checkpoint

GDPR

GDPR, Zaštita podataka o ličnosti, Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti – GDPR, 25.05.2018, General Data Protection Regulation, GDPR Uredba, primena uredbe o zaštiti podataka o ličnosti, lični podaci, zaštita ličnih podataka

da-li-je-vasim-zaposlenima-potrebna-obuka-o-zastiti-licnih-podataka

GDPR: Da li je vašim zaposlenima potrebna obuka o zaštiti ličnih podataka?

Svrha obuke je održavanje usklađenosti sa GDPR-om. Vaši zaposleni moraju da razumeju kako i gde se lični podaci kreću kroz proces poslovanja. Oni treba da znaju gde leže rizici i koje su njihove individualne odgovornosti.
zastita-podataka-u-radnim-odnosima-pregled-vazecih-zakona-u-jugoistocnoj-evropi-2022

Zaštita podataka u radnom odnosu – Pregled važećih zakona u jugoistočnoj Evropi 2022.

Svedoci smo da se često krše odredbe u pogledu korišćenja podataka zaposlenih, posebno posredstvom tehnologije video nadzora. Pa da vidimo kako se tretiraju podaci zaposlenih i kojim zakonima su regulisani u Regionu, gde se razlikujemo od naših suseda i ko ima najnaprednije mehanizme zaštite.
odbio-da-ukljuci-web-kameru-i-dobio-otkaz-neposlusnost-zaposlenog-ili-kompanijski-prekrsaj

„Šefe koji ti je vrag?“- Odbio da uključi web kameru i dobio otkaz!

„Ne osećam se prijatno kada me kamera prati 9 sati dnevno. Ovo je zadiranje u moju privatnost i čini da se osećam zaista neprijatno.“ Da li u pravu kompanija ili zaposleni? Gde je granica privatnosti?
uloga-video-nadzora-na-gradskim-ulicama-da-li-bezbednost-iskljucuje-privatnost

Uloga video nadzora na gradskim ulicama: Da li bezbednost isključuje privatnost?

Velika Britanija je prepoznata kao vodeći korisnik CCTV -a i javnost je navikla da vidi CCTV kamere na gotovo svakoj glavnoj ulici, po čemu ni naša prestonica u poslednjih par godina, ne zaostaje. CCTV zapisi koji se često povezuju sa digitalnom mapom okoline – obezbeđuje efikasnu raspoređenost pripadnicima policije, obezbeđujući maksimalnu efikasnost operacija.
moc-pracenja-sta-prikupljaju-aplikacije-za-pracenje-lokacije

MOĆ PRAĆENJA: Šta prikupljaju aplikacije za praćenje lokacije?

Često su nam vezane ruke po pitanju očuvanja naše privatnosti i ličnih podataka i ne znamo kuda odlaze, ko ih koristi i zašto. Među korisnicima uglavnom ne postoji svest o implikacijama na privatnost nekih dozvola koje daju aplikacijama i uslugama, posebno kada su u pitanju informacije o praćenju lokacije.

Imamo li pravo na (pseudo)anonimnost?

Obrada podataka o ličnosti može se vršiti samo u skladu sa smernicama i pravilima koje određuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Prvo pravilo u obradi podataka o ličnosti je: Ako...

GAP Analiza – Prvi korak u GDPR usklađivanju

ZAŠTO GDPR? 1. Zato što je to zakonska obaveza GDPR je nedvosmisleno najkompleksniji pravni akt u oblasti zaštite privatnosti u svetu. Samim tim, naš Zakon o zaštiti podataka o ličnosti izveden iz GDPR-a...
Dpo gdpr Srbija

Načela obrade podataka o ličnosti „Zakonitost, Poštenje i Transparentnost“

Postoji 6 zakonskih osnova za obradu podataka o ličnosti. Koji zakonski osnov je najprikladniji za primenu, zavisi od svrhe obrade i odnosa između rukovaoca i fizičkog lica na koje se odnose podaci o ličnosti. Osnov za obradu podataka zahteva neophodnost obrade; ukoliko se ista svrha može ostvariti i bez obrade, u tom slučaju obrada nije zakonita.

UVOĐENJE VIDEO NADZORA I U DOMOVE ZDRAVLJA: Trend ili potreba?

Znali mi to ili ne, skoro svaki put kada smo na javnom mestu, pod nadzorom smo CCTV kamere. Obično ove kamere ne ometaju našu privatnost jer nemamo prava na privatnost na javnim površinama. Međutim, njihovo uvođenje u zdravstvene ustanove kao što su domovi zdravlja, bolnice, može otvoriti pravne i etičke dileme.

Blokiran rad Agencije za zaštitu ličnih podataka u Crnoj Gori

Centar za građansko obrazovanje apeluje da se hitno odblokira rad Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodnom pristupu informacijama (AZLP). Samo za prošlu godinu primljeno preko 5.000 pritužbi, te je neophodno da se što pre pusti u rad.

INTERVJU

IVAN TRIŠOVIĆ: „Najvažnija je sopstvena odgovornost u zaštiti podataka o ličnosti“

"Društvene mreže, internet i nove tehnologije čine da veoma često na dnevnom nivou iza sebe ostavimo sijaset digitalnih tragova koji su par ekselans podaci o ličnosti. Nešto činimo potpuno nesvesno, dok na nešto pristajemo potpuno svesno..."