Facebook i Instagram uvode novu opciju za zaštitu tinejdžera i njihove privatnosti

Facebook je omogućio tinejdžerima nove alate zaštite kao i mogućnost da destigmatizuju intimne slike, da traže pomoć́ i preuzmu kontrolu nad svojim podacima. Funkcije su već dostupne, ali će biti potrebno neko vreme da u potpunosti stignu do svih tinejdžera.

108
Facebook i Instagram uvode novu opciju za zaštitu tinejdžera i njihove privatnosti
- Sponzor članka -hikvision srbija

Uprkos činjenici da su tinejdžeri u poslednjih par godina masovno napustili Facebook i fokusirali se na TikTok i Instagram, kompanija Meta je odlučila da se pozabavi zaštitom  tinejdžera i njihove privatnosti. Zbog neadekvatnog upravljanja podacima i nepostojanja odogovarajućih mehanizama zaštite regulatorna tela i vlade zemalja širom sveta već neko vreme su im na grbači.

Meta će dodati više filtera za opciju Osobe koje možda poznajete/People You May Know/ ograničavajući listu vidljivosti prijatelja i donoseći nove alate za zaustavljanje neželjenog širenja ličnih fotografija i snimaka. Nova opcija bi trebala da bude dobar alat za ponovno povezivanje sa starim prijateljima, ali uz napomenu da će iz pretrage biti izuzeti „sumnjivi“ nalozi – one koje je nedavno prijavila neka mlađa osoba. Takođe, ovim nalozima će biti isključena opcija da šalju poruke tinejdžerima na Instagram mreži, navodi se u saopštenju ove kompanije.

zaštita poruka na facebookKada tinejdžeri počnu dopisivanje sa odraslim osobama, iskočiće im poruka koja ih pita da li znaju tu osobu uživo. Nakon toga iskočiće bezbednosna poruka koja izlistava opcije koje su dostupne da se spreče dalji kontakti sa tom osobom.

Kada se novi tinejdžeri registruju na Facebook, ukoliko ih ima, dobiće ozbiljan spisak opcija kojima mogu da podese svoje naloge, vide ko može da vidi listu prijatelja, ljudi i stranica koje prate. Slična stvar se implementira i na Instagramu.

Novi alat za privatnost tinejdzera na facebookPored navedenog, Meta je sklopila partnerstvo sa Nacionalnim centrom za nestalu i eksploatisanu decu u SAD (NCMEC) kako bi izgradili platformu za tinejdžere koji su zabrinuti da bi njihove intimne slike mogle završiti na društvenim mrežama bez njihovog pristanka. Facebook radi sa dve mreže kako bi omogućio tinejdžerima da destigmatizuju takve slike, traže pomoć́ i preuzmu kontrolu.

Funkcije su već dostupne, ali će biti potrebno neko vreme da u potpunosti stignu do svih tinejdžera.

Povezane teme

SEXTORTION – Sa čime se suočavaju naša deca i šta roditelji treba da znaju?

5/5 - (1 vote)
IZVORBenchmark
Prethodni članakOPREZ, PREVARA! U toku je zloupotreba ličnih podataka građana – CERT upozorava na lažnu stranicu Narodne banke Srbije
Sledeći članakBlack Friday – Pravi raj za online prevare! Evo kako da izbegnete zamke prilikom kupovine na mreži