Zaštite lične podatke: 10 saveta za spečavanje krađe identiteta

Koliko informacija je nekome potrebno za krađu identiteta? Ime? Datum rođenja? Adresa? Uz pomoć informacija kao što su – škola koju ste pohađali, ime vašeg kućnog ljubimca ili majčino devojačko prezime kradljivac bi mogao da uđe u vaše bankovne račune

2291
10 saveta za zastitu od kradje identiteta
- Sponzor članka -hikvision srbija

Svakodnevno se dešavaju krađe identiteta. Većina krađa identiteta nema veze sa Itnernetom ili lošom bezbednošću kompjutera ili mreže. Informacije o vama mogu da se izvuku iz vaše kante za đubre. Konobari mogu da upišu ili zapamte broj vaše platne kartice u restoranu. Uprkos zakonima i napretku tehnologije koji se bavi zaštitom informacija, dobra, stara krađa i dalje predstavlja veću pretnju od internet bezbednosti i na vama je da kontrolišete i zaštitite svoje poverljive podatke i račun u banci.

Ovo su saveti koji vam mogu pomoći da zaštite svoje lične podatke i da osigurate svoj bankovni račun.

  1. Pazite se pogleda preko ramena. Kada unosite PIN na bankomatu ili lozinku na kompjuteru na poslu uvek obratite pažnju na to da li vam neko stoji u blizini.
  2. Uništite “dokaze”. Jedan od načina na koji kradljivci identiteta dolaze do vaših podataka su kante za đubre. Ako bacate račune i slipove od platnih kartica, pa čak i lekarske nalaze vi ste potencijalna meta. Kupite sekač papira i uništite sve papire na kojima stoje vaši lični podaci pre nego što ih bacite u đubre.
  3. Izbrišite digitalne podatke. Kada prodajete, poklanjate ili bacate kompjuterski sistem, hard drajv, CD ili DVD morate da preduzmete dodatne korake kako biste nepovratno izbrisali podatke na njima. Jednostavno brisanje podataka ili reformatiranje hard drajva ni izbliza nije dovoljno. Svako ko malo poznaje tehnologiju može da povrati fajlove koji su izbrisani ili da povrati podatek sa formatiranog drajva. Koristite proizvode kao što su ShredXP kako biste bili sigurni da su podaci na hard drajvu potpuno uništeni. Što se tiče CD-a ili DVD-a trebalo bi da ih fizički uništite pre nego što ih bacite. Takođe postoje sekači CD-a.
  4. Redovno proveravajte izvode računa iz banke. Ovo ima višestruke koristi. Najpre, ako proveravate izvode tekućeg računa i kreditne kartice svakog meseca bićete sigurni da ih niko nije ukrao iz poštanskog sandučeta. Drugo, moći ćete da proverite da su stavke na izvodima zaista ono što ste vi ličo plaćali, odnosno da vidite da li je neko drugi podizao novac sa vaših računa.
  5. Nemojte račune ostavljati na mestima gde bi neko video vaše podatke – ime, adresu, broj računa, potpis … To mogu da iskopiraju čak i početnici.
  6. Zaštite svoj matični broj. Dovoljno je da neko ima vaše ime, adresu i matični broj može da preuzme vaš identitet. Nikad ne koristite matični broj u lozinkama i nemojte ga davati telefonskim anketarima ili kada se preko Interneta prijavljujete za bilo šta..
  7. Nemojte preko Interneta poslovati sa kompanijama o kojima ne znate ništa. Možete biti sugurni kada poslujete sa Amazon.com ili BestBuy.com ali ako kupujete nešto onlajn morate da imate neki nivo poverenja prema kompaniji i da budete sigurni da će ona čuvati vaše lične podatke. Kada kupujete nešto onlajn prvo pročitajte uslove privatnosti kako biste bili sigurni da ste na bezbedno sajtu (simbol za privatnost je mali katanac u donjem desnom uglu ekrana kod Internet Explorer-a).
  8. Obratite pažnju na “skimere”, male prenosive uređaje koji sa vaše platne kartice očitaju sve podatke. Oni se mogu nalaziti na samom bankomatu ili ih mogu koristiti konobari i drugi prodavci. Kada plaćate ili podižete novac obratite pažnju na to da li konobar možda provlači vašu karticu kroz skimer. Na bankomatu uvek zaštite svoj PIN rukom ukoliko ne postoji druga mogućnost za zaštitu, jer lopovi ponekad instaliraju mini kamere da snime vaš PIN. Nikad nemojte koristiti bankomat koji deluje kao da ga je neko dirao. Najbolje je da koristite bankomate velikih banaka.
  9. Nikad nemojte nositi ispisan PIN kod u novčaniku ili tašni.
  10. Ne ostavljajte previše ličnih podataka (rođendani, devojačko prezime, adresa) na društvenim mrežama.Kradljivci mogu da iskoriste ove podatke kako bi “provalili” vaše lozinke.
3.5/5 - (2 votes)
Prethodni članakBezbednost hotela: Zadovoljan gost je bezbedan gost
Sledeći članakGRAĐANI OPREZ: Čuvajte se lažnih detektiva