(Ne)Realno? Iran postavlja kamere za identifikaciju žena koje krše pravilo oblačenja

Iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mestima i putevima kako bi identifikovali i kažnjavali žene koje se ne pridržavaju kodeksa oblačenja. Upozorenje o kršenju šalju putem SMS-a.

139
(Ne)Realno? Iran postavlja kamere za identifikaciju žena koje krše pravilo oblačenja
- Sponzor članka -hikvision srbija

Iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mestima i putevima kako bi identifikovali i kažnjavali žene koje se ne pridržavaju kodeksa oblačenja. Upozorenje o kršenju šalju putem SMS-a.

Vlasti, ne pokazuju znake da će odustati od ovog pitanja.

„U inovativnoj meri i u cilju sprečavanja napetosti i sukoba u primeni zakona o hidžabu, iranska policija će koristiti pametne kamere na javnim mestima da identifikuje ljude koji krše norme“, citira policiju državna novinska agencija Tasnim. (CNN)

Nakon što žene budu identifikovane, biće im poslate SMS poruke upozorenja u kojima se navodi tačno vreme i mesto gde su „kršile“ zakon i koje ih posledice čekaju zbog toga, navodi Tasnim.

Taj potez ima za cilj „sprečavanje otpora zakonu o hidžabu“, navodi se u saopštenju i dodaje da takav otpor kalja duhovni imidž zemlje i širi nesigurnost.

Iran uvodi kamere na javnim mestima - moralna policijaPrema iranskom islamskom šerijatskom zakonu, koji je nametnut nakon revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokriju kosu i nose dugu, široku odeću kako bi prikrile svoju figuru. One koje prekrše zakon suočavaju se sa javnim ukorom, novčanom kaznom ili hapšenjem. A od sada će poštovanje ovog kodeksa biti strogo kontrolisano masovnim video nadzorom na javim mestima.

Ako plan bude sproveden, te žene bi se u budućnosti mogle suočiti s kaznama od oko 60.000 evra. Planirani paket kazni uključuje i poništavanje njihove vozačke dozvole i putovnica.

Sve veći broj Iranki odbacuje hidžab od smrti 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru moralne policije septembra prošle godine, navodi Reuters.

Mahsa Amini je privedena zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu. Snage bezbednosti su nasilno ugušile proteste nakon njene smrti. Njen slučaj pokazuje da i nepravilno nošenje povlači drastične konsekvence.

Žene bez hidžaba se mogu i dalje videti u tržnim centrima, restoranima, prodavnicama i ulicama širom zemlje, navodi Reuters. Video snimci žena bez hidžaba koje se opiru moralnoj policiji preplavili su društvene mreže.

U policijskom saopštenju pozivaju se biznismeni da „ozbiljno prate poštovanje društvenih normi uz primenu svoje inspekcije“.

Slična situacija važila je i u Kini kada su video nadzorom vršili kontrolu nošenja zaštitnih maski za vreme Covid -19.

Opisujući hidžab kao „jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije“ i „jedan od praktičnih principa Islamske Republike“, u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova od 30. marta navodi se da neće biti povlačenja po tom pitanju.

Uloga video nadzora na gradskim ulicama: Da li bezbednost isključuje privatnost?

5/5 - (1 vote)
AUTORCNN
IZVORReuters
Prethodni članakNAORUŽAVANJE: Građani u Hrvatskoj sve više traže dozvole za nošenje oružja!
Sledeći članakAko ne vide, ne mogu da kradu! Veštačka magla – najefikasnije rešenje protiv krađa