GDPR

GDPR, Zaštita podataka o ličnosti, Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti - GDPR, 25.05.2018, General Data Protection Regulation, GDPR Uredba, primena uredbe o zaštiti podataka o ličnosti, lični podaci, zaštita ličnih podataka

Prva kazna za GDPR: Nastradala banka

Lični podaci građana se nalaze širom Interneta, u masovnim bazama podataka telekom operatera, banaka, društvenih mreža i drugih preduzeća, te se tim podacima vrlo lako može pristupiti. To je bio razlog zbog koga je Evropska unija donela jednu od najvažnijih zakonskih regulativa – Opštu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti, koja iz korena menja način poslovanja svih subjekata koji se bave prikupljanjem i obradom ličnih informacija, uključujući i banke.

Šef nema pravo da kontroliše vaše socijalne mreže!

Poslodavci često vrše kontrolu ponašanja zaposlenih ili proveru kandidata za posao putem socijalnih mreža, analizom njihovih objava i fotografija. Međutim, treba imati u vidu da se ova vrsta kontrole ne sme sprovoditi bez informisanja i znanja kandidata ili zaposlenih, jer ona predstavlja sakupljanje podataka o ličnosti i mora biti usaglašena sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
Usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti bez predloženih korekcija

Usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti bez predloženih korekcija

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti usvojen je u Skupštini i pored brojnih kritika Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i organizacija civilnog društva. Poverenik Rodoljub Šabić je ranije upozoravao na to da je Zakon neprimenljiv, a Evropska komisija je u svom ranijem mišljenju navela da je problematična struktura Zakona, te da je nerazumljiv i komplikovan. Ipak, čini se da Zakon i pored manjkavosti predstavlja proširenje prava građana u zaštiti ličnih podataka.
GDPR, korporativna bezbednost Srbija

GDPR i korporativna bezbednost

Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti – GDPR (General Data Protection Regulation), koja reguliše način korišćenja podataka o ličnosti građana Evropske unije (EU), izglasana je još u aprilu 2016. ali je ostavljen period od dve godine u kojem su sva zakonodavstva u zemljama EU imala dovoljno vremena da se prilagode i što bolje spreme za primenu ove uredbe.
Usvojen Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Usvojen Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji ima za cilj unapređenje međunarodne razmene podataka i zaštite podataka o ličnosti, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa novim propisima EU u ovoj oblasti.
10 izazova implementacije opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR)

10 izazova implementacije opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR)

Ove nedelje održan je 10. Međunarodni program Sedona konferencije, neprofitnog pravnog istraživačkog i obrazovnog instituta. Tema skupa bila je prekogranično prenošenje podataka i zaštita podataka - sa fokusom na nedavni početak implementacije Opšte uredbe EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).
NOVI SKANDAL KOMPANIJE FACEBOOK? Deljeni lični podaci sa još 60 kompanija, među njima Apple, Microsoft i Amazon!

NOVI SKANDAL KOMPANIJE FACEBOOK? Deljeni lični podaci sa još 60 kompanija, među njima Apple,...

Prema navodima američkog lista „Njujork tajms" Facebook je postigao dogovor o podeli podataka sa najmanje 60 kompanija koje se bave proizvodnjom telefona i drugih uređaja, među kojima su i Apple i Amazon, što je izazvalo dodatnu zabrinutost i pitanja čega se zapravo korisnici odriču kada koriste ovu društvenu mrežu.
GDPR je samo početak - sledeća velika stvar u zaštiti podataka je ePRIVACY

GDPR je samo početak – sledeća velika stvar u zaštiti podataka je ePRIVACY

Posle četiri godine pripreme i rasprave, odobrena od strane Parlamenta EU 14. aprila 2016. godine, Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti stupila je na snagu 25. maja 2018. Međutim, čini se da je GDPR je samo početak - velika borba u zaštiti podataka tek sledi.

SEMINAR: Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i primena Opšte uredbe evropske unije...

11.05.2018 godine u Institutu za međunarodnu politiku i privredu održan je seminar u organizaciji advokatske kancelarije SD (Stević Dulić) i u saradnji sa kancelarijom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Nemačko-srpskom privrednom komorom (AHK Srbije) na temu: ZNAČAJ ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI I PRIMENA OPŠTE UREDBE EVROPSKE UNIJE O ZAŠTITI FIZIČKIH LICA U ODNOSU NA OBRADU PODATAKA (GDPR) OD 25.05.2018.
Zaštita podataka i informacija kao bezbednosni imperativ

Zaštita podataka i informacija kao bezbednosni imperativ

Zaštititi podatke i informacije sa kojima jedan poslovni sistem upravlja i manipuliše polako postaje bezbednosni imeprativ, a tome je u Republici Srbiji doprineo i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i novi pravni okvir koji propisuje Evropska unija a to je GDPR Uredba (General Data Protection Regulation)
- Sponzor sajta -dahua srbija

INTERVJU

Beogradski centar za bezbednosnu politiku: Srbi se više boje korupcije i...

Istraživač najuticajnijeg istraživačkog centra za bezbednost kod nas - Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), Miloš Popović, u razgovoru za SecuritySee sumira ključne nalaze istraživanja javnog mnjenja o nacionalnoj bezbednosti i najvećim bezbednosnim rizicima u Republici Srbiji