10 zanimljivih činjenica o video nadzoru – DOBRODOŠLI U BUDUĆNOST!

Prema istraživanjima, prosečan građanin je "uhvaćen" objektivom kamere oko 300 puta dnevno

346
- Sponzor članka -hikvision srbija

CCTV kamera se danas smatra jednim od najpopularnijih sigurnosnih sistema na svetu. Obično se koristi u korporativnim okruženju u cilju obezbeđenja i zaštite lica, imovine i poslovanja.  CCTV kamere se uglavnom sastoje od originalnih i karakteristika softverske aplikacije poslednje generacije. Postoji mnogo zadivljujućih karakteristika modernog CCTV sistema koje variraju od noćnog vida, zumiranja pa do infracrvene tehnologije.

Danas, 2022. godine, apsolutno svaka osoba (za svakodnevni život i posao) može sebi da priušti sistem video nadzora, ali nije uvek bilo tako. Još pre 30 godina kamera za video nadzor bila je atribut bogatog, života, a stereotip je ostao do danas. Takođe je teško zamisliti da jedna moderna video kamera može da zameni zaposlene, odeljenje menadžera, marketinških radnika i psihologa.

U daljem tekstu pročitajte TOP činjenice o video nadzoru koje zasigurno do sada niste znali.

Prvi prototip

Da li ste znali da se video-nadzor, kao takav, pojavio 1913. godine? Konkretno, Holoveju su bile potrebne fotografije za održavanje dosijea osuđenika u engleskom zatvoru za žene i tinejdžere. Osamnaest zatvorenica odbilo je da se fotografiše na sve moguće načine: pravile su grimase i izbegavale objektiv. Posle brojnih pokušaja, zatvorske vlasti su odlučile da koriste daljinsko fotografisanje. Ovaj proces je prototip i osnova savremenog video nadzora.

Skoro 30 godina…

Bilo je potrebno 29 godina da video nadzor poprimi nove oblike. Tokom rata 1942. u Nemačkoj, postalo je neophodno daljinski pratiti lansiranje balističkih projektila. Nemački električar Valter Bruh izumeo je prvu CCTV kameru na svetu. Kasnije je njegov razvoj bio osnova prve analogne televizije na svetu.

Proročanstvo?

Britanski pisac Džordž Orvel  (1949. godine) objavio je naučnofantastični roman „1984“, koji opisuje masovnu upotrebu video-nadzora. Zanimljivo, autor je knjigu počeo da piše daleke 1943. godine, u vreme kada nije ni postojao video-nadzor.

Semafor i video nadzor

„Magično ogledalo“ ili na nemačkom „Zauberspiegel“ – ovo je bilo ime prve ulične kamere. Bio je namenjen za praćenje toka saobraćaja u Hamburgu (1956) i prebacivanje semafora u ručnom režimu. Operater je bio policajac.

3 godine za distribuciju širom sveta

U roku od 3 godine (od 1956. do 1959. godine) video nadzor se razvio u sistem za praćenje pojačanog saobraćaja na putevima i proširio se širom sveta.

Video nadzor kao metod borbe protiv kriminala

Amerikanci su pronašli odgovor na pitanje „kako se boriti protiv kriminala uz pomoć video kamera“. Konkretno, 1968. godine, u malom gradu Olien (Njujork, okrug Kataraugus), prvi put je održan direktan prenos sa uličnih kamera u policijsku stanicu.

Teorija verovatnoće na delu

Stručnjaci se slažu da postavljanje video nadzora pomaže u smanjenju krađe za 70%. Istraživanje događaja uz pomoć video zapisa zbog terorističke pretnje je od globalnog značaja. Takođe, prediktivni bezbednosni sistemi se kreiraju na bazi veštačke inteligencije.

1 do 20

Jedna panoramska kamera može da zameni 20 konvencionalnih kamera.

Učestalost pojavljivanja u kadru 2020.

Sociolozi su izračunali da je 2020. godine običan čovek „udario“ u objektiv kamere oko 300 puta dnevno. Imajući u vidu covid-19 pandemiju, ta brojka je verovatno udvostručena.

Najveći broj kamera u zemlji

Kina je ispred po „najvećem broju kamera u zemlji” uopšte i po broju kamera na 1000 ljudi:

  • Čongking – 168 kamera / 1000 ljudi;
  • Šengžen grad – 160 kamera / 1000 ljudi;
  • Šangaj – 100 kamera / 1000 ljudi
  • Rusija je zauzela 3. mesto na rang listi zemalja

Studija analitičke agencije TelecomDaili kaže da je Rusija 2020. godine ušla u prve tri zemlje po broju video kamera. U Ruskoj Federaciji je instalirano više od 13,5 miliona kamera. U proseku, po osobi ima 93 jedinice opreme za video snimanje.

Sledeće brojke su vredne pažnje:

komercijalna preduzeća su postavila 58,7% kamera kako bi zaštitila lica, imovinu i poslovanje;

32,5% se postavlja na teret državnog budžeta za borbu protiv terorizma i kontrolu saobraćajne situacije;

8,5% se ugrađuje o trošku pojedinaca kako bi se obezbedila bezbednost u domu i svakodnevnom životu.

Cloud sistemi čine samo 5% ruskog tržišta video nadzora.

Najmanji kamkorder na svetu

Najmanja kamera “Ambertek RS101” (Tajvan) ima sledeće karakteristike:

  • težina – 11 g;
  • veličina po visini i širini – 2,5 * 2,5 cm;
  • video snimanje u boji i AVI formatu 640×480 30fps;
  • fotografija rezolucije 720×480;
  • ugrađena baterija i memorijska kartica od 32 GB.

Najskuplja kamera na ruskom tržištu

Najskuplja kamera je spoljna mrežna kamera Tachion TVK-94 (AKSIS P1355) ruske proizvodnje. Košta više od 6,2 miliona rubalja.

Prepoznavanje emocija

Savremeni inteligentni sistemi video nadzora kao što je Faceter imaju viziju, sluh i inteligenciju. Posebno, kamere mogu čitati i analizirati emocije na licu osobe. Uz pomoć video snimaka, poslovna osoba može saznati koje emocije je klijent doživeo u komunikaciji sa zaposlenim, šta je osetio dok je čekao (na blagajni, recepciji). Poznato je da negativne emocije dovode do niskog povrata kupaca i, kao rezultat, do finansijskih gubitaka.

Ostale zanimljivosti

  • CCTV su počele javno da se koriste tek 1962. godine.
  • Postoji najmanje 25 miliona CCTV kamera koje rade širom sveta, sa 4 miliona u Velikoj Britaniji.
  • Približno 9% vlasnika kuća ima CCTV, u poređenju sa 40% onih koji imaju alarm protiv provale.
  • Većini CCTV sistema možete pristupiti na daljinu preko interneta tako da možete da pazite na svoju imovinu čak i kada ste van kuće/posla. Uvek treba da prikažete upozorenje da je CCTV u funkciji na vašem imanju tako da su ljudi svesni da ih snimaju
  • IP CCTV kamere se sve više koriste u odnosu na analogne kamere koje su se uobičajeno koristile do nedavno. Oni nude slike visoke definicije vrhunskog kvaliteta i sada su mnogo pristupačniji zbog napretka u tehnologiji.
  • Neki javni CCTV koriste tehnologiju automatskog prepoznavanja registarskih tablica (ANPR), omogućavajući im da prepoznaju registarske tablice vozila. Ovo se može koristiti za identifikaciju vozila koja se koriste u zločinima ili registarske tablice mogu biti ‘označene’ tako da vlasti mogu biti upozorene kada ih uhvati kamera.
  • Osim što se koristi za sprečavanje ili otkrivanje zločina, CCTV se obično koristi za praćenje nebezbednih područja nuklearne elektrane, područja ekstremnih temperatura ili skladištenja municije i eksploziva
5/5 - (3 votes)
IZVORFaceter cam
Prethodni članakTRANSFORMACIJA INDUSTRIJE NIKADA NE PRESTAJE: Uspešno održan 64. Međunarodni sajam tehnike!
Sledeći članakAUTO – KAMERA: “oči ” koje gledaju za vas! Izbegnite kazne, zabrane, zatvor i oduzimanje dozvole!