Napadnuti serveri Parlamenta BiH – SIPA i OSA u akciji

Dogodio se hakerski napad na servere i službenu internet stranicu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na slučaju rade Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obaveštajno-sigurnosna agencija BIH (OSA).

170
Napadnuti serveri Parlamenta BiH - SIPA i OSA u akciji
- Sponzor članka -hikvision srbija

Dogodio se hakerski napad na servere i službenu internet stranicu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Internet stranici već neko vreme nije moguće pristupiti, a kako se piše, na slučaju rade Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Obaveštajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA).

Da podsetimo, početkom ovog meseca Obaveštajno-sigurnosna agencija BiH pozvala je institucije i pojedince da zaštite informaciono-komunikacione sisteme:

Obzirom da je u poslednje vreme u Bosni i Hercegovini i regionu registrovan veliki broj cyber incidenata motivisan postizanjem različitih ciljeva koji nisu legalni, Obaveštajno-sigurnosna agencija BiH poziva sve institucije i privatni sektor da izvrše bezbednosnu procenu informaciono-komunikacionih sistema i preduzmu neophodne mere i procedure preventivne zaštite.

Takođe, i kantonalna kompanija Sarajevogas bila je na meti sajber napada. Kako su kazali, napad se desio u noći sa 31. avgusta na 1. septembar, a naglasili su da su podaci sačuvani te da je nastavljeno neometano poslovanje. Više detalja nisu mogli objaviti, a kao razlog za to su naveli istragu zbog koje nije moguće objavljivati pojedine informacije. Za očekivati je da će istragom biti utvrđene pojedinosti o ovom sajber napadu.

Važno je napomenuti da nije izostavljena ni susedna Crna Gora, čija je službena stranica vlade  od 22. avgusta na meti hakerskih napada.

Online bezbednost je danas krucijalno pitanje u današnjoj eri digitalizacije, a u kontekstu predstojećih Opštih izbora u BiH još je važnije. Opravdano se postavlja pitanje šta se može dogoditi i kako bi to moglo uticati na glasački proces ili rezultate izbora, ako bi hakeri odlučili napasti stranicu CIK-a.

5/5 - (1 vote)
IZVORNezavisne novine
Prethodni članakTOP 10 NAJTRAŽENIJIH I NAJPLAĆENIJIH POSLOVA U OBLASTI BEZBEDNOSTI
Sledeći članakKako do IT sektora? Evo koje veštine poseduju sajber stručnjaci