Odlaganje operacija zbog hakerskog napada

Bolnički centar u Francuskoj trenutno mora da odbije pacijente i odloži operacije zbog napada ransomvare-om. Napadači traže 10 miliona dolara za oslobađanje bolničkog sistema.

118
odlaganje-operacija-zbog-hakerskog-napada
- Sponzor članka -hikvision srbija

Sajber napadi su jedna od navećih pretnji za svaku organizaciju, ne samo da mogu razoriti organizacijske  sisteme, već  mogu naneti veliku štetu otkrivanjem poverljivh personalnih podataka, posebno kada se radi o medicinskim ustanovama narušavajući privatnost pacijenata i ugrožavakući njihvo zdravlje zbog nemogućnosti korišćenja važne medicinske aparature.

Nažalost, ovakvi napadi nisu ništa novo, budući da su se ptoteklih godina povećale brojke organizacija koje su pretrpele Ransomware napad. Više o tome pročitajte OVDE. Pre samo nekoliko meseci ove godine zdravstveni sistem Kostarike bio je talac kripto-hakera.

Sajber ugrožavanje ne treba shvatiti zdravo za gotovo iako se dešava miljama daleko. Zapamtite da vas od hakerskog napada ne dele kilometri već samo jedan pogrešan korak zaposlenih ili čak ni to – potrebna je samo dobra volja hakera sa tačno izdefinisanim ciljem.

Prema BleepingComputer- u napadnut je i ugrožen rad Centra Hospitalier Sud Francilien u Francuskoj. CHSF, koji se nalazi oko 28 km (ili 17 milja) južno od Pariza. Bolnički centar trenutno mora da odbije pacijente i odloži operacije zbog ransomvare-a.

Bolnica, kapaciteta oko 1.000 kreveta napadnuta je pre nedelju dana i još uvek nije povratila kontrolu nad svojim sistemima. Ovo ne utiče samo na formalno – tehnički aspekt kao što je bolnički poslovni softver, već i na prijem i skladištenje pacijenata, uključujući medicinsko snimanje. Jedan broj pacijenata, uprkos napadu i dalje je hospitalizovan, ali mnogi zahtevaju premeštaj u druge medicinske centre kako bi dobili odgovarajući tretman koji im je potreban.

„Ovaj napad na računarsku mrežu čini bolnički poslovni softver, sisteme za skladištenje (posebno medicinske slike) i informacioni sistem koji se odnosi na prijem pacijenata za sada nedostupnim“, objašnjava se u prevodu saopštenja CHSF.

Prema francuskom izdanju Le Monde napadači traže otkupninu od 10 miliona dolara kako bi oslobodili ključ za dešifrovanje i na taj način oslobodili sisteme bolnice. Ciljanje bolnice za ono što izgleda kao samo potražnja novca je najniži potez, čak i za napadače ransomvare-a.

Vlasti još uvek nisu sigurne ko su krivci za napad, ali sumnjaju da se koristi LockBit 3.5 ransomvare. LockBit kao organizacija navodi da napadi na bolnice nisu dozvoljeni njegovim ransomvare-om, tako da ako je to slučaj, napadači bi se mogli naći u velikoj nedvolji.

5/5 - (1 vote)
AUTORtechmonitor
IZVORPC gamer
Prethodni članakODBRANITE SE SA STILOM: Evo šta treba da ima svaka ženska torbica!
Sledeći članakPEŠACI, STRPLJENJE! Električni trotineti uskoro prelaze na kolovoz, moguće polaganje PSP testa