Uspešno održan osmi Međunarodni forum „Bezbednost za budućnost“ 2022

BeKMen Konferencija je omogućila da se na jednom mestu neposredno iznesu problemi i izlože radovi kako bi se ostvarilo multidisciplinarno upravljanje krizama kroz jedinstveno integrisano rešenje.

273
- Sponzor članka -hikvision srbija

Međunarodni Forum je održan u Sremskoj Kamenici 29. i 30. septembra 2022.godine na Univerzitetu Edukons koji je zvanično otvorio Dr Nenad Komazec, predstavnik Programskog odbora Foruma.

Zašto forum?

Forum predstavlja integrisanu platformu za ekspanziju i razmenu znanja i iskustava u oblasti menadžmenta rizikom. Multidisciplinarnim pristupom omogućena je integracija znanja iz različitih oblasti:  bezbednosti, inženjerstva, ekologije i drugih naučnih i stručnih disciplina. Na forumu se izlažu rezultati naučnih istraživanja, analize, inženjerska i menadžerska rešenja praktičnih problema, prikaz novih metoda, prikaz i predviđanja razvoja naučnih dostignuća i svi drugi rezultati koji do tada nisu objavljivani, a doprinose razvoju naučne i stručne misli i dela.

Predstavljene su brojne teme, od izazova i pretnji u oblasti  informacione bezbednosti, preko razminiranja i uloge vojnog sektora u krizama, uloge menadžera bezbednosti u novom pristupu bezbednosnih trendova, terorizma i efekata bioterorizma na okruženje, civilne odbrane pa do upotrebe dronova i uticaja geopolitičkih dešavanja na državne i privatne strukture.

bezbednost za budućnost

Novi pristup bezbednosti kroz inovacije

Inovacije su pokretači promena i razvoja, zbog čega imaju poseban značaj. Opredeljuju novi pristup bezbednosti i održivog razvoja, menjaju dosadašnji način funkcionisanja i prakse i uslovljavaju nove načine zaštite. U vezi sa tim, od ključnog je značaja da postoji razmena znanja i iskustava te je na formu omogućen prikaz upotrebe snaga, uređaja i sistema primenjivih u situacijama narušavanja bezbednosti. Takođe razmatrana su prethodna i aktuelna dešavanja i njihove implikacije kroz diskusije, panel rasprave i okrugli sto. U vezi sa tim, forum su obeležili sledeći događaji:

  • Međunarodna naučno-stručna konferencija „Bezbednost i krizni menadžment – teorija i praksa – BeKMen
  • Praktičan prikaz modela, istraživačkih rezultata i primene kapaciteta, uređaja i opreme Izložba kapaciteta, opreme i uređaja
  • Okrugli sto: Smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama

BeKMen Konferencija je omogućila da se na jednom mestu neposredno iznesu problemi i izlože radovi  kako bi se ostvarilo multidisciplinarno upravljanje krizama kroz jedinstveno integrisano rešenje.

Šta se dešavalo za okruglim stolom?

Osnovni cilj okruglog stola jeste analiza problema sa kojima se tokom vanrednih situacija suočavaju stanovništvo, insititucije, nadležni organi. Na ovaj način dolazi se do značajnih uvida u reakcije države, društva, socioloških problema koji se pojavljuju, kao i koraka koji se preduzimaju u sprečavanju i umanjivanju posledica vanrednih situacija, ali i predloga novih.

prof dr Dragan Mladjan, Saša Spasić član opštinskog veća Ub i dr Nenad Komazec.
prof dr Dragan Mladjan, Saša Spasić član opštinskog veća Ub i dr Nenad Komazec.

Vanredne situacije ne predstavljaju samo bezbednosni, već i ekonomski i sociološki problem, zbog čega je od suštinskog značaja da se stavi akcenat na smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje kriznim situacijama.

U zavisnosti od vrste i stepena ozbiljnosti vanredne situacije, posledice po društvo često ne nestaju prestankom te opasnosti, već je potrebno dosta vremena kako bi se one uklonile, a društvo oporavilo. Za njihovo uklanjanje potrebna je šira društvena akcija.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članak„TRANSPORTER“ NA PUTU: Bezbedniji na točkovima uz ličnog vozača!
Sledeći članak„Menadžer bezbednosti po meri“ – najveći benefit u korporativnom svetu