OPREZ, PREVARA! U toku je zloupotreba ličnih podataka građana – CERT upozorava na lažnu stranicu Narodne banke Srbije

U toku je prevara građana na lažnoj stranici Narodne banke Srbije gde im se nudi lažna mogućnost da dupliraju iznos na Dina kartici, ukoliko dostave tražene podatke, upozorio je CERT.

300
oprez-prevara-u-toku-je-zloupotreba-licnih-podataka-gradjana-cert-upozorava-na-laznu-stranicu-narodne-banke-srbije
- Sponzor članka -hikvision srbija

U toku je nova fišing prevara koja zloupotrebljava ime Narodne banke Srbije. Reč je o lažnoj Facebook stranici ’’NBS’’ koja je kreirana po uzoru na legitimnu stranicu Narodne banke Srbije. Na fišing stranici se građanima nudi lažna mogućnost da dupliraju iznos na Dina kartici, ukoliko dostave tražene podatke, upozorio je Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima – CERT. Na pojavu lažne stranice ukazala je i sama centralna banka.

Kako navodi nacionalni CERT „Fišing stranica NBS je kreirana sa ciljem prikupljanja ličnih podataka građana zbog čega je preporuka Nacionalnog CERT-a da građani ne unose svoje podatke, jer je nagrada lažna i ne pripada Narodnoj banci Srbije“.

Ovako izgleda poruka koja se pojavljuje:

CERT I NBS je upozorila korisnike na društvenim mrežama o pojavi lažne stranice centralne banke i mogućoj zloupotrebi ličnih podataka.

„Narodna banka Srbije je na društvenoj mreži Fejsbuk identifikovala lažnu stranicu pod nazivom NBS, koja koristi ime i logo Narodne banke Srbije, a na kojoj se od korisnika Dina kartice, u sklopu nagradne igre, zahteva da ostave određene finansijske podatke. Imajući u vidu da je u pitanju lažna stranica preko koje se prikupljaju i zloupotrebljavaju lični podaci i podaci o platnoj kartici, ovom prilikom apelujemo na građane da ne učestvuju u ovoj i sličnim lažnim nagradnim igrama“, navode u NBS.

U slučaju da su korisnici nacionalne Dina kartice već uneli podatke, potrebno je da, ističe NBS, u što kraćem roku, o tome obaveste banku izdavaoca kartice.

„Narodna banka Srbije je preduzela mere radi sprečavanja prevarne aktivnosti i otkrivanja počinilaca ovog krivičnog dela“, ističe se u saopštenju centralne banke. NBS podseća da je jedina zvanična stranica Dinacard sistema – dinacard.nbs.rs.

„A zvaničnoj stranici Narodne banke Srbije na Fejsbuku možete pristupiti i sa internet stranice Narodne banke Srbije. Na našoj Fejsbuk stranici možete se informisati o svim aktivnosti centralne banke Srbije, među kojima su i sve aktivnosti u vezi sa Dinakard sistemom“, ističe NBS.

Saznaj više o pretnjama 21. veka – Šta je socijalni inženjering?

5 ZAMKI SOCIJALNOG INŽENJERINGA : Koliko je bezbedan Vaš sajber prostor?

5/5 - (1 vote)
IZVORN1
Prethodni članakSenzori pokreta – Budite korak ispred!
Sledeći članakFacebook i Instagram uvode novu opciju za zaštitu tinejdžera i njihove privatnosti