EU: NOVI MONITOR OBAVEZAN U AUTOMOBILIMA OD 2024. GODINE

Kako propisuje EU regulativa, od 7. jula naredne godine novi monitor biće obavezan za sva nova vozila registrovana u EU, a evo i zašto.

113
EU: NOVI MONITOR OBAVEZAN U AUTOMOBILIMA OD 2024. GODINE
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kako propisuje EU regulativa, od 7. jula naredne godine novi monitor biće obavezan za sva nova vozila registrovana u EU. Rezultati bi trebali da pomognu u istraživanju nesreća i dovedu do optimizovanih sigurnosnih asistenata u automobilima.

Radi se o crnoj kutiji koja prikuplja i pohranjuje niz podataka, piše Fenix magazin.

Na primer:

  • brzina vozila
  • broj obrtaja motora
  • ugao upravljanja
  • ponašanje pri kočenju
  • položaj vozila
  • nagib vozila
  • rad sigurnosnih sistema

Monitor u vozilu – za ili protiv?

Monitor je namenjen prikupljanju anonimnih podataka o vožnji iz vozila samo u slučaju nesreće, objašnjava Savezno ministarstvo saobraćaja Nemačke. Rezultati iz ovoga trebali bi pomoći u istraživanju nesreća i dovesti do boljih sigurnosnih pomagala u automobilima. Nakon nesreće, sami podaci zasad ostaju u automobilu i mogu se očitati posebnim uređajima.

monitor u vozilu - za ili protivPrema pisanju ADAC-a, suverenitet nad ovim podacima leži na vozaču. No, postoji jedno ograničenje: “Da bi se utvrdilo kako je došlo do nezgode u vezi sa građanskim ili kaznenim postupkom, sud ili državno tužilaštvo može angažovati veštaka za očitavanje podataka iz EDR-a.”

Međutim, sistem nije namenjen da zameni klasično stručno mišljenje. Nesreća često uključuje više od jednog učesnika u saobraćaju i njihovi se podaci naravno ne skladište u EDR drugog automobila.

Ovakva tehnologija nadzora verovatno da je već instalirana u nekim vozilima. Prema regulativi, proizvođači su od sredine 2022. godine bili u obavezi da razmotre tehnologiju za “snimanje podataka u vezi sa događajem” u potpuno novim modelima.

Prema EU, “snimanje podataka povezanih sa događajima” znači sistem “koji služi isključivo za beleženje i skladištenje kritičnih parametara i informacija povezanih sa nesrećom neposredno pre, tokom i neposredno nakon udara”. To znači da se podaci mere kontinuirano, ali se trajno skladište samo ako senzori automobila registruju odgovarajući “događaj” (tj. nezgodu). Vozači se stoga ne trebaju bojati da će njihove rute i navike biti špijunirane.

Većina je za 

Gotovo dve trećine učesnika ankete Innofacta (62%) smatra da je tehnologija koja prosleđuje anonimne podatke iz automobila poželjna i korisna. No, tek trećina (36 %) ispitanih je za dopuštanje takvih podataka za razjašnjavanje nesreće na sudu.

Sličan broj ispitanika (34 %) u potpunosti odbija crnu kutiju u automobilu, dok se oko četvrtina ispitanih (23%) tome protivi zbog zabrinutosti za zaštitu podataka. Institut za istraživanje tržišta Innofact anketirao je ukupno 1.014 vlasnika automobila za Web stranicu Leasingmarkt.de, prenose Vijesti.

Obavezno pročitajte:

Bezbednost u automobilskoj industriji: Šta treba da znamo o ADAS sistemima?

“Tuča“ video dokazima: Vozači će od sada moći da prijave jedni druge za prekršaje

5/5 - (1 vote)
IZVORVijesti
Prethodni članakMAGIJA ZAŠTITE: Smart Glass – Revolucionarna tehnologija za veću bezbednost
Sledeći članakSTIŽE NOVI TREND: Biometrija stupa na snagu – Podizanje gotovine samo otiskom prsta!