Balkan Security EXPO 2024

GDPR

GDPR, Zaštita podataka o ličnosti, Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti – GDPR, 25.05.2018, General Data Protection Regulation, GDPR Uredba, primena uredbe o zaštiti podataka o ličnosti, lični podaci, zaštita ličnih podataka

Poštovanje privatnosti zaposlenih: Koje su granice poslodavaca?

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je temelj zaštite privatnosti svih, pa tako i zaposlenih. Poslodavac mora biti svestan poverljivih podataka svojih zaposlenih i nikada ne treba pristupati olako zaštiti njihove...
Alati bolji od FBI: Svako može da vas nađe u dva klika!

Alati bolji od FBI: Svako može da vas nađe u dva klika!

Svako ko koristi biometrijske alate za pronalaženje osoba, može identifikovati vaše slike iz baza podataka, da naglasimo - bez vašeg znanja i pristanka. Da li smo voljnim postavljanjem fotografija na socijalnim mrežama ipak dali pristanak ili je javna dostupnost ovakvih alata nezakonita i neetična?
GDPR EVOLUCIJA: Zašto je spajanje uloge DPO i ISO budućnost u upravljanju podacima o ličnosti?

GDPR EVOLUCIJA: Zašto je spajanje uloge DPO i ISO budućnost u upravljanju podacima o...

Kako digitalni svet postaje složeniji, sve je verovatnije da će DPO (Lica za zaštitu podataka o ličnosti) preuzeti zadatke tradicionalno rezervisane za ISO (Stručnjak za informacionu bezbednost). Spajanje uloga DPO i ISO u jednu poziciju je potez koji “ubija dve muve jednim udarcem.” Ova uloga zahteva sveobuhvatno razumevanje kako Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tako i praksi informacione bezbednosti, uključujući tehničko znanje o IT sistemima i praksama tehničke zaštite privatnosti podataka. Uloga DPO-a je više strateška, uključujući razvoj politika, procenu uticaja i nadgledanje usklađenosti. S druge strane, ISO je odgovoran za upravljanje i sprovođenje mera informacione bezbednosti unutar organizacije i orijentisan je na zaštitu poverljivosti, integriteta i dostupnosti informacija.

Bez kamera u spavaćim sobama: Airbnb ažurira pravila za izdavanje smeštaja

Kompanija Airbnb je odlučila da "pojednostavi" svoja pravila vezana za upotrebu sigurnosnih kamera, sa fokusom na zaštitu privatnosti gostiju.
Zaštita privatnosti u eri digitalnog nadzora Kakve su nam perspektive

Zaštita privatnosti u eri digitalnog nadzora: Kakve su nam perspektive?

U dobu digitalnog procvata, granica privatnosti neumitno se pomera. Sa kamerama na svakom uglu, od javnih prostora do intimnih kutaka naših domova, postavljamo ključno pitanje: Da li smo nenamerno zakoračili u Orvelov distopijski svet, gde "Veliki Brat" stalno nadgleda?
Najčešći prekršaji kompanija - Navigacija kroz GDPR

Najčešći prekršaji kompanija – Navigacija kroz GDPR

U dobu digitalne revolucije, usklađenost sa GDPR-om ključna je za svaku organizaciju. Da li ste znali da se mnoge kompanije služe tračarenjem i prikupljanjem informacija o zaposlenima po principu „rekla-kazala“? Od zloupotrebe ličnih podataka, do promene osnova prikupljanja, kompanije se suočavaju sa brojnim i ozbiljnim prekršajima i kaznama. Saznajte gde kompanije najviše greše.
Amazon: I odeća i privatnost na čiviluku

Amazon: I odeća i privatnost na čiviluku

Amazon se suočava sa tužbom devojke koja tvrdi da je bila snimana u svom kupatilu. Ni manje ni više kamera se nalazila u kukicama namenjenim za peškire i odeću. Ova situacija ne samo da izaziva zabrinutost, već i pokreće ozbiljna pitanja o etici i moralu u svetu rastuće tehnologije…
Kako efikasno zaštititi podatke o ličnosti Tehničke mere i najbolje prakse

Kako efikasno zaštititi podatke o ličnosti: Tehničke mere i najbolje prakse

Korisnici, klijenti, zaposleni i druga lica čiji se podaci masovno prikupljaju, shvataju značaj i postaju svesni potencijalnih rizika i posledica neovlašćenog pristupa, zloupotrebe i curenja njihovih podataka. Kao rezultat toga, kompanije moraju dati prioritet zaštiti podataka kako bi stekle i održale poverenje svojih korisnika. U ovom članku istraživaćemo pojam privatnosti podataka, njegov odnos sa bezbednošću podataka i važnost zaštite podataka o ličnosti.
YouTube na udaru EU Zakona Optužbe za špijuniranje i krivične prijave zbog blokade reklama

YouTube na udaru EU Zakona: Pale optužbe za špijuniranje i krivične prijave

Platforma YouTube pod optužbama za špijuniranje, stručnjak za privatnost podnosi krivične prijave.

NOVI TREND U TRGOVINAMA: RADNICI LIDLA MORAĆE DA NOSE KAMERE NA UNIFORMI, A EVO...

Kako se navodi, enorman porast krađa, naročito tokom božićnih praznika, uslovio je Lidlove prodavnice da se odluče za nepopularne mere. Da li su kamere na uniformi zaposlenih adekvatno bezbednosno rešenje i da li su ovakve ekstremne mere u skladu sa zakonom?

INTERVJU

IVAN TRIŠOVIĆ: „Najvažnija je sopstvena odgovornost u zaštiti podataka o ličnosti“

"Društvene mreže, internet i nove tehnologije čine da veoma često na dnevnom nivou iza sebe ostavimo sijaset digitalnih tragova koji su par ekselans podaci o ličnosti. Nešto činimo potpuno nesvesno, dok na nešto pristajemo potpuno svesno..."