Koliko je bezbedna digitalna vozačka dozvola? Evo šta treba da znate

Vaš telefon ćete morati da čuvate kao oči u glavi. To više nije samo telefon već postaje virtuelni dokument kojim potvrđujete vaš identitet i pravo da upravljate određenim tipom vozila bez pokazivanja dosadašnje, konvencionalne, plastične kartice. Ako izgubite telefon, vaša vožnja biće okvalifikovana kao nelegalna, osim ako sa sobom niste poneli i plastičnu ID saobraćajnu dozvolu.

298
Koliko je bezbedna digitalna vozačka dozvola? Evo šta treba da znate
- Sponzor članka -hikvision srbija

Šta je digitalna vozačka?

Digitalna vozačka dozvola je virtuelni dokument – vozačka koju čuvate na pametnom telefonu kako bi ste potvrdili vaš identitet i dokazali da imate pravo da upravljate određenim tipom vozila, bez pokazivanja dosadašnje, konvencionalne, plastične kartice.

Digitalna dozvola ne mora nužno da zameni plastičnu vozačku dozvolu u potpunosti, ne menja uslove za njeno posedovanje ili korišćenje. Relativno je mali procenat ljudi koji ne nosi pametan telefon sa sobom. Oni koji se prepoznaju, uprkos trendu digitalnog blizanca moći će da zadrže fizičku vozačku  dozvolu. U daljem tekstu navešćemo realne rizike kojima se treba temeljno posvetiti i naći rešenje, ali isto tako i prednosti ovog fascinantnog modernog rešenja.

Koji su rizici po korisnika?

Uprkos tvrdnjama zvaničnika da su digitalne vozačke dozvole bezbednije od tradicionalnih plastičnih kartica, bezbednosni analitičari su pronašli nedostatke koje bi akteri pretnji mogli da zloupotrebe ako im se pruži prilika.

Hakovanje

Nijedan računarski sistem nije potpuno bezbedan. Haker bi mogao da pristupi nečijem telefonu i dobije pristup važnom ličnom dokumentu, bolje rečeno – važnim ličnim podacima koji se nalaze na jednom mestu. Hakeri bi mogli da pristupe i ukradu velike količine podataka ako centralni sistemi budu kompromitovani preko dodatnih kanala licencnih aplikacija. Hakeri bi takođe mogli lakše da kreiraju lažne profile – očigledno, lažne vozačke dozvole i lične karte već postoje, ali veštine da se napravi realističan plastični profil se razlikuju od veština potrebnih za kreiranje digitalnog unosa u bazu podataka.

Izgubljeni telefon

Vaš telefon ćete u ovom slučaju morati da čuvate kao oči u glavi. Ako izgubite telefon, vaša vožnja biće okvalifikovana kao nelegalna, osim ako sa sobom niste poneli i plastičnu ID saobraćajnu dozvolu.

Prazna baterija

Ako vam je telefon na 5%, rizikujete da vam se telefon ugasi. Budite sigurni da nećete moći da dokažete da vozite legalno. Plastični primerak u džepu je ipak blagoslov.

Loš internet

Ako budete posedovali digitalne isprave za vozilo, moraćete da pazite kako koristite internet, uvek da imate gigabajte, i da budete u dometu, što je u praksi, složićete se, često neizvodljivo.

Pitanja privatnosti

Pitanja privatnosti su brojna i osetljiva. Postoji zabrinutost zbog implikacija pokazivanja ekrana telefona policiji. U ovakvoj hipotetičkoj situaciji, vi predate policiji svoj otključani mobilni telefon na uvid. Dakle, sada policajac kada nosi vašu „ispravu“ – to jest, vaš otključani mobilni telefon – u policijski automobil može proveriti gro različitih informacija: da li ste slali poruke tokom vožnje, vaš GPS (kuda idete i gde ste bili), mogu skenirati vašu e-poštu, tekstualne poruke i aktivnost na društvenim mrežama i onlajn platforme, čak mogu da slikaju sadržaj telefona i druge onlajn materijale – sve što telefon sadrži od podataka. Na kraju krajeva, vi ste “pristali“ na pretragu tako što ste policiji dali svoj otključani telefon, zar ne?

Krađa identiteta

Ako izgubite telefon ili ga ukradu, izloženi ste velikom riziku od krađe identiteta, posebno ako neko pristupi vašem Mobile novčaniku ili bilo kojoj aplikaciji koju koristite za čuvanje vašeg digitalnog ID-a. Zato ćete morati da koristite enkripciju da biste se zaštitili.

driver-license-digital-identity

Pitanja tehničke kompatibilnosti

Problemi sa kompatibilnošću između sistema za sprovođenje zakona  (program za saobraćaj i kriminal) i vaše digitalne vozačke dozvole mogu izazvati probleme sa verifikacijom identiteta ako vas zaustave i nemate svoju fizičku vozačku dozvolu pri ruci.

Praćenje svakodnevnih aktivnosti

Takođe raste zabrinutost da bi se evidencija digitalnih provera ID-a mogla držati u centralizovanoj bazi podataka koja bi potencijalno mogla da omogući praćenje naših svakodnevnih aktivnosti. Ipak mobilni telefon je naša centralna baza svih relevantnih informacija, nosimo ga svuda, čak i prilikom odlaska u toalet.

Američka unija za građanske slobode, ili ACLU, istakla je zabrinutost u vezi sa digitalnim licencama, uključujući:

 

– Zabrinutost da bi hakeri mogli da iskoriste usvajanje digitalnih vozačkih dozvola

– Policija „mogla da koristi digitalnu verifikaciju vozačke dozvole kao izgovor za pretragu uređaja ljudi“

– Objedinjavanje i praćenje velike količine informacija korisnika i njihovih podataka bez njihovog znanja ili saglasnosti

– Smanjena kontrola nad podacima od strane korisnika

Ovo je opravdana zabrinutost, ali neke države, kao što je Kalifornija, već uvode zakone kako bi osigurale da organi za sprovođenje zakona neće moći da pretražuju vaš telefon bez vašeg pristanka.

Nekompatibilnost standarda i zakona

Hipotetički gledano: Ako pređemo na digitalnu vozačku dozvolu, ona možda neće biti prihvaćena u drugim zemljama jer ista nije usvojena kao standard i digitalna vozačka bi koristila samo u našoj zemlji i eventualno u zemljama koje imaju istu usvojenu praksu. A da bi ste prešli granicu i došli do države u kojoj se koristi moraćete da imate plastični primerak isprave kako ne bi ste zapali u nevolje.

Prednosti digitalne vozačke dozvole

Mobilni telefon – Multipraktik: Nalazi se na telefonu gde se i svi drugi najkorišćeniji podaci – kontakti, elektronski novčanik, a od sada i vozačka dozvola.

Štedi novac organu za izdavanje dozvola i korisnicima – ne mora da štampa plastične kartice, može da šalje podsetnike preko aplikacije za licencu, a ne putem pošte, itd.

Može se povezati sa drugim aplikacijama i sistemima – omogućava besprekoran dokaz o starosti ili identitetu da bi se omogućio brz pristup određenim uslugama ili ograničio pristup. Na primer: predstavljanje dozvole ​​određenoj kategoriji vozila znači da osoba može voziti vozilo samo za kategoriju za koju je vozačka i dobijena.

Može se izdati odmah– nema više čekanja da se plastična licenca odštampa i pošalje poštom (a samim tim i manje troškova jer ništa ne treba fizički poslati).

Lažne licence se mogu lako proveriti jer bi trebalo da budu verifikovane na brojnim pozadinskim sistemima u realnom vremenu (ovo bi podrazumevalo da osoba ima pristup podacima na svom telefonu).

Ako je uređaj ukraden, licenca se može deaktivirati na daljinu uz brisanje podataka da bi se zaštitio identitet korisnika.

Kad bude, biće…

Iako je tek na pomolu uvođenje digitalnih dozvola u Evropi, budimo sigurni da ovakav trend stiže i kod nas. Neophodno je pravovremeno razmatranje svih aspekata, preduzimanje sveobuhvatnih akcija za sigurnu upotrebu modernih tehnologija sa svim fascinantnim mogućnostima koje nudi.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakFejsbuk nezakonito obrađivao lične podatke korisnika skoro 10 godina
Sledeći članakSuicid među pripadnicima službi bezbednosti – 1000 zašto 1000 zato