Da li će se uvesti video nadzor u školama i veći broj stručnih saradnika?

Povodom situacije u obrazovanju posle tragedije u beogradskog školi "Vladislav Ribnikar", Sindikat obrazovanja Srbije predložio je Vladi niz mera, uključujući i instalaciju sistema video nadzora kao i povećenje broja stručnih saradnika u školama.

129
Sindikat obrazovanja traži uvođenje video nadzora u školama i veći broj stručnih saradnika
- Sponzor članka -hikvision srbija

Povodom situacije u obrazovanju posle tragedije u beogradskog školi „Vladislav Ribnikar“, Sindikat obrazovanja Srbije predložio je Vladi niz mera, uključujući i instalaciju sistema video nadzora kao i povećenje broja stručnih saradnika u školama.

Na sednici predsedništva Republičkog odbora tog sindikata, Vladi je predloženo da se u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama obezbede policajci i video nadzor, radi veće bezbednosti dece i zaposlenih, piše u saopštenju.

FIZIČKO OBEZBEĐENJE U ŠKOLAMA: Luksuz ili potreba?

U Sindikatu smatraju da je potrebno da se smanji broj učenika u odeljenjima sa dosadašnjih 30 na 24 učenika, „zbog kvalitetnijeg obavljanja obrazovno – vaspitnog rada i posvećenosti svakom učeniku ponaosob“.

Sindikat je predložio da se obezbedi i veći broj ličnih pratilaca i asistenata u školama i predškolskim ustanovama za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja se uključuju u vaspitno-obrazovni proces, piše Beta.

Predlažu se brojne izmene, kao i izmena i Krivičnog zakonika Srbije tako što će se uvesti novo krivično delo: „Napad na zaposlenog u ustanovama obrazovanja“ i da primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru počne od 1. januara 2024.

Bezbednost u školama: Kako je unaprediti?

 

Da podsetimo!

Brojnim stručnim tekstovima ukazivali smo na realne opasnosti i probleme sa kojima se suočavaju današnji mladi naraštaji. Akcenat je bio na zaštiti dece u vaspitno-obrazovnim ustanovama kroz uvođenje sveobuhvatnog sistema obezbeđenja, integrativnom pristupu, koji je pored navedenog naglašavao i problematiku uticaja sadržaja mas medija, kao i “moderne“ trendove koji su kreirali izvitoperene percepcije, mindset i neprimeren stil života, a koji  prevazilazi ono što zovemo vršnjačko nasilje.

Otežavajuća okolnost je što nemamo izolovane slučajeve. Kompleksnost problema leži u njegovoj omasovljenosti koja otežava pristup rešavanja problema, a koja može dovesti do niza sličnih eskalacija, što smo proteklih dana imali prilike i da vidimo. U nastavku obavezno pročitajte:

CRVENI ALARM: Šta nam govore skriveni heštegovi i koji su bezbednosni rizici dece i mladih na internetu?

SEXTORTION – Sa čime se suočavaju naša deca i šta roditelji treba da znaju?

RODITELJI OPREZ! Opasni izazovi na društvenim mrežama jedan od najvećih rizika za decu i tinejdžere!

Bezbednost dece od A do Š: Koliko je vaše dete sigurno u vrtiću i školi?

5/5 - (2 votes)
IZVORBeta
Prethodni članakTELOHRANITELj ISPRAZNIO ŠARŽER U KLIJENTA
Sledeći članakPod budnim okom skrivenih kamera