Srbi iz Čikaga optuženi za pranje novca i proneveru od 16 miliona dolara!

Optuženi su u proleće i leto 2020. podneli SBA lažne prijave u kojima su tvrdili da poseduju i vode različite poslove u Ilinoisu i Floridi. Prijave i prateća dokumentacija sadržali su materijalno lažne izjave o preduzećima na osnovu čega su iz američkog budžeta izvukli milionsku pomoć.

339
srbi-iz-cikaga-optuzeni-za-pranje-novca-i-proneveru-od-16-miliona-dolara-prete-im-kazne-i-do-20-godina
- Sponzor članka -hikvision srbija

Čikago, Ilinois: Podignute su savezne optužnice protiv sedmoro Srba iz Čikaga za zloupotrebe finansijske pomoći koju je američka vlada obezbeđivala preduzećima pogođenim krizom izazvanom COVID 19 –  prema Zakonu o pomoći, ekonomskoj bezbednosti („CARES“). Terete se za nezakonito pribavljanje najmanje 16 miliona dolara u vidu zajmova za mala preduzeća.

Za vreme pandemije, EIDL program (Program zajma u slučaju ekonomskih gubitaka) je obezbedio novčanu pomoć koji je preduzećima bio na raspolaganju za pokrivanje obrtnog kapitala i drugih operativnih troškova usled otežanog poslovanja izazvano pandemijskom krizom.

Optuženi za proneveru i pranje novca su: Maja Nikolić, 34, iz Brukfilda, Ilinois, Marko Nikolić, 34, iz La Grenža, Ilinois, Nebojša Simeunović, 37, iz Lajona, Ilinois, Mijajlo Stanišič, 33, iz Villovbrooka, Il., Branko Aleksić, 33, iz Čikaga, Milica Šumaković, 31, iz Čikaga, i Đorđe Todorović, 32, iz Čikaga.

Nakon hapšenja osumnjičenim Srbima je određeno policijsko zadržavanje,. Nakon što su platili kauciju, braniće se sa slobode. Suđenje će se održati u saveznom sudu u Čikagu.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su u proleće i leto 2020. podneli SBA lažne prijave u kojima su tvrdili da poseduju i vode različite poslove u Ilinoisu i Floridi. Prijave i prateća dokumentacija sadržali su materijalno lažne izjave o preduzećima optuženih, uključujući broj navodno zaposlenih, iznose prihoda i druge troškove. Na osnovu tako lažiranih podataka, iz američkog budžeta izvukli su milionsku pomoć. Kao se saznaje, optuženi su sav novac potrošili za ličnu korist, na luksuzan život.

Srbi se terete za pranje novca i proneveru od 16 miliona dolara, a prema američkim zakonima i mogućim presudama, preti im po 20 godina zatvora.

Čitava prevara je otkrivena onda kada su finansijski inspektori otpočeli kontrolu onih preduzeća koja su dobila pomoć od države, pri čemu je prvo otkriveno da su optuženi imali neuporedivo manji broj zaposlenih u odnosu na broj koji su naveli u formularu za dobijanje finansijske pomoći, prihodi su bili drastično niži, a takođe je uočen i nesklad u pogledu zdravstvenog osiguranja. Naime naveli su da su pokrivali lečenje svojih brojnih zaposlenih od korone, a prilikom sprovedene kontrole utvrđeno je da osobe nikada nisu imale koronu.

Optužnicu je objavio Džon R. Lauš, mlađi, američki tužilac za severni okrug Ilinoisa; R. Sean Fitzgerald, vršilac dužnosti specijalnog agenta Kancelarije za istrage unutrašnje bezbednosti Čikaga; J. Russell George, generalni inspektor Odeljenja za trezor, generalni inspektor za poresku upravu (TIGTA); Džastin Kembel, specijalni agent u Odeljenju za krivične istrage IRS u Čikagu; i Hanibal Ver, generalni inspektor američke administracije za mala preduzeća. Vladu predstavljaju specijalni pomoćnik američkog tužioca Malgorzata Tracz Kozaka i pomoćnik američkog tužioca Kavitha J. Babu.

Javnost se podseća da optužnica sadrži samo optužbe i da nije dokaz krivice. Optuženi se smatraju nevinim dok se njihova krivica ne dokaže. Za svaku optužbu za prevaru i pranje novca predviđena je kazna do 20 godina federalnog zatvora. Ako budu osuđeni, Sud mora izreći razumne kazne u skladu sa saveznim statutima i savetodavnim američkim smernicama o kazni.

5/5 - (1 vote)
AUTORChicago Tribune
IZVORJustice
Prethodni članakVRHUNSKA TEHNOLOGIJA NA DOHVAT RUKE! Hik AX PRO alarmni sistem – Vaš pouzdan izbor za veću sigurnost!
Sledeći članakGDPR: Da li je vašim zaposlenima potrebna obuka o zaštiti ličnih podataka?