Hakovanje bebi monitora – mačiji kašalj! Evo šta treba da znate!

Zašto bi neko želeo da hakuje bebi monitor? Kome i zašto može biti interesantna beba u krevecu? Iako se niste nadali, odgovori mogu zaista biti brojni. Sama pomisao predstavlja noćnu moru za svakog roditelja. Naoružajte se informacijama i zaštitite vašeg mališana!

186
hakovanje-bebi-monitora-maciji-kasalj-evo-sta-treba-da-znate
- Sponzor članka -hikvision srbija

Dobro nam je poznato koliko su korisni bebi monitori, posebno u današnjem okruženju koje nudi izuzetno brz ritam života i pritisak da moramo biti „teleportovani“ na više mesta istovremeno. Savremena tehnologija nam upravo to i omogućava, a bebi monitor je samo jedna od brojnih mogućnosti koje nam olakšavaju da sprovodimo više uloga paralelno.

Pored toga dobili smo vrhunska rešenja da se zaštitimo, od pametnih brava i zvona na vratima do kućnih sigurnosnih kamera. Bebi monitor namenjen je da bi ste ispratili stanje stvari u krevecu svog mališana i sam po sebi ne predstavlja rizik za privatnost i bezbednost. Ali kada je uređaj povezan na internet, može postati meta hakera.

Srećom, postoje rešenja i za takve situacije kako bi monitor za bebe obavio ulogu po vašoj želji, a ne po želji stranca.

Kako se hakuju bebi monitori?

hakovanje bebi monitora

Prvo i logično pitanje: Zašto bi neko uopšte želeo da hakuje kameru? Kome i zašto može biti interesantna beba u krevecu? Iako se niste nadali, odgovori mogu zaista biti brojni.

Bebi monitor može biti idealna tačka za prikupljanje informacija iz okruženja u cilju prodaje vaših podataka, obzirom da je to na dark vebu veoma isplatljiv „biznis“. Takođe razlog može biti izviđanje i priprema terena za pljačku. Upoznavanje vaših navika, i privatni razgovori koji otkrivaju zainteresovanim stranama vrednost vašeg imetka i dragocenosti, daju rešenje na tacni. Sem toga, treba imati na umu da postoje lica koja nemaju socijalno prihvatljiv odnos prema deci, pa razlog može biti i zloupotreba hakerskih znanja i veština za ostvarivanje voajerističkih ciljeva.

Bez obzira na razlog, postoje dva glavna načina za hakovanje bebi monitora što zavisi od tipa uređaja:

  • Monitori radio frekvencija zahtevaju da hakeri budu u dometu i na frekvenciji uređaja. Većina  proizvoda ovog tipa koristi šifrovanu komunikaciju čineći ove modele bezbednijim u celini.
  • Wi-Fi monitori su više izloženi hakovanju jer se povezuju na kućni ruter iako prednjače u boljim funkcijama omogućavajući roditeljima da gledaju video zapis preko mobilne aplikacije, gde god da se nalaze. Iako bi ste jednim klikom došli do svog mališana i bili spokojni, time istovremeno otvarate vrata udaljenim hakerima, koji možda pretražuju neobezbeđene kamere za svoje zlonamerne svrhe.

Čak i uređaji koji ne nude ovu funkcionalnost bi teoretski mogli biti hakovani ako bi napadač mogao da izvrši upad na kućni ruter. Najjednostavniji način da se to uradi je da se pogodi njegova lozinka , iako sofisticiraniji napadi mogu da iskoriste ranjivosti firmvera.

Koje su posledice hakovanja bebi kamere?

U svakom slučaju, potencijalne posledice su dovoljne da uznemire svakog roditelja. Hakeri bi mogli da iskoriste svoj pristup da prisluškuju vašu bebu, ili čak da komuniciraju sa njom ako uređaj ima zvučnik. U nekim slučajevima, snimci hakovanih kamera završavali su na različite sajtove kako bi i drugi imali pristup online dešavanju u vašoj kući.

bebi monitor

Izložićemo par primera koji su se desili proteklih godina:

  • Zloglasni slučaj iz 2014. u kojem se ispostavilo da veb-sajt u Rusiji emituje uživo snimke iz domova i preduzeća širom sveta, preuzete sa pametnih uređaja zaštićenih samo podrazumevanim lozinkama.
  • Slučaj iz 2018. godine, u kojem je majka iz Južne Karoline primetila da se njena kamera za bebi monitor daljinski pomera i da se fokusira na deo sobe gde doji bebu
  • Još jedan incident iz 2018. godine u kojem je haker emitovao poruke preko hakovanog monitora, preteći da će kidnapovati dete.
  • Incident iz 2019. u kojem je stranac hakovao monitor bračnog para iz Sijetla i počeo da emituje jezive poruke detetu.
  • Sličan slučaj ranije ove godine, kada je stranac oteo monitor i verbalno zlostavljao i zastrašivao trogodišnjaka koristeći uređaj za promenu glasa.

Kako da sačuvate porodicu?

Britanska grupa za prava potrošača nedavno je pozvala roditelje da svoje bezbednosne brige u vezi sa monitorima za bebe prenesu direktno proizvođačima. Tvrdi se da će mnoge od ovih firmi promeniti svoj način tek kada dovoljan broj potrošača uputi zahteve .

„Što više ljudi traži, to će im bezbednost postati prioritet“, tvrdi se. Postoje i različiti napori na zakonodavnom nivou, na primer u  Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji, koji su dizajnirani da poboljšaju osnovne nivoe bezbednosti koje nude IoT i pametni proizvodi.

U međuvremenu, roditeljima je potreban savet u koji mogu da se pouzdaju. Dobra vest je da nekoliko bezbednosnih praksi u velikoj meri pomažu u držanju hakera na odstojanju. Evo nekoliko primera:

  • Ako kupujete, kupite kvalitetno od proizvođača koji stavlja snažan naglasak na bezbednost i ima dobre reference
  • Instalirajte sva ažuriranja softvera (ili firmvera) uređaja
  • Ako je moguće, izaberite model koji ne dozvoljava daljinsku komunikaciju putem aplikacije. Ako jeste, isključite daljinski pristup, posebno kada se ne koristi.
  • Postavljanje jake i jedinstvene lozinke i omogućavanje dvofaktorske autentifikacije ako je moguće.
  • Redovno pregledajte evidenciju monitora da biste proverili da li ima sumnjivih aktivnosti u pogledu vremena pristupanja ili u pogledu neobičnih IP adresa
  • Osigurajte svoj bežični ruter snažnom, jedinstvenom lozinkom. Takođe, onemogućite daljinski pristup njemu, kao i prosleđivanje portova ili UPnP. Uverite se da je ruter ažuriran svim zakrpama firmvera.

Sama pomisao na hakovanje bebi monitora je noćna mora za svakog roditelja. Ali kada raspolažete znanjem i korisnim informacijama o pametnom uređaju koji imate u kući,  vrlo lako možete da izbegnete rizike dodatnim merama zaštite.

5/5 - (1 vote)
IZVORwelivesecurity
Prethodni članakNa prodaju telefonski brojevi oko 500 miliona WhatsApp korisnika! Na listi i Srbija
Sledeći članakNEIZBEŽAN TREND – SASTANAK „NA SLEPO“! Uz ove bezbednosne savete NEMA GREŠKE!