GDPR

GDPR, Zaštita podataka o ličnosti, Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti - GDPR, 25.05.2018, General Data Protection Regulation, GDPR Uredba, primena uredbe o zaštiti podataka o ličnosti, lični podaci, zaštita ličnih podataka

Prva kazna za GDPR: Nastradala banka

Lični podaci građana se nalaze širom Interneta, u masovnim bazama podataka telekom operatera, banaka, društvenih mreža i drugih preduzeća, te se tim podacima vrlo lako može pristupiti. To je bio razlog zbog koga je Evropska unija donela jednu od najvažnijih zakonskih regulativa – Opštu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti, koja iz korena menja način poslovanja svih subjekata koji se bave prikupljanjem i obradom ličnih informacija, uključujući i banke.

Šef nema pravo da kontroliše vaše socijalne mreže!

Poslodavci često vrše kontrolu ponašanja zaposlenih ili proveru kandidata za posao putem socijalnih mreža, analizom njihovih objava i fotografija. Međutim, treba imati u vidu da se ova vrsta kontrole ne sme sprovoditi bez informisanja i znanja kandidata ili zaposlenih, jer ona predstavlja sakupljanje podataka o ličnosti i mora biti usaglašena sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
Usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti bez predloženih korekcija

Usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti bez predloženih korekcija

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti usvojen je u Skupštini i pored brojnih kritika Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i organizacija civilnog društva. Poverenik Rodoljub Šabić je ranije upozoravao na to da je Zakon neprimenljiv, a Evropska komisija je u svom ranijem mišljenju navela da je problematična struktura Zakona, te da je nerazumljiv i komplikovan. Ipak, čini se da Zakon i pored manjkavosti predstavlja proširenje prava građana u zaštiti ličnih podataka.
GDPR, korporativna bezbednost Srbija

GDPR i korporativna bezbednost

Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti – GDPR (General Data Protection Regulation), koja reguliše način korišćenja podataka o ličnosti građana Evropske unije (EU), izglasana je još u aprilu 2016. ali je ostavljen period od dve godine u kojem su sva zakonodavstva u zemljama EU imala dovoljno vremena da se prilagode i što bolje spreme za primenu ove uredbe.
Usvojen Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Usvojen Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji ima za cilj unapređenje međunarodne razmene podataka i zaštite podataka o ličnosti, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa novim propisima EU u ovoj oblasti.
10 izazova implementacije opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR)

10 izazova implementacije opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR)

Ove nedelje održan je 10. Međunarodni program Sedona konferencije, neprofitnog pravnog istraživačkog i obrazovnog instituta. Tema skupa bila je prekogranično prenošenje podataka i zaštita podataka - sa fokusom na nedavni početak implementacije Opšte uredbe EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).
NOVI SKANDAL KOMPANIJE FACEBOOK? Deljeni lični podaci sa još 60 kompanija, među njima Apple, Microsoft i Amazon!

NOVI SKANDAL KOMPANIJE FACEBOOK? Deljeni lični podaci sa još 60 kompanija, među njima Apple,...

Prema navodima američkog lista „Njujork tajms" Facebook je postigao dogovor o podeli podataka sa najmanje 60 kompanija koje se bave proizvodnjom telefona i drugih uređaja, među kojima su i Apple i Amazon, što je izazvalo dodatnu zabrinutost i pitanja čega se zapravo korisnici odriču kada koriste ovu društvenu mrežu.
GDPR je samo početak - sledeća velika stvar u zaštiti podataka je ePRIVACY

GDPR je samo početak – sledeća velika stvar u zaštiti podataka je ePRIVACY

Posle četiri godine pripreme i rasprave, odobrena od strane Parlamenta EU 14. aprila 2016. godine, Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti stupila je na snagu 25. maja 2018. Međutim, čini se da je GDPR je samo početak - velika borba u zaštiti podataka tek sledi.

SEMINAR: Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i primena Opšte uredbe evropske unije...

11.05.2018 godine u Institutu za međunarodnu politiku i privredu održan je seminar u organizaciji advokatske kancelarije SD (Stević Dulić) i u saradnji sa kancelarijom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Nemačko-srpskom privrednom komorom (AHK Srbije) na temu: ZNAČAJ ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI I PRIMENA OPŠTE UREDBE EVROPSKE UNIJE O ZAŠTITI FIZIČKIH LICA U ODNOSU NA OBRADU PODATAKA (GDPR) OD 25.05.2018.
Zaštita podataka i informacija kao bezbednosni imperativ

Zaštita podataka i informacija kao bezbednosni imperativ

Zaštititi podatke i informacije sa kojima jedan poslovni sistem upravlja i manipuliše polako postaje bezbednosni imeprativ, a tome je u Republici Srbiji doprineo i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i novi pravni okvir koji propisuje Evropska unija a to je GDPR Uredba (General Data Protection Regulation)
- Sponzor sajta -dahua srbija

INTERVJU

Ko su lake mete: Šta stručnjaci mogu da nauče iz terorističkog...

Michael J. Fagel u ovom intervjuu govori o tome šta se sve može naučiti iz terorističkog napada u Mančesteru kako bi se sprečili napadi na „lake mete”. On naglašava da je potrebno izgraditi bezbednosnu kulturu čitavog rizičnog područja. Na taj način se formiraju slojevi odbrane koji nas štite dok se agresor kreće ka meti koja se nalazi u sredini