Ako ne vide, ne mogu da kradu! Veštačka magla – najefikasnije rešenje protiv krađa

Topovi ili generatori magle, komercijalno poznati i kao " veštačka magla ", su komplementarni deo sistema tehničke zaštite koji parališe bilo kakvu aktivnost lopova u par sekundi sprečavajući ih da vide. Ako ne vide, ne mogu da kradu.

240
ako-ne-vide-ne-mogu-da-kradu-vestacka-magla-najefikasnije-resenje-protiv-kradja
- Sponzor članka -hikvision srbija

Topovi ili generatori magle, komercijalno poznati i kao “ veštačka magla „, su komplementarni deo sistema tehničke zaštite koji parališe bilo kakvu aktivnost lopova u par sekundi sprečavajući ih da vide. Ako ne vide, ne mogu da kradu.

Po nabavnoj ceni…

Dobro je poznato da se lopovi bave najstarijim zanatom, sticanje materijalnih stvari „po nabavnoj ceni“ i prodaja kako bi se za besplatno stečenu imovinu ostvarila finansijska dobit. Veoma unosan posao, moramo priznati. Međutim, veoma često lopovi nisu svesni vrednosti ukradene robe, pa je nekad prodaju daleko ispod stvarne cene. Nešto sofisticiranija garnitura tačno zna vrednost targetirane robe i koliko je isplativ “posao“ u koji ulaže.

po nabavnoj ceniOd nedavno, ulaganje u bezbednost je postalo prioritet mnogih organizacija i objekata koji su izuzetno atraktivni lopovima: luksuzne vile, zgrade, privatne kuće, zlatare, parfimerije, trafike, radnje. Svi ovi objekti imaju nešto zajedničko što lopovi izuzetno vole, a to je da se njihovi proizvodi lako ukradu ako ne postoji adekvatna zaštita i još lakše plasiraju na crno tržište.

Tako je poslednjih godina u svetu ovo pitanje rešeno korišćenjem topova za maglu. Sistemi zaštite od magle ili dima, za razliku od običnog sistema alarma i video nadzora, služe za trenutno sprečavanje pljačke, agresije i vandalizma. Najkonvencionalniji sigurnosni sistemi samo obaveštavaju i snimaju slike, dok sistem veštačke magle povezan na glavnu bezbednosnu platformu daje trenutni učinak bez vašeg reagovanja, aktivno štiteći vaš dom ili poslovni prostor. Preporuka je da se integriše na već postojeći alarmni sistem i video nadzor kako bi efekat bio maksimalan.

Otkrićemo vam neke nepoznanice i često postavljana pitanja

Da li je veštačka magla toksična?

Magla koja se koristi kao dodatak protivprovalnom sistemu je bela, gusta i suva. Isparenje /gas  koji se aktivira prema potrebi je potpuno bezopasan i čist, kako za ljude tako i za prehrambene proizvode, nameštaj, elektronske uređaje, kućne ljubimce…ne ostavlja mrlje i ne ostavlja tragove. Slično je magli za scenske nastupe i filmove. Obzirom da nisu svi proizvođači isti, svakako treba ostaviti prostora za predostrožnost i ne konzumirati hranu koja je bila izložena veštačkoj magli.

Koliko vremena je potrebno da se popuni prostor?

Postoje rešenja i sistemi za sve vrste prostora, od malih preduzeća do velikih površina, magacina, garaža ili manjih prostora kao što su sefovi, merne sobe…itd. Svaki prostor je jedinstven, ali da bismo dočarali kako top za maglu radi, uzećemo za primer prostor od 200 kvadratnih metara koji za koji je potrebno najviše 15 sekundi da se u potpunosti napuni maglom, za manje prostore samo par sekundi. Ovakav metod sprečavanja krivičnih dela je izuzetno delotvoran jer su lopovi zatečeni tu gde jesu: nema nazad – nema napred. Dezorjentisani su jer ne mogu videti izlaz, pa je i policiji drastično olakšan posao. U prevodu, „servirani su im na tacni“.

Iako se radi o inovativnom sistemu, njegova primena nije nova na tržištu, obzirom da se u svetu primenjuje više od 15 godina. Profesionalni kriminalci već poznaju sistem i čim vide da je aktiviran beže.

ako ne vide ne mogu da kradu

Kako to funkcioniše?

Topovi rade na struju, mogu se priključiti na alarm ili raditi samostalno. Instalacija je jednako jednostavna kao i kod kamera. Uređaji su malih dimenzija i lako se postavljaju na zidove i plafone, mogu biti skriveni u spuštenim plafonima poslovnih prostorija. Ako su lopovi modernizovali svoja znanja i tehnike upada na posed, u slučaju da isključe električnu energiju, topovi za maglu imaju sopstveno napajanje – dodatne spoljne baterije koje garantuju dovoljnu autonomiju između 3 i 12 sati magle u slučaju nestanka struje.

Mogu li da ga instaliram u svojoj kući?

Topovi za maglu ispunjavaju idealnu funkciju zaštite prostorija, ali su takođe pogodni za kuće, hacijende, velika imanja, proizvodne komplekse i veliki kompanijski prostor. Iako je tačno da ga u ovom slučaju tržišna vrednost čini nedostupnijim od konvencionalnog sistema obezbeđenja, neki domovi visoke klase već imaju ovu metodu kao idealnu dopunu alarmnom sistemu i sistemu video nadzora.

Izvanredni su za poslovne prostore i komplekse, magacine, visokorizične objekte poput zlatara, banaka, objekata koje se bave prodajom tehnologije, skupocenih i vrednih predmeta. Sve više se koriste i u sepratanim retail objektima pozicioniranih van tržnih centara omogućavajući menadžerima i direktorima mir i spokoj nakon radnog vremena.

Možda će vas zanimati:

TOP saveti bivših provalnika: Evo kako da zaštitite Vaš dom od provala i pljački

5/5 - (1 vote)
IZVORProtect
Prethodni članak(Ne)Realno? Iran postavlja kamere za identifikaciju žena koje krše pravilo oblačenja
Sledeći članakZaboravite na lozinke: Računar se sam blokira čim “oseti“ da niste tu!