Gde sedi “Veliki brat“?

Svi smo se barem jednom zapitali čije oko nas posmatra iza kamere, ko je "veliki brat" i šta on zapravo radi. Da bude još interesantnije, veliki brat nije neumoran niti svemoguć da prati 24/7 sve što kamere beleže, te zbog toga nikada nije sam. Gde se nalazi fotelja velikog brata i kako izgleda ta čuvena prostorija zvana „Kontrolna soba“?

231
Gde sedi “Veliki brat“
- Sponzor članka -hikvision srbija

Svi smo se barem jednom zapitali čije oko nas posmatra iza kamere, ko je veliki brat i šta on zapravo radi. Da bude još interesantnije, „veliki brat“ nije neumoran niti svemoguć da prati 24/7 sve što kamere beleže, te zbog toga nikada nije sam. Gde se nalazi fotelja velikog brata i kako izgleda ta čuvena prostorija zvana „Kontrolna soba“?

Kontrolna soba

Bezbednosna kontrolna soba predstavlja srce svih bezbednosnih operacija – centralno čvorište u organizaciji gde licencirani i iskusni profesionalci kontrolišu i nadgledaju sve bezbednosne sisteme, procese i stanje na objektu. Ovi sistemi uključuju CCTV kamere za daljinsko upravljanje i nadgledanje video nadzora, sisteme kontrole pristupa, alarmne sisteme i druge tehnologije koje se koriste u zaštiti lica, imovine i poslovanja.

Primarna uloga kontrolne sobe je da omogući nadgledanje, monitoring i reagovanje na potencijalne bezbednosne pretnje u realnom vremenu, otklanjajući sve opasnosti. Na taj način se postiže viši nivo zaštite objekta, zaposlenih i posetilaca, zbog čega ima krucijalnu ulogu u održavanju bezbednosti.

U današnjem svetu, preduzeća se suočavaju sa širokim spektrom potencijalnih bezbednosnih pretnji, uključujući krađu, vandalizam, insajderske pretnje, korporativnu špijunažu, pa čak i terorističke napade. Bezbednosna kontrolna soba služi kao kritična linija odbrane od ovih pretnji, obezbeđujući 24 sata dnevno nadzor i mogućnosti reagovanja kako bi se poslovanje zaštitilo.

Šta se nalazi u kontrolnoj sobi?

CCTV, ili televizija zatvorenog kruga, je široko rasprostranjena bezbednosna tehnologija koja omogućava bezbednosnom osoblju (SFO, menadžerima bezbednosti) da nadgleda i snima aktivnosti unutar objekta ili područja. CCTV sistemi se obično sastoje od kamera, displeja i opreme za snimanje, koji su povezani preko zatvorenog kola (otuda i naziv).

Jedna od primarnih prednosti korišćenja CCTV-a u bezbednosnoj kontrolnoj sobi je njena sposobnost da obezbedi nadzor i praćenje u realnom vremenu. Službenici obezbeđenja preko displeja u kontrolnoj sobi praktično imaju prenos uživo, što im omogućava da brzo identifikuju potencijalnu bezbednosnu pretnju i reaguju pravovremeno. CCTV kamere takođe mogu imati različite performanse, kao što su je visoka rezolucija noćni vid i softver za prepoznavanje lica, što može dodatno poboljšati njihovu efikasnost u otkrivanju i odvraćanju bezbednosnih pretnji.

Neki primeri CCTV tehnologije koji se mogu koristiti u kontrolnoj sobi uključuju kamere visoke rezolucije, PTZ kamere i termovizijske kamere. Kamere visoke rezolucije pružaju jasne, detaljne slike koje mogu biti korisne u identifikaciji pojedinaca ili predmeta koje se unose. PTZ kamere omogućavaju službenicima obezbeđenja da daljinski kontroliše kretanje i fokus kamere, omogućavajući im da brzo prebace fokus na različite zone u objektu. Termovizijske kamere mogu detektovati toplotne potpise, što ih čini korisnim za otkrivanje pojedinaca ili objekata u slabo osvetljenim ili zamračenim okruženjima. Takođe, sve više postaju popularne kamere za detekciju oružja u objektu.

kontrolna soba

Od čega zavisi efikasnost kontrolne sobe?

Efikasnost = Efektivnost

Održavanje bezbednosne efikasnosti u kontrolnoj sobi je ključno za efektivnost. Postoji nekoliko mera koje se mogu preduzeti da bi se obezbedilo efikasno i efektivno delovanje uključujući:

Obučene službenika obezbeđenja: Važno je imati obučene i iskusne bezbednjake koji upravljaju kontrolnom sobom. Oni treba da budu upoznati sa radom sigurnosnih sistema, procesa, rasporedom prostorija, procedurama. Dakle treba da znaju šta mogu očekivati i na šta treba obratiti pažnju prilikom nadgledanja.

Korišćenje integrisanog softvera: Integracija svih sistema na jedinstvenu platformu omogućava službi obezbeđenja da lakše i efikasnije nadgleda i upravlja postojećim bezbednosnim sistemima. Ovo može uključivati softver za upravljanje CCTV kamerama, sistemima za kontrolu pristupa i alarmnim sistemima.

Standardne operativne procedure: Jasne standardne operativne procedure utvrđene Planom obezbeđenja, omogućavaju da operateri u kontrolnoj sobi prate i reaguju prema utvrđenim protokolima. Ovo može pomoći da se smanji konfuzija i poveća efikasnost odgovora.

„Multi-Practice room“

Pored CCTV nadzora i praćenja, kontrolne sobe mogu takođe da ponude niz drugih funkcija za sveobuhvatnu zaštitu.

  1. Kontrola pristupa

Sistemi kontrole pristupa omogućavaju organizacijama da ograniče pristup određenim zonama, prostorijama ili objektima na osnovu unapred određenih kriterijuma. Ovo može uključivati da se od pojedinaca zahteva da pokažu važeću identifikacionu karticu ili pristupni kod da bi dobili pristup. Sistemi kontrole pristupa se mogu integrisati sa CCTV kamerama, omogućavajući službi obezbeđenja da nadgleda i proverava identitet pojedinaca koji traže pristup.

2. Alarm

Alarmni sistemi se koriste za otkrivanje i upozorenje službe fizičko-tehničkog obezbeđenja na potencijalne pretnje, kao što su požari, provale ili druge hitne situacije. Nadgledanje alarma u bezbednosnoj kontrolnoj sobi omogućava postavi obezbeđenja da brzo reaguje na ove alarme i preduzme odgovarajuće mere.

3. Daljinsko nadgledanje

Neke kontrolne sobe nude mogućnost nadzora za udaljene lokacije. Ovo može biti posebno korisno za preduzeća koja posluju na više (udaljenih) lokacija.

Pomoću sistema za daljinsko upravljanje obezbeđenjem može se vršiti kontrola bezbednosnih timova  sa centralne na udaljene lokacije. Ovaj sistem se može koristiti za praćenje sfo, praćenje aktivnosti, dodeljivanje zadataka, generisanje izveštaja i još mnogo toga. Često uključuje funkcije kao što su GPS praćenje, mobilni sistemi kontrole pristupa, prepoznavanje lica iako upotreba biometrijskih tehnologija još uvek u našoj zemlji nije zakonski uređena.

Sistem takođe omogućava veću efikasnost u bezbednosnim operacijama, smanjenjem potrebe za fizičkim prisustvom na licu mesta.

Zašto je važan dizajn kontrolne sobe?

Postoji nekoliko smernica koje treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja bezbednosne kontrolne sobe za vaše poslovanje:

  • Ergonomija: Raspored kontrolne sobe treba da bude dizajniran tako da minimizira zamor i unapredi udobnost za operatere koji će u njoj raditi duži vremenski period. Ovo uključuje pravilno sedenje, osvetljenje i kontrolu temperature.
  • Vizuelna preglednost: Monitori i druga oprema treba da budu raspoređeni na način koji omogućava operaterima da lako pregledaju i obrađuju informacije. Ovo može uključivati korišćenje velikih monitora sa visokom rezolucijom i dobrim kontrastom, kao i raspoređivanje monitora na način koji omogućava lako prebacivanje između različitih izvora.
  • Kvalitet zvuka: Dobar kvalitet zvuka je važan za komunikaciju sa drugim FTO, kao i za slušanje audio fidova sa kamera ili drugih izvora.
  • Redundancija: Važno je imati redundantne sisteme na mestu u slučaju kvara opreme. Ovo može uključivati rezervne generatore, višestruke komunikacione sisteme i rezervnu opremu za praćenje.
  • Bezbednost: Kontrolna soba treba da bude dizajnirana i iznad svega bezbedna. Ovo može uključivati primenu kontrole pristupa kojom se ograničava ulaz samo na određeni krug ljudi (višestruka autentifikacija), način na koji se skladište podaci i čuva oprema i drugo.
  • Fleksibilnost: Kontrolna soba treba da bude fleksibilna i sposobna da se prilagodi promenljivim potrebama i tehnologijama. Ovo može uključivati upotrebu modularne opreme i mogućnost lakog dodavanja ili uklanjanja monitora i druge opreme po potrebi.
  • Saradnja: Kontrolna soba treba da bude dizajnirana tako da olakša saradnju i komunikaciju između FT operatera. Ovo može uključivati upotrebu tabli, zajedničkih monitora i drugih alata i opreme za saradnju.

Budućnost kontrolne sobe

budućnost kontrolne sobe

Kako tehnologija nastavlja da napreduje, bezbednosne kontrolne sobe će verovatno postati sve sofisticiranije i integrisanije. Neki od ključnih trendova i razvoja u budućnosti kontrolnih soba mogu uključivati:

Povećana upotreba CCTV AI: Veštačka inteligencija (AI) će verovatno igrati veću ulogu u radu CCTV sistema u bezbednosnim kontrolnim sobama. Sistemi napajani veštačkom inteligencijom mogu analizirati CCTV snimke u realnom vremenu, identifikujući i upozoravajući FTO na potencijalne pretnje ili anomalije. Ovo može pomoći da se poboljša efikasnost i efektivnost bezbednosnog nadzora i reagovanja.

Više specijalističkih analitičara podataka: Sve veći obim i složenost podataka koje prikupljaju najbolji bezbednosni sistemi će verovatno zahtevati upotrebu više specijalizovanih analitičara podataka za praćenje i izveštavanje o podacima vezanim za rizik. Ovi pojedinci će biti odgovorni za analizu podataka sa CCTV kamera, sistema kontrole pristupa i drugih security tehnologija kako bi identifikovali obrasce i trendove koji mogu ukazivati na potencijalne bezbednosne pretnje.

Razvoj u globalni obaveštajni centar: Kako kontrolne sobe postaju integrisanije i sofisticiranije, moguće je da se razviju u globalne obaveštajne centre. Ovi centri bi potencijalno mogli da obezbede praćenje i reagovanje u realnom vremenu na globalnom nivou, pomažući da se identifikuju i ublaže potencijalne bezbednosne pretnje u mnogo većem obimu.

Sve u svemu, budućnost bezbednosnih kontrolnih soba izgleda svetla, sa tehnologijom i analitikom podataka koji igraju sve važniju ulogu u njihovom radu i efikasnosti. Kako bezbednosne pretnje nastavljaju da se razvijaju i postaju sve složenije, kontrolne sobe će morati da se prilagođavaju i razvijaju kako bi održale korak sa ovim promenama.

5/5 - (1 vote)
IZVORlodge service
Prethodni članakPrivatno obezbeđenje samo uz licencu!
Sledeći članakNovi nacrt, nova pravila: OD PROLEĆA VELIKE PROMENE ZA VOZAČE I PEŠAKE!