MAGIJA ZAŠTITE: Smart Glass – Revolucionarna tehnologija za veću bezbednost

Smart Glass je revolucionarna tehnologija koja može drastično promeniti izgled i funkcionalnost vašeg prostora dajući mu glamuroznost, privatnost i veću bezbednost.

259
MAGIJA ZAŠTITE: Smart Glass – Revolucionarna tehnologija za veću bezbednost
- Sponzor članka -hikvision srbija

Smart Glass je revolucionarna tehnologija koja može drastično promeniti izgled i funkcionalnost vašeg prostora dajući mu notu ekstravagantnosti i ekstremne ozbiljnosti u pogledu ulaganja u bezbednost. Takve kompanije i privatni stanovi smatraju se „nedodirljivim“ za lopove jer korišćena tehnologija radi protiv njih.

Pametno staklo, ili promenljivo staklo (Smart Blackout glass), kako je takođe poznato, je inovativna tehnologija koja može da transformiše običan prozor u nešto mnogo raznovrsnije. Sastoji se od dva ili više sloja sa umetnutim PDLC filmom tečnih kristala i električnom strujom koja prolazi sa jedne na drugu stranu. Kada struja prođe, kristali će se automatski poravnati, tada staklo postaje bistro i prozirno, dajući vam transparentnost. U nedostatku električne struje, kristali raspršuju svetlost i staklo postaje mat – pružajući vam privatnost onda kada vi to želite!

Ovi pametni prozori imaju brojne primene: sobe za sastanke, izlozi, pregrade za kancelarije, toaleti, , spavaće sobe, bolnice, škole i luksuzni domovi. U daljem tekstu, predstavićemo prednosti i nedostatke kako biste tačno znali šta možete očekivati od ove vrhunske tehnologije.

Smart glass: privatnost na dugme

1. Privatnost na dugme

Uz Smart Glass, moći ćete da uživate u udobnom životnom ili radnom okruženju uz očuvanje privatnosti kada vi to želite. Rad u kancelariji do kasnih večernjih sati ili u zimskom periodu je prilično transparentan svima u okruženju, pa često izgledate kao „na ekranu“. Ne samo da se vidi unutrašnjost objekta, već mogu biti dostupna dokumenta sa vašeg kompjutera ili radnog stola. Uz lako podešavanje, smart glass vam nudi izuzetnu opciju različitih mat boja i nijansi uz momentalno zatamnjenje. Na taj način postajete nedostupni za sve u okruženju.

  1. Blokira UV zrake

Ne samo da pametno staklo propušta isto toliko sunčeve svetlosti kao i tradicionalno float staklo, već njegova superiorna tehnologija blokira preko 95% UV zraka – mnogo više od običnog stakla koje blokira samo 55%. Osim toga, smanjuje potrebu za skupim sistemima za klimatizaciju. Priznajemo da je smart glass multifunkcionalno rešenje.

  1. Ekonomično i praktično

Smart glass vam daje moderan i praktičan način da iskoristite svoj prostor. Jednostavnim pritiskom na dugme može se trenutno transformisati iz providnog u neproziran, omogućavajući privatnost kada je to potrebno. Ne zahteva posebno održavanje osim redovnog čišćenja – kao i svaki drugi prozor.

  1. Efekat toplotne izolacije

Smart Glass pruža efikasno rešenje tako što štiti vaš dom ili poslovni prostor i tokom vrelih letnjih dana i tokom hladnih zimskih meseci. Dobijate jasan pogled kroz prozore dok uživate u prednostima poboljšane izolacije od gubitka ili dobijanja toplote.

  1. Ušteda energije

Pametno staklo može smanjiti troškove energije do 30% tokom letnjih meseci.

  1. Više prirodne svetlosti

Čak i njegovo neprozirno staklo propušta oko dve trećine prirodnog dnevnog svetla, minimizirajući potrebu za veštačkim svetlom uz očuvanje privatnosti.

smart glass više prirodne svetlosti

7. Poboljšana bezbednost

Pametno staklo je laminirano i kaljeno sigurnosno staklo, a sloj filma drži staklo zajedno u slučaju loma, štiteći lica i imovinu čineći još bezbednijim. Idealno je u slučaju pokušaja provala, vandalizma. Ako ste mislili da će „završiti posao“ u slučaju ispaljivanja metka, ipak ćete morati da ugradite posebnu vrstu laminiranog stakla, koje između ostalog sadrži balistički film otporan na udare i metke.

  1. Može da služi kao tabla ili ekran za pozadinu

Ako vam ovo do sada nije bilo dovoljno – Smart Glass takođe služi kao odlično projekciono platno ili tabla. Staklo i film koji se može menjati je fantastičan i popularan izbor za radno mesto jer čine prezentacije lakim i istovremeno dodaju „Wau efekat“ sobama za sastanke.

SMART GLASS: Šta još treba da znate?

  1. Pametno staklo je skuplje od običnog stakla

Pametno staklo može biti skupo, a standardni raspon košta od 90 – 220 evra po kvadratnom metru. Za specijalizovane ponude i veće kvadrature zasigurno je da će na veliko cena biti dosta niža

  1. Zahteva profesionalnu instalaciju

Instalacija pametnog stakla može biti malo intenzivnija od drugih tretmana prozora jer zahteva veštine profesionalnih instalatera za zatamnjivanje prozora i električara da bi se garantovalo da je sve ispravno povezano.

  1. Pametna folija nije idealna za spoljašnje primene

Dok se pametno staklo može koristiti na spoljašnjim prozorima i na otvorenom, pametna folija je samo za unutrašnju upotrebu. To je zato što je promenljivi PDLC sloj zaštićen staklom u pametnom staklu. Kada se pametni film nanese na postojeće staklo, on je skloniji oštećenju baš kao i druge stvari u vašem domu koje nikada ne biste stavili napolje. Kada se pravilno instalira i zapečati, pametna folija je veoma izdržljiv proizvod koji može da obezbedi privatnost na zahtev čak i decenijama.

smart glass

4. Smart glass troši električnu energiju

Dok promenljivi film i staklo poboljšavaju energetsku efikasnost blokiranjem UV i IR svetlosti, oni se takođe oslanjaju na električnu energiju za rad. Dakle, koliko energije troši pametno staklo? Pametno staklo radi na 110 volti naizmenične struje. Koristi mali električni naboj koji iznosi približno 3 do 5 vati po kvadratnom metru.

Tehnologija Smart Glass može biti fantastična nadogradnja za svaki prostor, ali treba imati na umu nekoliko razmatranja. Važno je osigurati da to spada u vaš budžet i razumeti šta je uključeno u instalaciju. Pored toga, treba napomenuti da uprkos rastućoj popularnosti, Smart Glass još uvek nije široko rasprostranjen, tako da neki instalateri možda oklevaju da obave instalaciju ako nikada ranije nisu radili sa pametnim staklom ili pametnim filmom.

  1. Pametno staklo nije široko rasprostranjeno

Ako želite da iskoristite prednosti promenljivog sigurnosnog stakla i njegovih neverovatnih prednosti, važno je da planirate unapred. Pošto ova tehnologija još uvek nije uobičajena, često je nemoguće pronaći lokalnu prodavnicu koja može da obezbedi ono što vam treba. U stvarnosti, većina pametnih stakla i pametnih filmova se naručuju putem interneta.

SMART HOMES – FUTURISTIČKI ŽIVOT JE VEĆ OVDE!

 

5/5 - (1 vote)
IZVORsmart glass
Prethodni članakŠta rade privatni detektivi u Srbiji?
Sledeći članakEU: NOVI MONITOR OBAVEZAN U AUTOMOBILIMA OD 2024. GODINE