljate rizicima.

U nastavku smo sumirali prednosti svakog od navedenih tipova CCTV kamera:

Kupolaste (DOME) CCTV kamere

Kupolasta kamera je kombinacija kamere, sočiva i plafonskog nosača upakovana u diskretni oblik kupole. Kupolasta CCTV kamera je dobila ime po kućištu u obliku kupole u kojem se nalazi kamera. Iako su ovo relativno diskretne CCTV kamere po izgledu, to ih ne sprečava da odvraćaju kriminalce i štite od neovlašćenog upada u štićeni prostor. To je zato što kućište kupole otežava ljudima da vide koji potez kamera pokriva. Ovo stvara atmosferu neizvesnosti za potencijalne lopove ili vandale koji se približavaju sa svih strana.

Koje su osnovne karakteristike kupolastih kamera?

Funkcioniše kao i svaka druga kamera, ali dolazi u kućištu u obliku kupole. Pogodan je za okruženja koja imaju tendenciju da se zaprljaju, kao što su kuhinje i skladišta.

Kome je namenjen ovaj tip CCTV sistema?

Ovo je najbolji tip CCTV kamere za prodavnice, restorane, kazina, hotele i druge ugostiteljske objekte jer vam dizajn omogućava da nadgledate širi ugao u vašim prostorijama. Mnogi takođe smatraju da je ova opcija najbolja unutrašnja CCTV kamera jer se može postaviti na stratešku tačku plafona da pokrije sve uglove prostorije bez nametljivosti u dizajnu.

Bullet CCTV kamere

Bullet CCTV kamere imaju kultni dizajn koji je veoma vidljiv. One su cilindričnog oblika i imaju mogućnost  da posmatraju sa velike udaljenosti. Bullet kamere se najčešće postavljaju na otvorenom, tako da su njihove kućišta otporna na vodu, prašinu i prljavštinu.

Osnovne karakteristike:

Obično uključuje IR svetlo. Imaju zapečaćeno kućište koje smanjuje potrebu za servisiranjem. Ne zahtevaju posebno kućište ili sočivo. Dobre su za situacije sa slabim osvetljenjem.

Koje su prednosti bullet kamere?

Bullet kamere se mogu dobro koristiti u najrazličitijim industrijama kao što su proizvodnja,  i poljoprivreda. One, ne samo da snimaju slike dobrog kvaliteta, već i šalju poruku prolaznicima da su Vaše prostorije pod video nadzorom. Zbog toga su tradicionalno preporučuje ovaj tip kamera kao najbolja CCTV kamera.

PTZ kamere sa nagibom i zumiranjem

Sa PTZ (Pan Tilt & Zoom) kamerom, Vaš bezbednosni tim može imati potpunu kontrolu nad onim što je snimljeno. Pritiskom na dugme, sočivo kamere može da se pomera levo i desno, naginje gore i dole ili zumira i umanjuje.

Karakteristike:

Ova vrsta CCTV kamera ima funkciju pomeranja, nagiba i zumiranja. Njome možete da kontrolišite kretanje preko džojstika ili softvera. Takođe imaju opciju da se okreće prema unapred zadatim pozicijama. Uvek možete da je usmerite ka predmetu vašeg interesovanja na objektu.

Osnovne prednosti PTZ kamera?

Ovo je najbolja CCTV kamera za daljinsko gledanje. Zaista je popularna u velikim maloprodajnim sredinama i smatra se najboljim CCTV sistemom za poslovne prostore koji imaju određeni deo za zaštitu od vitalnog značaja. Na primer, muzej bi mogao da programira kameru da se pomera do određene ulazne ili izlazne tačke kada otkrije kretanje. Dakle, čak i kada se njome ne upravlja daljinski, kamera može pokriti mnogo veću površinu i obaviti isti posao kao nekoliko statičnih kamera.

Dnevne/ noćne CCTV kamere

Dnevna/noćna kamera je kamera koja se koristi u zatvorenom i na otvorenom prostoru sa slabim osvetljenjem. One su napravljene posebno za efikasan rad, bez obzira na to koliko je osvetljeno njihovo okruženje. I tokom dana i tokom noći, snimaće jasne video slike koje neće biti zaklonjene različitim svetlosnim uslovima. Ovo se postiže njihovim izuzetno osetljivim čipovima za obradu slike.

Karakteristike:

Imaju IR filter koji se podiže kako se nivo osvetljenja smanjuje. Moguće je jasno snimanje pri slabom osvetljenju. Obično snimaju u boji i crno-belo, ali mogu i u koloru, i funkcioniše  uprkos odsjaju, direktnoj sunčevoj svetlosti, refleksijama i slabom osvetljenju.

Da! Ovo je tip kamere za Vas

Postoje različiti tipovi CCTV kamera pogodnih za spoljašnju upotrebu, ali izuzetno osetljivo snimanje i dnevnog i noćnog režima snimanja čini ovaj tip kamere jedinstvenim. Stoga je idealan CCTV sistem za poslovne prostore koji zahtevaju non-stop CCTV nadzor u spoljašnjem okruženju sa različitim svetlosnim uslovima.

CCTV kamere visoke rezolucije  (HD)

HD CCTV kamere nude kvalitet slike bez premca koji daje sliku visoke rezolucije. U zavisnosti od Vašeg budžeta, mogu da isporuče rezolucije od 720p, sve do 4K. Stoga, ne postoji opasnost da će predmet snimanja ikada izgledati zrnasto ili izobličeno.

 

Glavne prednosti:

Slike visoke rezolucije snimaju subjekte u savršenoj jasnoći, što je jedna od osnovnih prednosti za svaku kompaniju. Dodatna jasnoća se takođe može postići funkcijom zumiranja. Kristalno jasne slike Vam omogućavaju detekciju svih neovlašćenih lica i upada u štićeni prostor.

Kome može biti od pomoći kamera visoke rezolucije?

Kamere visoke definicije su posebno korisne za upotrebu u okruženjima gde postoji veliki rizik od krađe. Preduzeća kao što su banke i kazina trebalo bi da se odluče za HD kamere, kako bi se osiguralo da posetioci njihovih prostorija budu snimljeni sa savršenom jasnoćom. Snimak će moći da pruži nepobitnu identifikaciju u slučaju izvršenja krivičnog dela.

Bežične CCTV kamere

Bežične CCTV kamere su kreirane da minimiziraju vreme instalacije, one nude jednostavnu instalaciju i eliminišu troškove mrežnog povezivanje prilikom dodavanja ove kamere u Vaš sistem video nadzora. One takođe čine izgled kamere mnogo urednijim, što može biti važan faktor za lokacije kao što su crkve, muzeji ili luksuzne kuće.

Karakteristike

Omogućen im je Wi-Fi za jednostavnu instalaciju i podešavanje. Takođe imaju opcije naginjanja i okretanja za maksimalni pregled. Mogu detektovati pokrete za trenutna upozorenja na uljeze. Ono što je još jedna od karakteristika ovih kamera, a samim tim i prednost jesu kristalno jasne slike, čak i u uslovima slabog osvetljenja.

Da li bežične CCTV kamere odgovaraju Vašim potrebama?

Ako je u Vašoj firmi od ključnog značaja besprekornost vizuelnog prikaza, onda su bežične CCTV kamere odlična opcija. Njihov diskretan izgled pomaže im da se uklope u unutrašnjost. Štaviše, potrebno je manje podešavanja i održavanja kamere, a snimci se prenose putem interneta radi lakšeg pristupa.

 IP CCTV kamere

Ove kamere dele snimke uživo preko interneta tako da se slikama može lako pristupiti sa bilo koje lokacije. Arhivski snimci se čuvaju na mrežnim video rekorderima (NVR) ili na bezbednom softveru za kasniji pristup.

Osnovne karakteristike:

Snimak se može gledati online sa bilo kog mesta u svetu, što omogućava i pregled arhivskih snimaka. Omogućeno je i lako podešavanje, jer nisu potrebni koalksijalni kablovi i računarske stanice. Održavanje oko ovog tipa kamere je minimalno.

Kome je namenjena?

Mrežna ili IP CCTV kamera je idealan izbor za vlasnike preduzeća koji su često udaljeni sa lokacije i u pokretu. Snimak se može gledati sa bilo kog mesta u svetu, preko pametnog uređaja kao što je računar, laptop ili mobilni telefon.

Na koje faktore treba obratiti pažnju pri odabiru kamera?

Ako ste se pitali koji tip CCTV kamere da kupite, na pravom ste mestu, jer smo razmotrili najbolje tipove CCTV kamera. Ali prvo, treba uzeti u obzir sledeća 3 faktora:

Izbor sočiva

Ovo će osigurati da dobijete kvalitetnu sliku uz više detalja, koji će, naravno, pomoći u svim situacijama, jer to znači da ćete moći da vidite šta se tačno dešava i da dobijete jasan video zapis. Zum sočivo može da pruži kupcima više informacija jer optički zum može da podesi svetlost dok dođe do senzora, omogućavajući fleksibilnost i poboljšanje slike.

Tipovi senzora

Postoje dve stvari na koje treba obratiti pažnju kada pronađete pravi senzor: tip i veličinu. I to:

  • CMOS (komplementarni poluprovodnik od metalnog oksida)
  • CCD kamere (napunjeni spojeni uređaj)
  • CCD su skuplji od CMOS -a i proizvode jasniju sliku, idealnu za identifikaciju lica i registarskih tablica.

Rezolucija

Što više piksela, to je slika bolja. Najviša rezolucija koju možete dobiti je 700TVL, ali mnoge kamere se kreću između 300-550TVL. Važno je da odgovara rezoluciji koju vaša kamera može da proizvede.

Ako niste sigurni koje smernice Vaša kompanija treba da razmotri pri odabiru i kupovini CCTV sistema, nastavite da čitate:

Kako da znam šta da koristim na otvorenom i u zatvorenom prostoru? Kada razmišljate gde biste želeli da postavite svoje kamere, važno je imati u vidu Plan obezbeđenja i Plan sistema tehničke zaštite, ko će vršiti montažu i na kojim mestima, kako biste bili sigurni da su u skladu sa bezbednosnim zahtevima i standardima. Na primer, ako se vaša kamera postavlja napolju, želećete da bude robusna i otporna na vremenske uslove. Ako ćete je postaviti u zatvorenom prostoru, treba da budete sigurni da na njega neće uticati mast ili para iz kuhinje.

Kakvi su svetlosni uslovi? Testirajte različite modele kamera da vidite šta najbolje funkcioniše jer bez obzira da li su unutra ili spolja, osvetljenje će se razlikovati tokom dana. Želećete da proverite sve refleksije i pozadinsko osvetljenje tokom dana i noći.

Da li je jasnoća slike važna? U zavisnosti od toga koliko je prostrano područje koje želite da pokrijete, rezolucija CCTV kamere koju odaberete moraće da odražava pejzaž kako bi pružila jasnu, korisnu sliku. Međutim, ako se nalazi u maloj prostoriji, kamera ne mora biti visoke rezolucije.

Da li je potreban zvuk? Audio nije potreban, međutim, ako želite da se odlučite za audio, postoje sistemi gde možete razgovarati sa osobom koja je provalila u imanje. Audio se može koristiti za odvraćanje kriminalaca automatskim puštanjem zvuka kada uđu u određeni deo objekta, što je idealan način da se navedu da pomisle da u zgradi ima ljudi.

5/5 - (5 votes)
AUTORDijana Pavlović
Prethodni članakNEMATE IZBORA: Lična zaštitna oprema na radu je zakonska obaveza!
Sledeći članakBlokiran rad Agencije za zaštitu ličnih podataka u Crnoj Gori