Video zapisi na društvenim mrežama – Ulazna vrata za krađu biometrijskih podataka

„Javnim deljenjem određenih vrsta sadržaja na društvenim mrežama, dajemo hakerima priliku da dobiju naše biometrijske podatke - “. Video zapisi otkrivaju uzorke lica, mrežnjače i šarenice korisnika.

154
video-zapisi-na-drustvenim-mrezama-ulazna-vrata-za-kradju-biometrijskih-podataka
- Sponzor članka -hikvision srbija

„Javnim deljenjem određenih vrsta sadržaja na društvenim mrežama, dajemo hakerima priliku da dobiju naše biometrijske podatke – “. Video zapisi otkrivaju uzorke lica, mrežnjače i šarenice korisnika.

Tutorijali za šminkanje, reklame proizvoda, snimak koji prikazuje vaš najnoviji odmor iz snova: Sve su to sadržaji koji se svakodnevno pojavljuju na našim fidovima i profilima na društvenim medijima, do te mere da prelazimo granice bezbednosti bez ikakvog razmišljanja o tome.

Ali drugi, ne tako dobronamerni akteri, obraćaju više pažnje na način na koji se naša lica pojavljuju na društvenim medijima.

Nedavni izveštaj kompanije za sajber bezbednost – Trend Micro, otkrio je da postoji značajan rizik da video snimci objavljeni na društvenim mrežama mogu otkriti osetljive biometrijske podatke koje bi zlonamerni akteri potencijalno mogli da iskoriste, posebno kada su ovi klipovi veoma visokog kvaliteta i fokusirani na naše oči.

Samo na TikTok-u postoji skoro 10 miliona postova koji koriste hashtag #EyeMakeup, nudeći neprocenjive resurse onima koji su voljni da nauče kako da unaprede svoje veštine šminkanja.

video-zapisi-na-drustvenim-mrezama-ulazna-vrata-za-kradju-biometrijskih-podatakaAli istraživači iz Trend Micro upozoravaju da ovi isti video snimci otkrivaju uzorke lica, mrežnjače i šarenice korisnika – dragocene informacije za pristup našim podacima i uređajima.

Kako se navodi u izveštaju „Javnim deljenjem određenih vrsta sadržaja na društvenim medijima, dajemo hakerima priliku da dobiju našu biometriju“. „Objavljivanjem naših glasovnih poruka otkrivamo glasovne obrasce. Objavljivanjem foto i video sadržaja izlažemo naša lica, mrežnjaču, šarenicu oka, šare i oblik ušiju, a u nekim slučajevima i dlanove i otiske prstiju.

Vrhunski stručnjaci iz sajber bezbednosti iz različitih kompanija saglasni su da je krađa biometrijskih podataka putem video zapisa stvarna pretnja. Pa da vidimo, šta kažu.

„Biometrijska tehnologija automatski vrši prepoznavanje pojedinaca na osnovu njihovih fizičkih ili bihevioralnih osobina“, rekao je za Euronews Luca Rognoni, glavni službenik za bezbednost i suosnivač YEO Messaging .

Biometrijske tehnologije se koriste za prolazak kroz automatizovane granične kontrole, otključavanje bankovnih računa i podizanje gotovine sa bankomata i plaćanje svih vrsta robe. Biometrijski sistemi se generalno smatraju sigurnijim od tradicionalnih sistema zasnovanih na lozinkama, jer ih je mnogo teže lažirati ili hakovati. Međutim, treba imati u vidu da nijedan sistem nije savršen, a bilo je i velikih slučajeva kompromitovanja biometrijskih podataka.

BiometrijaObavezno pročitajte: Mračna strana Deepfake tehnologije stvara haos na mreži: Da li vaše lice zvuči poznato?

Da li video ZAPISI objavljeni na društvenim mrežama predstavljaju rizik?

Jednostavan odgovor je DA! Postoji rizik da bi biometrijski podaci mogli biti ukradeni sa video snimaka postavljenih na društvenim mrežama.

„Sve je moguće u  sajber prostoru. Da li mogu da dobijem lice neke osobe u visokoj rezoluciji ili krupnu sliku  šarenice oka iz video snimka? I te kako! Ovo je vrlo verovatno ako je kvalitet video zapisa bio dovoljan“, rekao Keiron Shepherd, Arhitekta bezbednosnih rešenja za severnu i zapadnu Evropu u firmi za sajber bezbednost F5.

Najveći problem sa biometrijom je to što ako se ovi podaci hakuju, ne postoji način da se zamene bezbednijim, kao što biste uradili sa tradicionalnom lozinkom.

Morgan Wright, glavni savetnik za sajber bezbednost kompanije SentinelOne , rekao je da misli da je rizik za opštu korisničku zajednicu relativan, ali da bi mogao da se poveća u budućnosti kako kamere na našim uređajima nastavljaju da se poboljšavaju.

„Trenutno bih procenio da je nizak rizik da se kompromituje biometrija šarenice na osnovu koraka neophodnih za prikupljanje podataka. Međutim, to se zasniva na današnjici. Kako kamere postaju naprednije, a algoritmi sofisticiraniji, bilo bi moguće uhvatiti dovoljno podataka da bi se replicirala ljudska šarenica“, rekao je on.

S druge strane, prepoznavanje lica i njegova upotreba za kreiranje deepfakes-a već predstavljaju značajan rizik.

biometrija1Pogledajte i koliko koštaju lični podaci na dark webu: KOLIKO KOŠTA PRIVATNOST? Šta je DOKSING i šta se dešava sa vašim ličnim podacima?

Kako se možemo zaštititi?

Činjenica da postoji potencijalni rizik od krađe vaših biometrijskih podataka ne znači da treba da prestanete da pokazujete svoje lice na društvenim mrežama. Međutim, postoje neki osnovni koraci koje možete preduzeti da biste bili sigurni da je vaš identitet koliko- toliko bezbedan na mreži.

„Imajte na umu čime se bavite, šta koristite i u kakvom društvu se krećete pre snimanja selfija. „Kada snimate audio ili video razgovore, ako verujete da možete biti meta, budite svesni kako vi i ljudi u vašoj neposrednoj blizini koriste napredne tehnologije za fotografisanje. Ne izlažite svoje prste direktno ka kameri, jer kamere visoke rezolucije mogu da uhvate njihov jedinstveni uzorak”.

Iako bi zabrinutost zbog krađe naših biometrijskih podataka mogla izgledati malo previše paranoična s obzirom da je trenutni rizik od takvog scenarija relativno nizak, ovo je stvarna pretnja koja će vrlo verovatno dostići značajno visok procenat u budućnosti.

„Bilo da je ta budućnost za 5 ili 20 godina, podaci su sada dostupni. Dugujemo sebi u budućnosti da danas preduzmemo mere predostrožnosti kako bismo se zaštitili sutra“, zaključuje se u izveštaju Trend Micro.

5/5 - (1 vote)
IZVOREuronews.next
Prethodni članakOBEZBEĐENJE SPORTSKIH STADIONA: Izazovi i trendovi u security menadžmentu
Sledeći članakSEXTORTION – Sa čime se suočavaju naša deca i šta roditelji treba da znaju?