USKORO izmene Zakona o upravljanju otpadom

Uskoro možemo očekivati izmene Zakona o upravljanju otpadom kako bi se rešili problemi koji su se pojavili u dosadašnjoj primeni.

169
uskoro-izmene-zakona-o-upravljanju-otpadom
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ministarstvo zaštite životne sredine, ističe da će predložena rešenja znatno unaprediti stanje životne sredine i zdravlja ljudi. Kriterijumi za prestanak statusa otpada su postavljeni tako da bi trebalo da spreče zagađenje životne sredine istovremeno ispunjavajući standard koje propisuje EU.

– Predloženim dopunama se uređuje i obaveza vršenja procene uticaja na životnu sredinu za mobilna postrojenja u kojima se vrši tretman opasnog otpada, čime se ubuduće minimiziraju šanse za razne akcidentne situacije – stoji u obrazloženju predloženih izmena.

– Za mobilna postrojenja će operateri morati da imaju i saglasnost jedinice lokalne samouprave za rad, čime će se izbeći dosadašnja zloupotreba ovih uređaja, a kojima je ostavljeno da mogu da vrše tretman opasnog otpada i u stambenim zonama.

Sada se uređuje upravljanje:

  • otpadnom živom
  • otpadom od građenja i rušenja
  • kao i otpadnim muljem iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Dosad se ovaj otpad nekontrolisano odlagao na smetlištima i neadekvatnim deponijama.

U Asocijaciji za rušenje objašnjavaju da su nova pravila korak napred, ali se ne rešavaju svi problemi.

– Dali smo svoj predlog, deo je ušao u predlog zakona – objašnjava Dejan Bojović, predsednik Asocijacije.

– Glavno pitanje teba da se reši Zakonom o planiranju i izgradnji. Sada bi otpad na gradilištu trebalo da se razdvaja, što će biti veoma teško za građevinske firme. To znači da bi trebalo na gradilištu da bude neko zadužen za taj posao. Trebalo bi da je obrazovan za taj posao, a mi nemamo kvalifikaciju za to. Mislim da će biti puno posla. Posao Ministarstva zaštite životne sredine je otpad, a mi kažemo da objekat mora biti pregledan pre nego što postane otpad. Moraju najpre da se uklone opasne materije. Bojim se da i dalje ima nedorečenosti i da ćemo i dalje imati divlje deponije.

Predloženim izmenama se ukidaju troškovi koje su mala i srednja preduzeća plaćala za izdavanje potvrda o izuzimanju od obaveze pribavljanja dozvola. Posrednici i trgovci upravljanja otpadom će moći da se registruju za obavljanje ove delatnosti na dve godine, a postojećim zakonom im je važila pet godina. Razlog za skraćenje ovog roka se ogleda u činjenici da posrednici i trgovci često nemaju adekvatne finansijske garancije propisane, već su na kraći rok.

I MULj SE TRETIRA

ČLANOM 58b propisuje se način upravljanja otpadnim muljem iz postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

– Razlog za dopunu Zakona ovim članom jeste što u Republici Srbiji do sada nije regulisan način upravljanja otpadnog mulja iz postrojenja za prečišćavanje komunalnih ili industrijskih otpadnih voda- stoji u predlogu.

– Ovim članom propisana je obaveza proizvođača i vlasnika i/ili drugog držaoca mulja iz postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda da sa muljem postupa u skladu sa ovim zakonom i drugim propisima, kao i da vodi evidenciju o količinama otpadnog mulja koji je sakupljen, uskladišten.

 

5/5 - (1 vote)
IZVORNovosti
Prethodni članakMoj TV me sluša!?
Sledeći članakZaštita od požara u stambenim zajednicama: Da li vaša zgrada ima protivpožarnu zaštitu?